Buna seara!Folosesc un teren lipit de proprietatea mea pe care o dețin de 20 de ani.In urma cu zece ani am plantat pomi fructiferi pe acel teren.Intrebarea mea este:ce fel de uzucapiune să cer în instanță,de douăzeci de ani sau de zece ani?In care dintre cazuri as obține mai repede terenul?
Hristos a inviat!
Ca sa pun intrebarea la care caut raspuns,trebuie sa expun putin situatia in care ma aflu.
Minorul meu de 13 ani care s a nascut in urma unei relatii de concubinaj,la scurt timp dupa ce m am despartit de tatal lui a fugit la acesta.Tatal lui locuieste in acelasi sat.Copilul si a schimbat brusc atitudinea fata de mine si nu doreste sa revina desi l am crescut singura,fara ajutorul tatalui sau care a avut si are in continuare un comportament foarte libertin,nu are un loc de munca,lipseste noptile de acasa sau se intoarce f tarziu.Mentionez ca eu lucrez,am un salariu bun,am gospodarie mare,gradina de legume.Doresc sa actionez in judecata pentru a mi recupera copilul pledand pentru interesul superior al acestuia.
Intrebarea mea este:Dupa expunerea motivelor,ce ar fi mai bine sa cer instantei pt a castiga dreptul de a mi cteste si educa minorul,stabilirea domiciliului minorului la mama sau decaderea tatalui din drepturile parintesti?Intreb deoarece minorul are 13 ani si va alege sa stea cu tatal lui.Nu cunosc daca legea permite sa fie incalcata dorinta minorului pentru a prima interesul superior al acestuia.In schimb,daca tatal ar fi decazut din drepturile parintesti(pt ca nu are un comportament adecvat cresterii unui copil si pt ca saboteaza mama,oferindu i acestuia toate libertatile(stat seara in sat pana tarziu nesupravegheat,lipsa interesului pt invatatura pereclitandu i se viitorul,etc)),cred eu,n ar mai avea acces la" educarea "minorului.
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra!
Buna ziua!As dori un raspuns pentru urmatoarea situatie:minor de 13 ani provenit din concubinaj,alege sa stea cu tatal dupa separarea parintilor.Ce pot face eu ca mama pt ca minorul sa locuiasca impreuna cu mine?Mentionez ca eu am un loc de munca,locuinta si situatie materiala decenta iar tatal nu munceste,are locuinta dar starea materiala a sa este mai precara.Va multumesc mult pentru raspunsuri!Mai doresc sa adaug ca banuiesc ca acesta a fost influentat de tata pt a l alege,plus ca la el este lasat liber,tatal nefiind acasa mai tot timpul(merge la pescuit,petrece timp cu prietenii)
Am si eu o problema la care as dori raspuns.Am divortat de cateva luni dar inca nu am facut partajul.Acum cateva zile am fost sunata de la banca si am aflat ca fostul meu sot nu a platit rata,eu fiind pasibila de poprire pe salariu.Mentionez ca acel credit a fost luat pe firma sotului meu pe care o avea inca dinainte de casatorie si ca atat el cat si eu suntem garanti fideiusori.Cum pot rezolva aceadta situatie?Ce sa cer instantei de judecata?Avocat nu imi permit si la divort m am reprezentat singura.Asa intentionez si acum.Va multumesc mult pentru raspuns!