avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)

In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare fisa postului (inginer mecanic) pe care am citit-o si cu care nu am fost de acord pentru ca nu detaliaza responsabilitatile postului. Am sa va citez din ea:
"MIsiuni si responsabilitati principale:
Realizeaza sarcinile ce ii sunt incredintate, cu respectarea: -calitatii ireprosabile
- termenelor contractuale
Este responsabil de buna utilizare a materialelor si programelor ce ii sunt incredintate
Aplica reglementarile, consemnele in materie de igiena si securitate
Urmareste evolutiile tehnologice si se mentine in permanenta la cel mai bun nivel de cunostinte ale meseriei fata de asteptarile clientului si ale pietei
Respecta dispozitiile ROI
Asigura o confidentialitate totala proiectelor la care participa si informatiilor despre client de care poate avea cunostinta in cadrul muncii sale.
Criterii permanente de evaluare a tinutei postului:
Clientii sunt satisfacuti de misiunile realizate
Calitatea muncii este conforma cu standardele intreprinderii si clientului
Termenele respectate
Cunostintele tehnice si competentele corespund asteptarii clientilor


Mentionez ca fisa postului, in afara de ce am citat mai sus mai cuprinde 2 sectiuni : Scopul postului si Legaturi ierarhice si functionale

Munca mea, in esenta este un fel de documentatie tehnica. Pana acum lucrurile seful meu imi zicea exact ce trebuie sa fac pe plan (in cadrul proiectului) si apoi corecta, iar mai departe se livra - asta in mare. Mie mi se pare corect ca aceste date sa existe in fisa postului, mai ales ca acum am aflat ca se vor modifica si aceste reglementari: eu voi prelua mare parte din atributiile sefului de proiect, el urmand a avea doar rol administrativ. Acest lucru nu ma deranjeaza, doarece oricum faceam mai mult decat trebuia si inainte, cu toate ca in actele interne el isi punea semnatura pe munca mea.
Am refuzat semnarea fisei de post - pe motivul intocmirii ei gresite si deja am vazut represaliile - am intrat intr-o sedinta cu seful de departament in care mi s-a explicat ca pot sa plec daca nu imi convine si ca generalitatile din fisa postului exista pentru ca ei sa isi acopere migratiile inginerilor in alte departamente fara a mai schimba si fisa postului.
In momentul de fata se lucreaza (se pare) la o alta forma, in care sa se specifice la atributii ca trebuie sa fie lucrarile efectuate in acord cu un alt document, care sa insumeze exact tot ce e nevoie in proiect.

Intrebarile mele sunt urmatoarele: au voie sa mearga la ITM cu asa fisa a postului - simplist elaborata?
Daca da, atunci in aceasta se poate face referire la un alt document?
Eu am inteles ca nu am cum sa fiu constransa sa semnez fisa postului pentru ca nu mi s-a dat la semnat o data cu CIM si vreau sa stiu daca intr-adevar este asa. (ca sa va dati seama de 'complexa' elaborare a ei, nu apare nici macar locul de data sau locul pentru semnatura sefului ierarhic)


O alta problema o am in legatura cu existenta CCM - in ROI scrie ca e valabil cel la nivel national. Dar eu lucrez la o intreprindere cu mai multi de 21 de angajati ( numai la mine in departement sunt 24) si intr-un an si jumatate nu a fost o negociere la nivel de reprezentanti sau sindicat (nu exista nici unii, nici altii). Vreau sa stiu daca este legal sa nu existe unul facut si stabilit pe plan intern.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:22, 5 Mai 2009
Cei de la ITM nu solicita si nici nu primesc fisa postului. Fisa postului este un sct intern si se pastreaza in dosarul personal al salariatului. Intradevar, ea trebuie sa cuprinda atributiunile fiecarui salariat in concret , si nu generaqlitati privind postul respectiv. Aceste generalitati se gasesc in specificatii post, care este tot un act intern, dar nu privesc o persoana , ci un postde munca sau o functie.
Cat despre CCM, acesta este obligatoriu pentru unitatile care au cel putin 21 de salariati. Deci este obligatoriu si pentru unitatea in care munciti, dar el poate fi incheiat si pe o perioada de 2 ani. Iar cum dumneavoastra aveti mai putin de 2 ani in cadrul firmei, exista posibilitatea sa fi negociat CCM la nivel de unitate chiar inainte de angajarea dumneavoastra. In acest caz, in maxim 6 luni ar trebui sa fie o noua negociere a CCM la nivel de unitate. Insa puteti intreba un coleg cu o vechime de peste 2 ani daca a participat la asa ceva.
De fapt contractul CCM este negociat intre patronat si reprezentantii salariatilor. Acesti reprezentanti sunt alesi prin votul tuturor salariatilor.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Cred ca negocierea este obligatorie si nu incheierea unui CCM pentru societatile care au peste 21 de salariati ;)

In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
Imi cer scuze, nu am inteles cum e cu negocierea asta.
Deci e obligatoriu sa se negocieze CCM, dar valabil sa fie cel national?!
Din cate stiu eu, de la colegi ( e drept ca nu m-am interesat direct la administrativ) nu exista reprezentanti salariali, nu mai vorbesc de sindicat.

Si-apoi, daca fisa postului nu este decat un act intern, atunci poate fi usor trecuta cu vederea? Mai semnez sau nu?
Uneori poate este mai avantajos sa fie fisa postului mai simplista....zic asta in eventualitatea ivirii unor probleme ....te poti apara spunand ca nu este trecut asa ceva in fisa postului. Intre noi fie vorba , uneori fisa postului este o formalitate , dupa cum se pare ca este si in unitatea dumneavoastra. Este facuta doar pentru a fi la dosarul salariatului si a nu fi un motiv de nerespectare a dispozitiilor legale in perspectiva unui control de la ITM.
Cei de la ITM nu solicita la inregistrarea CIM si fisa postului, dar la un control in cadrul unitatii verifica daca este fisa postului pentru fiecare salariat. Deci este optiunea dumneavoastra ce fisa de post semnati.....dar ea trebuie semnata.
Cat despre negociere CCM aceasta se face obligatoriu, iar in urma negocierii se intocmeste CCM la nivel de unitate si acesta se inregistreaza la Directia Judeteana de Munca si Protectie Sociala.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Multumesc mult pentru lamuriri.
Dar am, totusi o problema: de ce trebuie sa semnez un act care trebuia facut la angajare? De ce trebuie sa ii acopar pe ei pentru un eventual control?
Poate ca am luat-o personal, dar atata timp cat ei nu s-au straduit sa fie in legalitate in tot acest timp, atunci cand incearca cu disperare si cu daune asupra mea (am stat zilele acestea sa ma informez cat mai mult si toate exemplele de fisa postului sunt foarte elaborate, mai putin la mine) sa rezolve lucrurile, eu nu pot sa-i ajut.

Alte discuții în legătură

Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez noua fisa a postului? mariamihalache mariamihalache Eu am in fisa postului o sarcina \"sa pregatesc inlocuitor\". Anul trecut sefa de secti a incercat sa-mi schimbe fisa postului, adaugandu-mi o sarcina pe care ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Fisa postului sindicalistul sindicalistul angajatorul poate modifica fisa postului ori de cate ori doreste???? mentionez ca sindicatul din unitate se opune iar unii salariati refuza sa semneze o ... (vezi toată discuția)