Societatea straina a fost radiata ulterior. Intradevar, firma romaneasca are mari probleme. Din moment ce nu mai pot fi depuse nici un fel de mentiuni la ONRC, fiind nevoie de semnaturile tuturor asociatilor, firma nu mai poate face nici un act de comert.
Buna ziua. Am urmatorul caz:
Un off-shore cu sediul in SUA a fost radiat. Problema este ca aceasta persoana juridica straina este asociat intr-o firma romaneasca. Cum se pot emite hotarari de catre societatea romana, daca asociatul strain a fost radiat si nu mai poate semna nimeni din partea firmei respective?
Ce se intampla cu partea de capital social pe care o detine offshore-ul, care este de 50%? In cazul decesului persoanelor fizice asociati in firme, acestea sunt scoase din firma in baza hotararii asociatilor ramasi care coopteaza sau nu mostenitorii celui decedat. Fiind vorba de o societate, in acest caz ce se poate face?
Multumesc
Sa zicem ca macar in cazul contractelor de inchiriere intre societati ele genereaza venituri impozabile, iar fiscul vrea sa stie de ele. Cu toate ca acele venituri sunt parte din totalul incasarilor unei firme, iar cum impozitul pe profit se plateste acum sub forma impozitului minim, pe cifra de afaceri, nu vad rostul aplicarii Ordonantei 54 in acest caz.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca cei de la fisc vor ingreuna activitatea ONRC, intrucat nu au o baza de date a sediilor societatilor, iar masura de combatere a evaziunii fiscale- (nu stiu de unde evaziune, daca omul declara ca cedeaza gratuit folosinta unei proprietati, iar in lipsa unor dovezi ca de fapt ele ascund venituri nedeclarate, nu vad cine, ce combate)-nu-si gaseste scopul.
Ca si in cazul contractelor de inchiriere intre persoane fizice si juridice. Cum ii poate depista fiscul pe proprietarii care declara sume mai mici decat cele incasate in realitate?
Problema in Romania tine de saracie si de educatie fiscala. Oricat ar dori statul sa-i forteze pe oameni sa-si declare veniturile reale, nu o sa se intample acest lucru, mai ales in perioada de criza. La noi exista o adevarata cultura in a ocoli legea si a nu plati impozite.
Nu sunt de condamnat oamenii, intrucat exemplul l-au luat de la cei mai mari care ne conduc, de la cei corupti care ne controleaza si care percep mita pentru a nu ne amenda cu sumele maxime.
Din punct de vedere contabil este legal. Dividendele au fost evidentiate in declaratii, inclusiv calculul impozitului aferent. Faptul ca nu s-au dat banii cuveniti actionarilor, aici alta poveste. Problema este daca ati semnat ceva in acest sens. Repartizarea dividendelor se face pe hartie si este si obligatorie, ca si plata impozitului aferent dar primirea banilor se face in baza unui act semnat de actionar.
Problema la noi este ca fiscul a ajuns sperietoarea natiunii. Nu mai stiu de unde si cum sa ia bani de la populatie. In disperarea lor, guvernantii introduc tot felul de masuri dubioase care in cazul de fata aduc atingere dreptului de proprietate, Ce treaba are fiscul si guvernul cu ce face fiecare cu proprietatea lui. E problema mea daca vreau sa cedez gratuit un imobil. In orice caz, nu vad cu ce ajuta inregistrarea contractului de comodat la fisc si cat de relevant e acel certificat. Fiscul nu are evidenta contractelor de comodat incheiate pana acum si e posibil ca ei sa emita certificatul cu atestarea ca la adresa respectiva nu mai sunt incheiate alte contracte, iar cand ajungi la ONRC sa ti se spuna ca sediul nu este unic. Fiscul nu are evidenta sediilor ci ONRC. Intelegeam daca ONRC cerea autentificarea contratului de comodat, dar sa ceri sa-l inregistrezi la fisc, este o masura aberanta si fara justificare.
