avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Activitate paria

Activitate paria

Răspuns la discuția concediu crestere copil
Hotararea de Guvern 57/2012 spune ca se poate face acest schimb intre parinti (minim o luna trebuie sa stea celalalt parinte in CIC)
adelaida_07 a scris:

Daca societatea la care lucrati nu va da acordul pentru transer cu siguranta noua societate nu va va angaja. Poate exista o intelegere scrisa ( deloc ilegala) prin care noua societate poate sa fie actionata in instanta si sa plateasca daune pentru angajarea unui salariat fara acordul partenerului din intelegere.

As vrea sa stiu si eu exact daca este normala existenta unui astfel de act. Mi s-a sugerat sa ma uit in Codul Muncii la capitolul cu munca temporara. Nu am un astfel de angajament. Am contract pe perioada nedeterminata, lucrez pe un departament care "prinde" diverse proiecte la o singura firma. Si in functie de necesitatile proiectului respectiv angajeaza/roteste oamenii pe care ii are in departament.
Am ajuns la momentul in care firma pentru care am lucrat ca prestatar are un post liber pe care vreau eu sa-l ocup. Acum. Sa aflu ca exista o intelegere intre cele 2 firme - unde una este client, cealalta este prestatorul de servicii - si care ma afecteaza pe mine... mi se pare cel putin incorect, daca nu ilegal. Asa ca vreau si eu sa stiu unde scrie in Codul Muncii ca se poate intampla sa existe acorduri de exclusivitate doar intre firme, fara sa am si eu la randul meu un contract sau o clauza de fidelitate.
Azi am aflat ca nu pot sa lucrez in domeniu timp de 2 ani, pentru ca nu ma va primi nimeni (e vb de inginerie). Repet, azi am aflat. Si asta nu e scris nicaieri.

Asa ca revin la intrebarea mea initiala:
ce pot sa fac daca vreau sa plec la o firma, cei de acolo ma vor, dar firma la care lucrez nu-si da acordul fata de firma la care aspir? Pe baza unei intelegeri dintre firme (zic eu) ilegale.
cred ca era normal sa fiu informat de acordul asta de la bun inceput. Nu s-a realizat asta, evident, si chiar nu inteleg de ce este legal ca societatea la care lucrez si care nu are ce sa-mi dea in perioada asta de munca sa ma tina in continuare in standby pentru simplul motiv ca exista un acord care pe mine ma afecteaza intr-o masura foarte mare.
Lucrez la o firma care inchiriaza oameni la diverse firme pe diverse proiecte. Vreau sa plec de la ei la o firma pentru care am lucrat ca subcontractant (am fost inchiriat pe o perioada determinata) numai ca am aflat ca exista intre cele 2 firme un fel de gentlemen's agreement in care se stipuleaza sa nu se transfere oamenii de la unii la altii. Problema e ca acest pact poate fi trecut cu vederea daca firma subcontractanta, precum si cea care e primeste oamenii sunt de acord. Ma simt prins la mijloc in toata ecuatia asta pentru ca firma cealalta ma vrea, iar astia nu ma lasa sa plec.
Problema e ca daca astia nu-si dau acordul sa plec, nici ceilalti nu ma primesc. Stiu ca acordul asta intre ei este ilegal, dar nu stiu efectiv ce as putea sa fac in cazul asta.
Risc sa-mi dau demisia ca sa ma duc dincolo si acolo ma trezesc ca nu ma accepta. Daca aveti vreo solutie, dati-mi-o va rog, pentru ca timpul se scurge in defavoarea mea.
Pana ma dumiresc de niste aspecte, am urmatoarea intrebare: imi este lezat vreun drept daca in momentul de fata carnetul de munca nu are completate toate studiile (superioare). Mentionez ca , in schimb, functia este la nivelul studiilor; de asemenea, vreau sa stiti ca am dus actele necesare (copia dupa dimplome)
Multumesc pentru lamuriri; in schimb m=ati blocat cu intrebarea: ce fel de inginer mecanic? In clasificarile facute de Ministerul Muncii am observat ca exista si postul de inginer mecanic, deci nu inteleg de ce ar trebui sa fie specificat ce fel de inginer mecanic, mai ales ca ceea ce fac eu se apropie cel mai mult de inginerie mecanica.
Si mai am un argument - mai mult de bun simt decat logic:daca nu e necesara o fisa a postului detaliata, atunci de ce pe avocatnet se cere fisa postului (o simpla cautare dupa 'fisa postului' scoate la iveala mai mult de 20 de topicuri diferite in care se cer modele de fisa postului) asa de mult?
Ma gandesc ca: ori cei care le intocmesc nu au habar si vor model, ori e o munca elaborata si au nevoie de inspiratie. Dar, in oricare din cazuri se poate trece doar ca indeplineste atributiile incredintate si ar fi suficient, nu?

