avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Activitate annitha

Activitate annitha

Discuție concediere
Buna ziua.Am si eu o mare problema si sper ca ma puteti ajuta.Am o colega la munca,lucreaza ca lucrator comercial,firma la care presteaza munca se ocupa cu comert textile dama.Precizez ca nu are carte de munca decat contract de munca,dar lucreaza de anul trecut din toamna,iar din anul acesta are toate lunile lucrate pe acest post.Acum o zi angajatorul ia spus ca din data de 15.05.09 va inceta lucrul,motivul concedierii este faptul ca nu o mai poate plati.Avand in vedere faptul ca nu este concediata din vina ei,care ii sunt drepturile?poate primi pe langa salariul datorat pana pe data de 15 si acea suma compensatoare?sau macar banii pe concediu?daca nu are carte de munca mai este valabila introducerea in somaj?daca nu primeste ceea ce i se cuvine pe baza drepturilor prevazute de CIM unde poate face o sesizare(reclamatie)?va sunt recunoscatoare daca ma puteti ajuta.
Discuție salariu
am si eu o nelamurire,mi-a spus cineva ca salariul minim pt o persoana care a terminat facultatea este de 10 mil.indiferent de jobul pe care il ai.este adevarat?multumiri anticipate.
am si eu o nelamurire:un angajator particular este obligat sa ofere prime de sarbatori?si daca da,exista vreun articol,paragraf ceva in lege care sa precizeze cum si pe ce criterii se calculeaza primele de sarbatori si in ce pot consta?cine este cel care decide cat tb sa fie prima,contabilul firmei?va multumesc anticipat
asa este nu poti stii sigur ce s-a petrecut daca nu ai fost de fata.cei trei tineri sunt majori.am uitat sa precizez ceva:cel agresat,a prezentat cateva zile urme de la cele 2 perechi de catuse dar nu si-a facut nici un certificat m-l deoarece cel care l-a agresat a avut grija cum sa-l trateze,l-a tras de par in asa fel incat sa nu lase urme,singurele urme vizibile au fost de la catuse,atat,restul au fost neobzervabile.de asemenea cel care l-a agresat,a facut-o si verbal,adaugand ca motiv de violenta:faptul ca din cauza lui o sa plece el normal de la munca si nu mai devreme si de asemenea ca daca are ceva de zis sa se duca la pro tv ca lor oricum nu le face nimeni nimic si nu le pasa.a 2 zi cand a depus plangere tanarul a fost insotit de cineva nu a fost singur.cand a vrut sa intre in sectie a aparut si cel care l-a agresat si nu ia dat voie sa intre apoi dupa interventia persoanei care-l insotea p tanar a reusit sa intre in sectie.in timp ce depunea plangerea un politist ia confirmat faptul ca aceea persoana{politist}care l-a agresat este cunoscut pt astfel de fapte fara justificare penala.si ca mai bine sa se fereasca de el.mai revin cu detalii.multumesc pt ajutor si sfaturi.
ca sa ma fac mai bine inteleasa sa va dau mai multe detalii in legatura cu cazul:in data de 19.10.08 inspre dimineata,nu stiu exact ora,un grup de trei tineri sunt opriti pe strada de o patrula de politisti si sunt pusi sa se legitimeze,precizez faptul ca politistii nu s-au legitimat,primul tanar prezinta buletinul,al doilea declara ca nu-l are,iar al treilea urmeaza sa-l prezinte,in acest timp primului ii sunt puse catusele si bagat in masina de politie,al doilea la fel iar al treilea este bruscat si obligat sa intre in masina fara sa li se precizeze cu ce scop.mai este chemata o a 2 masina de politie in care este urcat al treilea tanar,separat de ceilalti doi.precizez ca nu au fost martori pe tot acest parcurs,de fata.ajunsi la sectie le sunt luate telefoanele,actele si fara sa li se motiveze de ce se afla acolo sunt inchisi intr-o camera.apoi al treilea tanar este dus separat intr-o camera si agresat verbal si fizic,fara vre-un motiv anume,fara sa fi savarsit vre-o infractiune,legat cu 2 perechi de catuse si tinut cateva ore asa.cand s-a terminat tura acelor politisti sunt eliberati.tinerii isi anunta familiile dar surpriza,nu sunt lasati sa faca nici o plangere sau sa intre in sectie.sunt trimisi acasa,fara a li se motiva scopul tinerii lor la sectie.al 3 lea tanar agresat revine cateva ore mai tarziu si face o plangere catre comandant.peste cateva zile tanarul care a facut plangerea primeste acasa un proces verbal ce prevede o amenda pt deranjarea linistii publice,proces intocmit fara semnatura lui si cu un martor aparut din senin.precizez ca celorlalti 2 tineri nu le-au sosit nici un proces verbal.ce poate face acum tanarul?si mai am o intrebare:procesul v este intocmit p 22 iar incidentul este pe 19.se poate face un proces la cateva zile dupa incident?va multumesc pt ajutor
ce se poate face daca ai primit o amenda pt deranjarea linistii publice,fara sa fi comis aceasta fapta,printr-un proces verbal trimis prin posta,proces incheiat fara prezenta si semnatura ta si cu un martor "ales la nimereala".precizez faptul ca procesul verbal e incheiat in data de 22.10.2008 iar ziua savarsirii asa zisei fapte este 19.10.2008.