avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua.Am si eu o mare problema si sper ca ma puteti ajuta.Am o colega la munca,lucreaza ca lucrator comercial,firma la care presteaza munca se ocupa cu comert textile dama.Precizez ca nu are carte de munca decat contract de munca,dar lucreaza de anul trecut din toamna,iar din anul acesta are toate lunile lucrate pe acest post.Acum o zi angajatorul ia spus ca din data de 15.05.09 va inceta lucrul,motivul concedierii este faptul ca nu o mai poate plati.Avand in vedere faptul ca nu este concediata din vina ei,care ii sunt drepturile?poate primi pe langa salariul datorat pana pe data de 15 si acea suma compensatoare?sau macar banii pe concediu?daca nu are carte de munca mai este valabila introducerea in somaj?daca nu primeste ceea ce i se cuvine pe baza drepturilor prevazute de CIM unde poate face o sesizare(reclamatie)?va sunt recunoscatoare daca ma puteti ajuta.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
annitha, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:49, 15 Mai 2009
buna ,
1.Pentru a beneficia de plati compensatorii si indemnizatie de somaj , daca este cazul , trebuie sa fie concediata in baza art 65 CM .
2.Din cele relatate e putin probabil sa se intample asa, deoarece concedierea individuala presupune si existenta unui preaviz de 20 zile lucratoare , in care salariatul lucreaza 4 h/ zi fara a-i fi afectate drepturile salariale .
3.Concediul de odihna neefectuat se plateste la plecarea din unitate, deci teoretic ar trebui sa mai ia banuti .
4. Sesizare se poate face la ITM ; dar ma intreb in acest caz daca mai are ce sa reclame sau daca inspectorii ITM vor mai gasi pe cineva la sediul societatii :).
1. Carnetul de munca nu este obligatoriu. Contractul individual de munca este cel care produce efecte juridice, nu carnetul de munca.
2. In locul carnetului de munca angajatorul ii va elibera o adeverinta de vechime pe vare o va prezenta la agentia de somaj (AJOFM).
3. Daca i se desfiinteaza locul de munca (art.65 din Codul muncii) are dreptul la plata c/val. zilelor de CO neefectuat, la un salariu compensator, un preaviz de 20 de zile lucratoare (cu 4 ore lucrate zilnic si 8 ore platite) si dreptul de a primi indemnizatie de somaj daca a lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni.
4. Cum v-a spus si colega mea mai sus, puteti face sesizare la ITM de care apartine angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Restructurare - urgent!!!!! silvia_alina silvia_alina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: [b]azi, 16.03.09 [/b]am prinit o adresa (care nu are nume) de la angajator in care scrie ... (vezi toată discuția)