avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordare la utilități fără despăgubire și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordare la utilități fără despăgubire și exploatare drum privat fără acordul coproprietarilor. Sunt legale aceste pretenții?

Bună ziua,

As dori un sfat referitor la racordarea unui nou vecin la utilități după cum urmează:

Suntem 4 vecini, inclusiv cel nou care a cumpărat o bucata de teren de curând, ce dispunem de o cale de acces comuna privata prin donarea de metri pătrați din terenul fiecăruia.

Eu și cu un alt vecin ne-am racordat acum 7 ani la gaz și am suportat toate cheltuielile.

Acum vecinul nou vrea sa se racordeze la utilități și cere sa se "intepe" gratuit în capătul instalatiei. De asemenea vrea sa sape calea de acces fara acordul celorlalți proprietari.

Îmi puteți spune dacă a) este legal sa sape o cale de acces comuna și privata fără acordul tuturor celorlalți proprietari și b) daca se poate racorda la gaz gratuit sau ii putem cere sa suporte cota parte din cheltuieli?

Au trecut mai mult de 5 ani, insa având în vedere ca este teren privat și nu public, dreptul de utilizare al instalatiei ar trebui sa fie al nostru, iar E-on sa ofere doar mentenanta.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:42, 14 Octombrie 2017
In conditiile in care 2 vecini au adus teava de gaz din magistrala pana in dreptul proprietatii si ceilalati vecini vor sa se racordeze la aceeasi teava, chiar de la capatul acesteia, costurile trebuie impartite,
Trebuie avut in vedere un aspect, racordul se poate face numai pe baza de proiect intocmit de o firma autorizata si avizat de firma distribuitoare de gaz. Este foarte probabil ca teava existenta sa nu poata prelua si debitul necesar pentru alti consumatori decat cei initiali si sa fie nevoie de teava separata de la magistrala de gaze pana la noii consumatori.
In plus, firma de gaze pentru a aviza noul proiect de gaze va cere solicitantului sa aduca acceptul celor deja racordati la teava comuna de gaze.
Nu precizati pentru ce motiv se doreste saparea caii comune de acces. Daca este pentru conducta de gaze, este normal sa primeasca acceptul. Si aceasta sapatura se poate face legal tot in baza unui proiect de sapatura intocmit de o firma de profil autorizata.
Chiar daca este vorba de proprietate privata, pentru sapatura si racord de gaze este necesara si autorizatia de ctie. de la primarie.
Bună ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Ca sa fiu sigur ca am înțeles bine, se poate cere împărțirea costurilor racordarii în baza unui proiect și a unei firme autorizate.

Cat despre săpat calea privata de acces, este pentru toate utilitățile, gaz, curent, apa, canalizare.
Proiectul de racord va contine numai costurile pentru partea care se va construi. Cum dvs. si vecinul ati platit costurile in urma cu ceva ani trebuie facut un calcul contabil (este bine sa fie facut de un expert contabil autorizat de MJ pentru a nu fi discutii ulterioare daca se va ajunge in instanta) in care sa se tina cont de dobanzi si inflatie si inclusiv de valoare racordului din proiectul care se va intocmi.
Vecinul are nevoie de utilitati si in mod normal nu va puteti opune sapaturii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notificati-va vecinii. Nu va trebuie expert. Faceti calcul pentru cheltuielile suportate de partea comuna de teava. Ii aratati ca se foloseste de ceva, platit, de altii, in mod gratuit. Ca e imbogatire fara just temei, ca e folosinta imobil comun, nu conteaza, orice instanta va acorda despagubiri.
In consecinta, poate ii convingeti sa vi le returneze. Altfel, tot el o sa ajunga in instanta daca vrea gaze.
INstalatia nu e a dv. daca retin bine, ea nu paiote fi cum vrea fiecare. Fiind un domeniu de interes national, e reglementata prin lege. Nu stiu daca ati facut instalatia dupa sau inainte de legea 123/2012.
Saparea drumului, pentru utilitati, puteti sa nu o agreati, dar daca el va dori, asta poate usurel obtine in instanta. Proiectul nu e treaba dv., ci a vecinului.
Bună ziua,

Instalația este din 2007 / 2008 deci este înainte de legea actualizata 2012.

Insa terenul prin care trece aceasta este privat așadar de ce ar intra în posesia unui terț? Este ca și cum ar fi teava de intrare pe proprietare, doar ca în schimb merge pe sub o cale de acces privata. Sau înțeleg eu greșit acest concept?

Cat despre sapatul caii de acces, nu are nimeni intenție sa prevină noul vecin, insa acesta vrea sa facă fata acordul în scris al vecinilor și de unde și dilema în cauza. După principiul "e și al meu". Însă sa spre drumul apoi sa rămână distrus după nu este corect?

Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Racordare gaze Intrebare2017 Intrebare2017 Suntem 2 proprietare intr-o casa. Eu sunt proprietarui etajului. Vecinul s-a racordat la gaze fara acordul meu si nici nu doreste ca eu sa ma racordez la teava ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)
Care este regimul juridic al unei conducte de apa realizata de ... Nastone Nastone Care este regimul juridic al unei conducte de apa realizata de o persoana privata dar care se afla pe domeniul public si privat al statului. Un vecin care se ... (vezi toată discuția)