avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

Buna ziua

La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, de care avem nevoie pentru oficiul de somaj. Conducerea firmei a aflat (dupa ce ne-a concediat) ca trebuie sa plateasca un numar de salarii compensatorii, asa ca ne-au propus sa ne angajeze din nou. Tinand cont ca deja am fost dati afara o data, iar firma a supravietuit in ultimele luni din vanzarea la fier vechi a echipamentelor si utilajelor, noi nu dorim sa fim angajati din nou. Am facut presiuni la ITM si firma a primit deja 2 amenzi, insa refuza sa ne elibereze cartile de munca. Am primit chiar amenintari ca ne inchid contractele cu litera i (pentru indisciplina daca-mi amintesc bine). Probabil vor sa ne dea afara unul cate unul, pentru a scapa de plata salariilor compensatorii.

Ce am putea face pentru a ne primi carnetele de munca si drepturile (ajutor de somaj si salarii compensatorii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 15:56, 5 Noiembrie 2010
chiar n-are nimeni nici o idee?
Daca firma a concediat personalul nu are cum sa inchida contractele de munca indisciplinar. Inainte de concediere nu ati primit si semnat un preaviz de 20 zile lucratoare? Dvs spuneti ca v-a concediat iar apoi mentionati ca firma va ameninta ca va da afara. Fiti mai explicit,iar in cazul in care nu mai sunteti salariatul respectivei firme,mergeti la itm si faceti reclamatie pana veti primi carnetele de munca.
Puteti incepe printr-o plangere la ITM.

Insa ITM poate cel mult sa le dea amenzi, nu va putea sa le bage mana in cont / buzunar, sa le ia banii si sa vi-i dea dvs.
Deci, in ultima instanta, chiar si de la ITM veti primi indrumarea sa va adresati instantei de judecata pentru salarii si cate de munca.
In acelasi litigiu veti putea cere si desapgubiri ca nu ati putut depune actele la somaj.

Cat despre amenintarea cu concedierea pe indisciplina, cata vreme v-au fost comunicate deciziile de concediere pentru desfiintare de post, ameninatarea este ... de ras.
Aveti o decizie de incetare a contractului coform art. 65?
Ati avut o notificare de preaviz?
Da, am avut notificare de preaviz, dar nu cred ca au operat in cartea de munca. Daca operau nu mai era tot circul asta.

Alte discuții în legătură

Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Concediere annitha annitha Buna ziua.Am si eu o mare problema si sper ca ma puteti ajuta.Am o colega la munca,lucreaza ca lucrator comercial,firma la care presteaza munca se ocupa cu ... (vezi toată discuția)