Combaterea evaziunii fiscale este o masura aruncata in ochii FMI, nu pentru a ajuta la strangerea de bani la buget. Sa vedeti acum, cu marirea TVA, cine va profita de acest lucru. Daca pana acum marii evazionisti ramaneau cu 19%, acum vor ramane cu 24%. Iar oamenii prosti care mai doresc sa faca afaceri in Romania vor fi plimbati pe drumuri pentru a-si inregistra firmele la ONRC, ca doar ne-am obisnuit sa fim tratati cu toti ca niste infractori, in timp ce marile gauri la buget le fac tot apropiatii si protejatii din sistemul de stat.
Platiti 16% din profit. Forfetarul este pentru societati comerciale. Daca aveti salariati platiti impozitul aferent salariilor.
Tocmai asta e curios. Desi ei spun ca dosarul se afla in faza de executare silita, eu nu am primit nicio hartie in acest sens. Mai nou, trepadusii primarului m-au mai amendat azi cu 2000 lei pt ca nu aveam autorizatie de constructie pt un amarat de baner, pt care nu am putut obtine acea autorizatie intrucat proprietarul spatiului comercial nu are schimbata destinatia imobilului in cea de spatiu comercial. Din acest motiv, am incetat contractul de inchiriere si urmeaza sa parasesc spatiul pe 21 luna aceasta. Spagarii de la primarie nu au vrut sa auda ca nu au cum sa ma amendeze din moment ce eu nu functionez acolo si ca ma aflam in spatiu pentru a efectua operatiunile de mutare.
Eu cred ca i-a innebunit foamea pe bugetarii astia. Se razbuna acum pe privati.
Ce demersuri ar trebui sa fac pentru a scapa de problema? Nu stiu de ce ar trebui sa platesc penalitati, care reprezinta jumatate din datorie, intrucat eu nu am stiut de acea datorie. Interesant este faptul ca mi-au spus verde in fata ca se mira cum nu m-au dat afara din locuinta, aceasta fiind de stat.Am uitat sa specific ca locuiesc in "Republica Mazare". Cand vine vorba de cumpararea locuintelor ANL, primaria da vina pe guvern, spunand ca el nu da drumul la vanzare. Cand e vorba de taxe locale, atunci apare cu pretentii primaria, sugerand ca ea este proprietar.
Am primit in urma cu 2 saptamani o instiintare ca am de plata in jur de 2000 lei, taxa habitat si penalitati pentru perioada 2003-2009. Eu habar nu aveam ca am de plata aceasta taxa (locala), intrucat nu am primit nici o instiintare in acest sens, iar imobilul unde stau este bloc ANL.
Am intrebat la Fisc, pe inspectorul care se ocupa de dosarul meu si mi-a spus ca nu s-a prescris datoria, desi au trecut 5 ani, intrucat ne aflam in faza de executare silita. Nu prea am inteles ce a vrut sa spuna, de aceea va intreb pe dv, daca in termen de 5 ani nu am primit nici o instiintare si nici o somatie de plata, cum pot fi executata silit pentru niste datorii de care habar nu aveam. S-au prescris sau nu?
Pentru a anula acel contract este necesar sa mutati sediul in alta parte. Nu este suficient sa renuntati la contractul in baza caruia s-a declarat sediul actual al firmei. Cei de la Registrul Comertului vor cere sa aduceti un alt contract in alta locatie, unde va fi schimbat sediul social. Anularea contractului este egala cu zero daca nu este insotita de mentiunea de schimbare sediul. Asta in cazul de fata si referitor la problema dv.
Pentru asta va trebui insa sa luati legatura cu asociatii firmei care au sediul in imobilul dv, sa le cereti sa mute sediul.
Cat priveste problema cu executarea, nu aveti de ce sa faceti griji. Datoriile sunt ale firmei, nu ale dv. Nu se executa sediul social.