avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Activitate Monamonicam

Activitate Monamonicam

Buna ziua! Am nevoie de parerea dvs. Sunt in etapa dintr-un divort amiabil, cu minori, la care negociem un program de legaturi personale al tatalui cu fiica in varsta de 1,5 ani. Printre altele, eu am propus ca atunci cand vom dori sa plecam cu copilul din tara, sa ne anuntam cu 1-2 luni inainte unde urmeaza sa plece copilul, cu cine, unde se vor caza si in ce perioada. Nu se pune problema sa nu imi dau eu acordul, prin notar, dar ca orice mama/ parinte, vreau sa stiu, din timp, unde va merge copilul meu, cu cine va sta, cat timp, nu sa aflu peste noapte ca e cu tatal prin “Burkina Fasso”. Poate fi ceruta treaba asta cumva ca sa fie o obligatie sau ea ramane doar o obligatie morala pt parinti… si daca nu se vrea a-l informa pe celalalt despre detaliile calatoriei, nu-l informezi, si-l lasi asa, sa se ingrijoreze? Multumesc!
Multumesc mult!
Sunt divortata si am un copil in varsta de 2 ani. Am un serviciu in domeniul sanitar, la care, pana cand am ramas insarcinata, eram obligata sa fac minim o garda pe luna. In medie, imi reveneau cam 3-4 garzi pe luna. Garda insemnand de la ora 13:00 la ora 8:00 din ziua urmatoare ( deci munca de noapte). Plecam de acasa la ora 8:00 dimineata si mai ajungeam inapoi a doua zi dupa ora 9:00 sau chiar mai tarziu ( 13:00). Mentionez ca nu exista alta varianta de orar de a face garzi, neexistand alte forme de ture de garda. Intrebarea mea este daca, acum, fiind familie monoparentala/mama singura, cu copil asa mic, ma mai poate obliga angajatorul la a face garzi/munca de noapte? Ce spune legislatia muncii? In conditiile in care, intr-o zi de garda, ar trebui sa plec de acasa dimineata la ora 8 si m-as intoarce a doua zi, la ora 9:00, cel mai devreme, si in mod obisnuit, ar trebui sa fac 3-4 astfel de garzi pe luna, nu am cu cine lasa copilul. Multumesc!
Da-ti-mi, va rog, un sfat. Mai multe pareri poate ajuta. Sunt in proces de divort ( minor in varsta de 1 an). Inca este pe fond, urmeaza primul termen, eu sunt mama si parata. Doresc sa plec cu copilul pt urmatoarele 6 luni, in alt oras, la bunici, la 300 km distanta. Acolo avem spatiu, aer curat, iar eu am ajutorul bunicilor. Tatal vrea sa vina sa il viziteze. Sunt de acord, desigur, dar ma deranjeaza ca el imi impune un program de 4 zile pe saptamana ( de joia pana lunea), cate 4 ore pe zi, o data la 2 sapt. Am acceptat partial, verbal, dar l-am rugat sa nu vina in 2 din weekendurile dorite de el, deoarece in acelea avem niste evenimente in fam. De asemenea el voia sa vina chiar cu 3 zile inainte de primul termen de judecata. L-am rugat sa aleaga alte zile, pt ca mi se pare abuz emotional sa vii pe capul paratei inainte de proces, mai ales ca in acele zile eu trebuie sa plec din localitate o zi si sa las copilul cu bunicii. A facut circ si a zis ca ii rapesc din timpul de stat cu copilul si ca sa ii dau zile sa recupereze acele weekenduri ca sa nu stea departe de copil 3 saptamani. Programul acesta cu zile, ore si minute e inventat de el, fara sa tina cont de context. El vrea doar sa isi satisfaca cheful si sa bifeze 4 ore/zi de joia pana lunea. Pot eu face ceva ca sa mai avem si noi viata sau trebuie sa fim la cheremul lui? Eu i-am propus sa vina de vinerea pana duminica, fara sa numar ore/zi tot din 2 in 2 sapt, cu exceptia a unui weekend pe luna, in care aveam si eu alt program o data, fara recuperari, dar nu e de acord. Cum sa procedez? El ma ameninta cu prelungirea procesului daca nu ma supun regulilor deocamdata nescrise. Totusi, eu nu ii impiedic accesul la copil, dar chiar asa, sa stam toti la cheremul lui? Mutarea mea este una temporara. Ma pot apara cumva de hartuiala asta? Ma poate ataca cu ordonanta presedintiala? Pot impune eu un alt program pt astea 6 luni? Multumesc! P.S. Avocatul meu este in concediu si nu ma poate ajuta acum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Acesta este un site unde raspund avocati. Am cerut o parere. Sa stiti ca oamenii de rand, ca mine, nu sunt familiarizati cu timpii sau cu posibilele probleme din acest sistem si de aceea ne framantam, poate pt cunoscatori, inutil. Exista timpi specificati in cod, dar si timpi sau etape care implica o lunga asteptare, despre care nu ne poate informa intotdeauna cineva in acel moment. Multumesc pt raspuns.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Care ar fi ,,problema" dvs?Vreți sa divorțați urgent?Exista și erori din partea grefierilor,omisiuni de transmitere a documentelor.Chiar dacă ar fi acesta situație se amână la primul termen pt comunicare întâmpinare.Puteti suna și dvs la arhiva sau (inca)soțul dvs sau av acestuia pt informații ,pt a atrage atentia asupra unei eventuale omisiuni..Aveți av sfătuiți va cu acesta.,frământările inutile si micile probleme privind proceduri cad in grija av

