Dupa o saptamana de citit pe mai multe forumuri, si "consultanta" telefonica la ANAF soldata cu "stiti, nici noi nu am apucat sa citim legea" etc etc, m-am hotarat sa postez aici cateva intrebari tinand si de cadrul legislativ dar si un pic de contabilitate.
Doresc sa-mi infiintez ori un PFA pe norma de venit ori o microintreprindere neplatitoare de TVA. Activitatea mea este consultanta in domeniul tehnologiei informatiei, urmand sa am contract pe durata determinata cu o agentie de recrutare din UE dar desfasurand activitatea (8 ore + pe zi) la sediul clientului aici - cateva luni, dupa care ma pot muta (sau nu) la sediul altui client.
In fiecare luna as emite un invoice (factura) in EUR catre respectiva agentie din UE bazata pe numarul de ore prestate.
1. Este necesara inscrierea in ROI, avand in vedere ca activitatea se va desfasura in exclusivitate in Romania, nu se vor achizitiona nici un fel de materiale din EU (si nici din Romania, este o activitate pur intelectuala efectuata cu mijloacele mele gen laptop / telefon), iar clientii sunt de regula firme multinationale cu filiale in Romania. Invoice-ul nu va contine TVA, ci doar suma nr. ore x tarif.
2. Daca raspunsul la nr. 1 este da, se poate evita prin folosirea unei companii terte, bazata fie in Romania ori in afara UE?
3. Stiu ca oricare ar fi forma de organizare pe care as alege-o, este nevoie de declararea unui sediu social. In cazul unui PFA cu activitate exclusiva la sediul clientului, exista vreo portita de scapare, in ideea de a nu declara un sediu?
Iar sediul social nici nu ar fi absolut necesar. Ce acte si registre doresc inspectorii sa vada, invitatie la un sediu public al ANAF cu documentele respective, pentru verificari. Cine nu se prezinta justificat, amenda, cine nu se prezinta a doua oara, suspendare. Nu au decat sa viziteze domnii de la ANAF florariile de strada de exemplu, acolo vad ca nu-i mare graba cu inspectiile desi se invart milioane fara bonuri fiscale...
4. Si o ultima intrebare legata de fiscalitate. Avand in vedere ca ar trebui sa infiintez firma acum, in nov. 2015, iar pe 2014 (si ce a trecut din acest an) nu am inregistrat venituri (decat din dobanzi bancare, neglijabile si impozitate la sursa) as mai avea obligatia platii la sistemul de pensii pe 2015? Dar in 2016, raportat la 2015 (venit doar 2 luni in 2015, in caz ca imi iau inima in dinti sa reintru in acest sistem ticalosit). De CASS am inteles ca nu as scapa, +6 luni din urma, desi am contribuit o avere la spitalele private din Romania, din care o parte a ajuns la stat (de 2 ori, impozit pe profitul spitalului + impozit pe veniturile medicilor)
\"Dar niciun notariat din Bucuresti nu vrea/nu stie sa faca un astfel de act de donatie !\"
Ei stiu foarte bine, dar nu vor. Daca le spuneati ca ruda Dvs. vrea sa va transfere 0.99% din OMV Petrom, sa vedeti ce le sclipeau ochii.
Ma lovesc de aceeasi problema - transferul prin donatie a \"resturilor\" de actiuni detinute la SIF-uri de catre parinti (in viata) si bunici (decedati) catre mine, s-ar strange poate 100-150 de actiuni la fiecare SIF cu ce mai am si eu. Nu numai ca sunt milioane de actiuni probabil diseminate in acest mod intre sute de mii de romani, dar aceste actiuni genereaza dividende. Asa infime cum sunt ele, sunt numai bune pentru a da motiv ANAF-ului sa ceara CASS si alte nebunii.
Poate o sa reusesc sa o rezolv \"lipind\" aceasta operatiune de una mai importanta, cum ar fi un act de donatie apartament. Cu rudele decedate este mult mai greu, actele vechi de mostenire de regula includ doar imobile/terenuri nu si aceste actiuni (pe care multi nici nu sunt constienti ca le detin, unele au fost date ca dividende la cupoanele anilor '90)
Si inca o chestiune: daca in cazul mostenirilor este complicat, putand fi si alte parti interesate, donatiile intre afini direct la sediul Depozitarului Central ar fi perfect posibile. Ar dura 20-30 de minute. Dar Depozitarul Central, ca multe alte institutii, isi legifereaza propriile proceduri asigurand ca peste ani cineva, vreun baiat cu carte (3 asi si 2 popi), o sa puna mana pe acele actiuni uitate.