Ceea ce e cu adevarat culmea, e ca am apelat si la ajutorul unor avocati care mi-au raspuns prin mail si mi s-a dat dreptate. Ba, mai mult, cineva mi-a spus ca e total gresita formularea de tip "indeplineste sarcinile cerute". Acum, eu caut o baza - model de fisa data de la Ministerul Muncii, sau ceva care sa reglementeze acest lucru. Puteti sa ma ajutati?
E adevarat ca poate indarjirea mea ca fisa postului sa arate schematic ce atributii am, in concordanta cu functia ocupata poate sa para usor dusa la extrem, dar cunosc un caz - o firma de cca 10 persoane unde un logitstician mai face cumparaturi pentru seful, ca el nu are timp( asta apropo de realizarea sarcinilor ce-i sunt incredintate).

Banuiesc ca toti (sau multi) din cei care mi-au raspuns mie au studii de specialitate si profeseaza meseria. Daca pe fisa postului dvs (in cazul in care sunteti subordonati) ar scrie ca trebuie sa realizati sarcinile, v-ar conveni? In ce masura mai poate fi un instrument in mainile angajatului? Eu cred ca ar fi un instrument mult mai greu de folosit intr-un caz extrem, cum ar fi o instanta.
Ideea e ca pentru o fisa a postului corect intocmita (se pare ca doar din pct meu de vedere) eu pot sa merg dupa o perioada de timp la sef si sa-i explic ca, usor, usor eu am inceput sa-mi depasesc din atributii, si as putea sa cer niste beneficii.Adica totul ar lua un aspect mai profesionist. Si iata cum devine si un instrument in mainile mele, ale angajatului.
adelaida_07 a scris:

Stabilirea atributiilor unui salariat este dreptul angajatorului. O fise de post poate suferi modificari pe parcursul derularii unui contract. Cum sarcinile de serviciu sunt stabilite prin fisa postului refuzul luarii la cunostinta a acestora poate fi considerat ca un refuz al sarcinilor de servicu.
Nu puteti fi obligata sa semnati o fise de post cu data intocmirii CIM, dar cu data prezentarii acesteia nu puteti refuza semnarea ei decat daca aceasta nu este corect intocmita sau nu corespunde postului ocupat.


Stabilirea atributiilor unui angajat mi se pare ca ar fi nu dreptul, ci obligatia angajatorului. O fisa de post poate suferi modificari pe parcursul derularii contractului. Nu, o fisa de post nu sufera modificari, ci se modifica functia ocupata (daca apar alte responsabilitati). Refuzul meu de a lua la cunostinta un lucru care e facut deja in ilegalitate si, culmea, si prost din punctul meu de vedere poate fi luat drept rea vointa doar in lipsa suficientelor informatii.
Iar eu, daca nu ma insel, in afara de aprozimativ o fraza, am inclus in primul mesaj (lung, recunosc) absolut tot ce contine fisa postului.

Art. 17.
″(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu
privire la cel puţin următoarele elemente :….″(Legea nr. 371/2005)
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
″d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării Ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;” (O.U.G. nr. 65/2005)

(1)Prin atributiile postului eu inteleg fisa postului. Ma insel?
(2)Angajatul trebuie sa fie informat la angajare despre fisa postului (se bserva in paranteza OUG 65 pe 2005 - deci in cca 3 ani de zile se presupune ca s-au reglementat si pentru cei care erau deja angajati, deci de acum incolo va fi valabila doar pentru viitorii angajati, nu?).

(1)+(2)=> nu am absolut nici o vina ca nu mi s-a prezentat la timpul cuvenit actul. Si, in plus, nu inteleg obligativitatea mea sa semnez pentru fisa postului acum, la 1.5 ani de la angajare.
In concluzie se pare ca va trebui sa semnez fisa postului asa cum e ea elaborata pentru ca ma indoiesc ca o vor schimba cu ceea ce vreau eu - asta ar insemna sa refaca pe tot departamnetul procedurile de semnare (colegii mei au semnat orbeste)
Dar, cu scuzele de rigoare, tot nu mi se pare normal. Asa ca voi motiva nesemnarea prin faptul ca nu este elaborata. Altfel sunt curioasa sa vad care e legea care ma obliga sa semenz orice act dupa angajare doar ca 'trebuie'.
Multumesc inca o data.