avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Incerc sa va redau pe scurt situatia prin care trece socrul meu si implicit familia.
Tatal lui , adica C.V. a cumparat un teren in anii '40 pentru care nu exista nici un act de vanzare cumparare.
S-a obtinut adeverinta de la primarie (in 1991) din care rezulta ca tatal socrului meu a platit impozit pentru acel teren in perioada 1956-1963, dupa aceea terenul a fost colectivizat.
Dupa revolutie, socrul meu a inceput sa se intereseze de acel teren care la acel moment se afla in "proprietatea" unei statiuni de cercetari pomicole.
Dupa mai multe drumuri a inceput sa primeasca parte din productia obtinuta de pe acel teren (din 1991) deci implicit i-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv (in baza aderintei).
Ulterior a obtinut si titlul de proprietate si a intabulat acel teren (in 2004).
Problema este ca verisorii socrului meu, adica copiii fratelui lui C.V., pe care il voi numi C.F., sustin acum ca cel care a cumparat terenul este tatal lor, adica C.F., si in acest scop sustin ca au o harta pe care ar aparea numele lui C.F., acesta fiind singurul document, prin care isi sustin afirmatia.
Inca nu stim ce vechime are harta (cand a fost facuta si in ce conditii) dar s-ar putea sa fie facuta in perioada cand C.V. a fost pe front si nu putea sa-si sustina dreptul de proprietate.
Totusi C.F. a murit la o data ulterioara celei care a putut fi dovedita cu plata impozitului (a decedat in 1959).
Asta ma duce cu gandul ca acel teren chiar a fost achizitionat de catre C.V., iar C.F. a incercat sa intre in posesia lui doar profitand de absenta fratelui sau cand s-a intocmit acea harta, iar dupa revenirea acestuia nu a mai avut nici o pretntie din moment ce C.V. a platit impozitul (si nu era cazul de acte de caritate din ceea ce m-i s-a povestit).
In perioada cand socrul meu a umblat pentru punerea in posesie, au avut si copii lui C.F. o tentativa de umbla dupa acte (tot in baza acelei harti) dar au abandonat (curios).
Au stiut tot timpul de demersurile socrulu meu si de rezultatele obtinute (suntem vecini) si suntem (deocamdata) in relatii bune (doi dintre ei chiar s-au exprimat ca nu au nici un interes si nici o pretentie pentru acel teren).
Ati putea sa-mi spuneti daca acea harta (daca e autentica) le foloseste copiilor lui C.F.?
Este doar o manevra, ei solicitand o intelegere amiabila in schimbul a 25% din teren (chiar ne-au cerut sa nu spunem nimanui de intelegere)?
Ce se poate invoca in apararea socrului meu (fiul lui C.V.)?
Uzucapiunea poate fi?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: iulian30 , utilizator 22:04, 23 Martie 2009
Ca sa poata pretindfa vre-un drept trebuie sa solicite anularea titlului de proprietate intabulat, iar faptul ca autorul lor nu a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate ii impiedica sa mai formuleze acum o asemenea cerere chiar daca au un incveput de dovada scrisa cum este acea harta, care nu va poate afecta in nici un fel.
top dan a scris:

Ca sa poata pretindfa vre-un drept trebuie sa solicite anularea titlului de proprietate intabulat, iar faptul ca autorul lor nu a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate ii impiedica sa mai formuleze acum o asemenea cerere chiar daca au un incveput de dovada scrisa cum este acea harta, care nu va poate afecta in nici un fel.
Buna seara!
Vin cu o intrebare va rog frumos.
Am cumparat un apartament intr-un imobil cu 1 etaj, care are 4 apartamente. In aceeasi curte mai este o dependinta, care pe parcursul anilor, nu stiu cum, s-au aciuat niste romi. Nu stiu daca detin acte de proprietate pe acea dependinta.
Eu in actul de vanzare cumparare am trecut asa:
imobilul proprietatea noastra compus din 2 camere, 1 bucatarie, 2 bai, hol si pivnita nr 3 in suprafata totala de 40.03 mp conform masuratorilor cadastrale, impreuna cu dreptul de proprietate asupra terenului aferent locuintei in cota indiviza reprezentand suprafata de 75 mp, precum si cota parte indiviza de 25% aferenta apartamentului din partile si dependintele comune ale intregului imobil.
Acum revin la idee....Unul din fostii proprietari a reusit sa ia de la Prefectura Municipiului Bucuresti un Certiificat de atestare a dreptului de proprietate privata asupra terenului de 75 mp care au fost trecuti in proprietatea Domnului prin Ordinul Prefectului nr.X din data X 1993 in conformitate cu prevederile art. 35 alin 3 din Legea nr 18/1991.
Intrebarea mea este: Pot eu dobandi dreptul de proprietate asupra terenului ? daca da, cum pot face acest lucru? Cum pot delimita acest teren?Cum pot sa il inscriu?
Suprafata totala a terenului pe care se afla imobilul si dependinta despre care va vorbeam mai sus este de 267mp, din care imobilul nostru 101 mp si dependinta 63 mp. Cum se pot calcula acei 75 mp ?
Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu Buna ziua, In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere de locuit si dependinte cu o suprafata utila de 61,34 mp, impreuna cu dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza apartament- transamiter, vanzare armada_maxima armada_maxima Pentru apartament in contractul initial (1971) cu statul scrie: "[b]locuinta proprietate personala se va construi... cu o suprafata de 70 mp si o cota ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept proprietate Robert Marian Robert Marian Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de ... (vezi toată discuția)