Cresterea stagiului de cotizare vine cumva din aplicarea art. 100 a)
25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001
Puteti va rog sa ma ajutati, pentru o persoana de sex feminin, anul nasterii 27.10.1955 (deci in curand, 59 de ani).
Are o adeverinta cum ca a lucrat 21 de ani si 1 luna, toti in gr. a II-a de munca (1975-1997), cu specificarea ca din acesti ani 409 zile sunt de somaj tehnic...
Dupa calculele mele, nu indeplineste stadiul complet de cotizare (21/1+4/6 = 25 de ani si 7 luni) deci nu poate beneficia de nici un fel de pensie anticipata/partiala. Este corect?
Un amanunt, intr-una din vechile legi (cand stagiul complet de cotizare era MULT mai mic) se dadea o reducere de 1 an la limita de varsta pentru femeile cu 3 copii sau mai multi, nu stiu daca mai exista aceasta prevedere? Multumesc!
Avocatul nu a facut inca nimic, m-am oferit sa-i platesc contravaloarea unei consultatii, am fost invitat la discutii. Sper sa fie rezonabil. O sa am si o cerere de reziliere scrisa cu mine.
Daca am incheiat un contract de asistenta juridica, dar nu mai doresc sa initiez actiunea (nici nu am platit inca vreun onorariu) este posibil sa reziliez contractul fara repercursiuni financiare? Poate avocatul sa ceara plata onorarului sub temeiul "titlului executoriu" al contractului?
Daca da, care ar fi modalitatea de reziliere? Multumesc!
Ma apuca rasul-plansul....Editez Actul Aditional la Acordul de Asociere conform unui model tiparit primit de la Primaria de sector (pe care scrie... MODEL). In tara lui Stampila si Dosar cu sina, nu avem formulare tipizate pe site ca deh, nu vrem sa fie simplu ci complicat. Noroc ca functionara a fost foarte amabila si mi-a tiparit unul.
Numai prin formularea "modificarea proprietarilor membrii ai asociatiei" isi dau singuri de lucru, indicand ca se modifica Acordul. Nu, parerea mea e ca se modifica intrarile din Procesul-Verbal din Anexa Nr.1 si chiar asa o sa le scriu.
Ca in tara asta apartamentul e membru, care din cand in cand se plictiseste si isi schimba proprietarul. Cand isi darama un zid sau isi trage un balcon la parter, isi modifica suprafata utila si hop act aditional de modificare.
Multumesc foarte mult pentru sugestii.... abia acum am citit ca de 6 zile am batut pe la usile institutiilor noastre dragi:
Chiar azi dimineata politistul de proximitate ne-a sugerat reclamatie la primarie, pentru solicitarea unui control. Fiind implicat in caz similar cu exact acelasi individ dar la alt bloc, nu poate sa faca mai mult decat sa-i bata la usa. Si elementul intimidare s-a pierdut la prima incercare.
Insa am fost in sfarsit la prietenul meu Dl. Z de la judecatorie si am vorbit personal. In caz ca va intrebati de ce, in posturile altora ca si al meu, apare mereu chestia cu inregistrarea noilor membri la judecatorie, uitati de asta apare.
ART. 9 HG 1588/2007
[... ] Proprietarul din condominiu solicită să devină membru al asociaţiei de proprietari prin semnarea unui act adiţional la acordul de asociere, fără alte formalităţi.
ART. 8 230/2007
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi.
Dansul ia art.9 din hotarare unde se mentioneaza semnarea actului aditional la acordul de asociere, considera acest act aditional ca fiind modificare de acord de asociere, il lipeste de articolul 8 din legea 230 si voila! Avem necesitatea (gresit!) ca noii membri sa se inregistreze la judecatorie exact ca la o modificare de statut.
Va place? Zeci poate sute de Presedinti se lovesc de asta in fiecare an si aplicata cu sfintenie ar insemna sa-i inece in dosare. Pus in fata logicii ca un act aditional care este un simplu tabel cu semnaturi nu inseamna modificarea actului original de asociere, dansul a recunoscut ca dupa depunerea cererii la asociatie si semnarea actului aditional, proprietarii devin membri de drept ai asociatiei si pot vota si sa fie alesi in urmatoarea Adunare Generala.
