Am solicitat la ANAF informatii in lgatura cu inchirierea in scop turistic a unui apartament cu o camera pentru care regimul fiscal este cel de impunere pe baza normei anuale de venit. Mi-au comunicat ca este necesar sa am casa de marcat, chiar daca incasez integral prin cont bancar si ca daca se solicita, trebuie sa emit factura fiscala.
Conform codului fiscal, art. (9), contribuabilii care obțin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligații de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
Nu inteleg cum poate o persoana fizica (nu pfa, pf, II sau alta forma de organizare) sa emita facturi daca nu este inregistrata la registrul comertului. Mi-au dat ca baza legala Hotararea 479/2003, Ordonanta 28/1999, dar actualizarea codului fiscal cu prevederea care imi permite sa desfasor aceasta activitate in calitate de persoana fizica este ulterioara acestor acte legislative, deci mi se pare ca nu sunt corelate.
Cum ar trebui sa procedez pentru a fi in legalitate din punct de vedere fiscal? (in afara de completarea fisei capacitatii de cazare si transmiterea decaratiei unice.
daca incasati EXCLUSIV prin banca ( virament bancar sau plata online ) si nu prin card la locatia inchiriata ( POS) , nu aveti nevoie de casa de marcat .
Asta zice OG 28/1999 si normele de aplicare date prin HG 479/2003