Ma confrunt cu urmatoarea situatie si nu stiu daca e o problema sau nu ar trebui sa imi fac griji… Poate ma puteti lamuri dvs: sotul a depus actele de divort. Avocatul meu a depus intampinarea. S-a afisat primul termen. Am primit prin posta citatia pt primul termen, dar nici sotul si nici avocatul lui nu au primit si intampinarea odata cu citatia pt prima sedinta. Ar trebui sa imi fac griji? Daca era vreo problema cu intampinarea, nu ar fi trebuit sa fie instiintat avocatul meu cand a depus-o sau ceva de genul? El nu a primit nimic. Sau, pur si simplu, mai trebuie sa asteptam posta? Multumesc!
Sunt in calitate de parat in proces de divort. Reclamantul a propus un program de vizitare a copilului, iar eu, in intampinare, sunt partial de acord cu el. Am propus mici modificari. Poate el, reclamantul, in raspunsul la intampinare, sa vina cu un cu totul alt program, de care eu sa nu stiu? Din cate am inteles, eu nu pot vedea raspunsul lui la intampinare ( ar insemna sa batem pasul pe loc, contrandu-ne la nesfarsit prin hartii). Desigur, ultimul cuvant e al Instantei, dar as vrea sa stiu daca se practica aceasta schimbare si ras-schimbare a cererilor sau capetelor de cerere din chemarea in judecata? Multumesc.
Poate o mama divortata sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil pe toata perioada celor 2 ani? Exista mentionat in lege daca are ea acest drept, fiind considerata familie monoparentala?
O mama divortata, care este in concediu de crestere copil si primeste indemnizatia, isi poate lua concediul si indemnizatia si pt cele 2 luni, care, altfel, ar fi trebuit sa ii apartina tatalui (daca acesta nu le doreste)? Altfel spus, ea sa se intoarca la serviciu dupa 2 ani, nu dupa 1 an si 10 luni. Se poate asa?
Buna ziua! As vrea sa stiu daca in cazul divortului din culpa ambilor soti este neaparat necesara audierea unor martori. Se poate schimba tipul divortului din culpa ambilor soti in divort prin acord? Cu cat mai putin circ si cu cat dureaza totul mai putin, cu atat mai bine… Multumesc!