Sper sa-si aduca aminte ce a zis cand ne vom prezenta cu actele la el sa ridicam un duplicat dupa hotararea judecatoreasca (pe care nu am recuperat-o). Si cu care ocazie poate sa inregistreze si noii membri daca doreste, si ma indoiesc ca-si va indrepta greseala sunand pe cei de la finantele locale care preiau dosarele de eliberari acte. Deci pana una alta daca si-a revizuit parerea plangerea impotriva dansului ramane in buzunar.
Cu CIF-ul daca nu il recuperam trebuie declarat pierdut/furat in Monitor, si mers la ANAF cu acte ale asociatiei pentru eliberarea unui duplicat (desi mi s-a bombanit ca nu ar fi exact un duplicat (adica legalizat), ci mai degraba o copie... o sa vad atunci)
Nu este vorba de drobul de sare. Este vorba ca in Asociatie sunt foarte putini proprietari, in majoritate foarte in varsta. Noi desi vrem sa intram in asociatie nu putem momentan. Am votat noi membri in comitet ca sa ne dam ulterior seama ca nu stim cati membri are asociatia (pentru cvorum), nu stim cine sunt membri (cine are drept de vot, cine pot fi alesi) etc. Majoritatea oamenilor care vor sa indrepte lucrurile nu sunt membri ai Asociatiei, iar aia din Asociatie (asa putini cati sunt) ori sunt cu pampersi ori parte la macel ori nu-i intereseaza.
Si in caz ca nu intelegeti - domnul cu pricina de la judecatorie da indicatii catre functionarul de fisc ILEGAL. Cine ajunge la fisc, Presedinte, membru sau nu, i se da cu indicatia in cap ca nu are dreptul sa primeasca copii dupa acte. Era un Presedinte de bloc acolo un car de nervi. Sunt sute de oameni pe an intorsi din drum de catre o desteapta, probabil.
Apreciez ajutorul dat in raspunsurile date, dar eu de fapt am pus o singura intrebare, de 2 ori, referitoare strict la un functionar de judecatorie care "da indicatii". O sa ma duc la judecatorie sa vad ce pot face.
- Faceti o adresa semnata si stampilata de presedinte prin care delegati o persoana (din comitet, nou administrator, cenzor, proprietar, neproprietar...) sa mearga la Judecatorie cu o cerere din partea aceluiasi presedinte. Prin aceasta cerere solicitati eliberarea, in copie, a actelor de constituirea a asociatiei, acte existente in dosarul de la arhiva Judecatoriei.
Da, aceasta ar fi o cale la care m-am gandit si eu, insa mi-e teama ca acea hartie va ajunge la Dl.Z de la subsol care va genera un raspuns gen: copiile dupa aceste acte trebuie solicitate de la Finantele Locale de care apartineti.
Adam Grecu a scris:
Faceti o sesizare scrisa la Primarul localitatii. Probabil ca va dura ceva timp, insa in mod sigur o sa aveti rezultatele scontate. Administratorul isi poate pierde ”licenta” si nu cred ca asta doreste.
Noul comitet executiv sa-i desfaca contractul de munca disciplinar.
Administratorul are CIM... pe care iar nu il detinem (ITM-ul poate sa furnizeze o copie cred) - deja are probleme la alta asociatie la care a fost administrator, a bagat mana pana la cot si mai sus. Din pacate experientele mele cu politia, si in acest caz, sunt aceleasi - aceleasi dulapuri de militieni de veche sau noua generatie, cu IQ de mediu ambiant si 40kg peste norma. Nu sunt capabili sa discute pe un ton normal, si sunt lipsiti de capacitatea de a reactiona dincolo de instinct.
Cea mai rapida solutie este urmatoarea: obtinerea copiilor dupa actele asociatiei, adeziunea la asociatie pe baza unor simple cereri a oamenilor interesati de rezolvarea situatiei (multi din ei nefiind membri in asociatie, deoarece actele nu sunt disponibile). Si nu putem obtine aceste acte rapid din cauza celor 2 persoane din titlu, altfel urmand calea reclamatiilor si sesizarilor (pe care oricum le vom face) va dura luni de zile iar la judecatorie ani.
Repet, daca stie cineva: cum/unde il pot reclama pe Dl. Z de la Judecatorie?