Tatal meu are un teren pe care, in 1995 la primirea titlului de proprietate, era o teava de gaze naturale. De atunci romgaz (sau cum s-o mai numi acum) a mai instalat un contor-ceas, un dispozitiv, alta teava samd pana a ajuns sa utilizeze cca 80 mp din teren. Ulterior s-a aflat ca ar fi existat un acord cu primaria -mutual -si ca alti proprietari, care au aflat de acest lucru, au negociat o c.v. chirie cu romgazul.
Ce sanse sunt sa solicite si sa primeasca o chirie anuala si chiar o chirie retroactiva (sunt cca 15 ani de cand nu mai poate folosi partea de teren respectiva); ce procedura trebuie sa urmeze pt aceasta.
In caz contrar -ce trebuie sa faca ca sa ceara eliberarea terenului, al carui proprietar este.
Buna seara! In mod normal ar trebui sa primeasca chirie pentru ca este proprietar si trebuie sa beneficieze de toate atributele dreptului de proprietate sau chiar daca nu poate beneficia de toate atributele macar sa primeasca o compensatie pentru degradarea valorii acestuia si probabil imposibilitatea de a construi. Insa la noi in tara treburile nu merg normal. Gazele o sa se prevaleze de legea care le reglementeaza activitatea si o sa sustina ca au un drept de servitute gratuita pe terenul tatalui dvs. pentru ca desfasoara o activitate de importanta strategica si interes public. Uita sa spuna de faptul ca in Constitutie proprietatea este ocrotita si garantata-art.44 si ca in Codul civil este definita ca un drept pe care il are o persoana de a se bucura si dispune in mod excusiv si absolut-art.480. Asa se intampla ca in multe litigii in care proprietariii si-au cerut drepturile nu au primit mai nimic ca si cand totul ar fi fost normal si proprietarul ar trebui sa stea linistit si sa se uite cum altii scot bani seriosi de pe terenul sau sub pretextul unei activitati publice . Incercati sa negociati o chirie insa nu stiu ce sanse aveti. Apoi mergeti in instanta, dovediti-va prejudiciul si veti vedea. E greu de spus daca veti castiga. Au fost litigii in care proprietarii au reusit sa obtina o despagubire pentru lipsa de folosinta a terenurilor. Au fost insa si mai multe in care nu au reusit. Tatal dvs. nu are decat sa-si incerce norocul si daca nu si-l va gasi la noi poate la Curtea Europeana. Consolati-va cu ideea ca asta-i tara in care traim si nu avem ce sa facem, cel putin in viitorul apropiat. Mult succes !
M-am gandit la raspunsul dvs si vin cu urmatoarea intrebare: daca pentru existenta tevii pe teren se pot prevala de legea gazelor, pot face acelasi lucru pentru celelalte echipamente? sunt doua contoare(nu unul cum stiam anterior) , un fel de tablou (cum sunt cele electrice) si inca alte echipamente. Eu cred ca sunt elemente distincte. Va rog, ce parere aveti?
Multumesc si o zi buna!