avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Luminita Plesca

Activitate Luminita Plesca

OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
Art. 17 (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
Răspuns la discuția angajare pers.fizica
Buna ziua,

dpdv teoretic: prin Codul Muncii - Art. 14 În sensul prezentului cod, prin angajator se întelege persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca. Persoana fizica poate încheia contracte individuale de munca, în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacitatii de exercitiu.
insa desi au tot anuntat acum cca 2 ani ca se va legifera si clarifica acest tip raport - cu ref. la angajare persoana fizica pentru menaj si pt mult-amintitele bone - din cunostintele mele, institutiile abilitate nu au inca un raspuns ref procedura de angajare.
Incercati cu un telefon direct la ITM Bucuresti - tell Relatii de Munca: 331.76.98.
Succes!
Răspuns la discuția zilele libere
Buna ziua,

Pot fi si zile libere platite, insa pentru evenimente familie sau zile libere platite stabilite de companie prin contractul colectiv de munca adoptat (expl ziua firmei).
Codul Muncii : În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ în durata concediului de odihna. Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Buna ziua,

ref. acte normative gasiti aici (vedeti raspunsul dlui Tudor Valeriu):
www.avocatnet.ro/content/for...

referitor cine plateste:
HOTARÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii
lucratorilor
Art. 7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea în munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
Art. 15
Examenul medical la angajarea în munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
Art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa
fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut în anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut în anexa nr. 3.
Răspuns la discuția concediul de odihna
In completare si pentru lamurire - asa este, se acorda candva proportional cu programul de lucru si era evidentiat in Codul Muncii Art. 140 "(4) Durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat."
Acest articol a fost abrogat la data 05-Jul-2005 prin Ordonanta urgenta 65/2005.

O zi buna!

Răspuns la discuția Completare D112
Buna ziua,
Pentru zile lucrate = Sectiunea A
Pentru CM = Sectiunea D/ dreapta jos Adauga CM+

Succes!
M-am gandit la raspunsul dvs si vin cu urmatoarea intrebare: daca pentru existenta tevii pe teren se pot prevala de legea gazelor, pot face acelasi lucru pentru celelalte echipamente? sunt doua contoare(nu unul cum stiam anterior) , un fel de tablou (cum sunt cele electrice) si inca alte echipamente. Eu cred ca sunt elemente distincte. Va rog, ce parere aveti?
Multumesc si o zi buna!
multumesc!
Buna ziua,

Tatal meu are un teren pe care, in 1995 la primirea titlului de proprietate, era o teava de gaze naturale. De atunci romgaz (sau cum s-o mai numi acum) a mai instalat un contor-ceas, un dispozitiv, alta teava samd pana a ajuns sa utilizeze cca 80 mp din teren. Ulterior s-a aflat ca ar fi existat un acord cu primaria -mutual -si ca alti proprietari, care au aflat de acest lucru, au negociat o c.v. chirie cu romgazul.
Ce sanse sunt sa solicite si sa primeasca o chirie anuala si chiar o chirie retroactiva (sunt cca 15 ani de cand nu mai poate folosi partea de teren respectiva); ce procedura trebuie sa urmeze pt aceasta.
In caz contrar -ce trebuie sa faca ca sa ceara eliberarea terenului, al carui proprietar este.

Va multumesc!

Răspuns la discuția Indemnizatie crestere copil
1. Alocatia nou-nascut
a. Se acorda pentru copilul in varsta de pana la 12 luni. Beneficiaza de alocatia nou nascut mamele pentru primii 4 copii nascuti vii
b. Valoarea: 213 RON
c. Cererea se depune la Serviciul Alocatii si Indemnizatii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul/sectorul in care locuiesti.
e. Baza legislativa: Legea 416/2001 republicata
Acte necesare -Alocatia pentru copii nou-nascuti 213 RON
• Cerere tip;
• Declaratie pe propria raspundere privind rangul copilului nou nascut;
• Actul de identitate al mamei – copie si original;
• Certificatul de nastere al copilului nou-nascut* - copie si original;
• Copiile de pe certificatele de nastere ale copiilor nascuti anterior;
• Livretul de familie (eliberat si actualizat de SERVICIUL STARE CIVILA) – original;
• Adeverinta (negatie) – in cazul in care nasterea a fost inregistrata in alta localitate/sector decat in cea in care domiciliaza mama, din care sa rezulte ca nu a beneficiat de alocatia pentru copilul nou-nascut – Recomandare –la declarare copil –pt certificat nastere la sectorul unde este maternitatea, odata cu certificat nastere solicitati si Negatia din care sa rezulte ca nu ati ridicat trusoul de la sectorul in care s-a nascut. **
prin sintagma copil nou-nascut se intelege copilul in varsta de pana la 12 luni.
Beneficiaza de alocatia nou nascut, mamele pentru primii 4 copii nascuti vii
** Acte necesare pentru eliberarea adeverintei (negaţiei) din care sa rezulte nesolicitarea alocatiei pentru copilul nou-nascut de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector x:
• Cerere tip;
• Actul de identitate al mamei – copie;
• Certificatul de nastere al copilului nou-nascut - copie .

2. Trusoul pentru nou nascuti
a. Cererile se depun la Serviciul Alocatii si Indemnizatii
Contravaloarea in lei a trusoului pentru nou nascuti * (150 ron)
• Cerere tip;
• Declaratie pe propria raspundere privind nesolicitarea anterioara a contravalorii in lei a trusoului pentru nou-nascuti;
• Act de identitate solicitant (original si copie) ;
• Act de identitate celalalt parinte (copie);
• Certificat nastere copil (original si copie).
b. Valoarea: 150 RON
d. Banii se ridica idem punctul 1 (d)
e. Baza legislativa: OUG 3/2007

3. Concediu de paternitate
a. Este de 5 zile lucratoare
b. Se acorda 10 zile lucratoare de concediu in plus in cazul absolvirii unui curs de puericultura. Cele 10 zile in plus de concediu se acorda pe baza unei adeverinte de la medicul de familie care atesta absolvirea acestui tip de curs.
c. Acest concediu este platit integral.
d. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza: c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura