avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate Andreea Stancu

Activitate Andreea Stancu

Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală
Art. 339 NCPP

Plângerea împotriva actelor procurorului

(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.

(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.


(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.



Velkan a scris:

Dar se trimite către prim procuror nu?

Răspuns la discuția Inselaciune
Se poate vorbi de inselaciune in conditiile in care motivul transferului banilor a fost inducerea in eroare prin prezentarea unui fapt ireal ca real sau a unui fapt real ca ireal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii nu au obligatia de a le lasa copiilor mostenire. Cat timp sunteti in viata, puteti dispune de bunurile dumneavoastra in ce mod doriti, cu mentiunea ca in cazul anumitor acte de dispozitie fiul, in calitate de mostenitor rezervatar, poate solicita anularea sau revocarea acestora, in alte cazuri nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care vorbim de spargerea unui vestiar si insusirea in mod fraudulos a doua telefoane mobile aflate in acesta, fapta reprezinta furt calificat in temeiul art. 229 alin.(1) lit. d) NCP, respectiv furtul savarsit prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate sau mincinoase. Efractia presupunerea ruperea, spargerea, demontarea dispozitivelor de inchidere in vederea inlaturarii obstacolelor ce se interpun intre faptuitor si bunul pe care acesta intentioneaza sa-l sustraga.
Trebuie mentionat ca, potrivit actualelor prevederi legale, se poate face plangere doar impotriva ordonantei de clasare, nu si impotriva celei de renuntare la urmarirea penala, in acest caz putandu-se depune concluzii impotriva confirmarii la termenul fixat de judecatorul de camera preliminara in vederea confirmarii ordonantei de renuntare la urmarirea penala.
Art. 226 alin. (4) lit. a) NCP prevede ca:

,,Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate."

In vederea justificarii interesului legitim este recomandat sa existe dovezi referitoare la modul in care ati fost prejudiciat, respectiv care au fost consecintele concrete ale actiunii celeilalte parti.
Doresc sa fac o precizare.
Instanta nu va tine seama de faptul ca dumneavoastra sunteti barbat, ci de ceea ce este in interesul minorului.

Stabilirea interesului superior al minorului este influentata de existenta unor dovezi temeinice precum acte medicale, inregistrari care sa ateste ca celalalt parinte pune in pericol siguranta minorului si dezvoltarea fizica si psihica a acestuia.


Andreea Stancu a scris:

Art 36 alin.(7) din Legea 272/2004 prevede ca ,,se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti".

Nu are importanta faptul ca sunteti barbat, instanta va tine seama de interesul superior al copilului.

Dat fiind faptul ca solutionarea procesului civil este in stransa legatura cu cea a procesului penal in care sunteti parte, puteti formula, inca de pe-acum, o cerere de suspendare a procesului civil in baza art. 413 alin.(1) pct. 2 C. proc. civ.
In cazul admiterii de catre instanta a cererii dumneavoastra, suspendarea va dura pana la momentul ramanerii definitive a hotararii pronuntate in cauza care a determinat aceasta suspendare, respectiv cea din procesul penal.
Calomnia a fost dezincriminata. Prin urmare, nu se mai poate angaja raspunderea penala pentru calomnie. Puteti, in schimb, formula o actiune in raspundere civila delictuala pentru prejudiciul suferit ca urmare a atingerii reputatiei dumneavoastra.
In cazul in care plangerea cu privire la solutia de clasare este respinsa, in termen de 20 de zile de la comunicare, puteti depune o plangere la judecatorul de camera preliminara de la instanta careia, potrivit legii, i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.

Alina Avila a scris:

Si in cazul in care prim.procurorul mentine ordonanta ma pot adresa judecatoriei?