avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt divortata si am un copil in varsta de 2 ani. Am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt divortata si am un copil in varsta de 2 ani. Am un serviciu ...

Sunt divortata si am un copil in varsta de 2 ani. Am un serviciu in domeniul sanitar, la care, pana cand am ramas insarcinata, eram obligata sa fac minim o garda pe luna. In medie, imi reveneau cam 3-4 garzi pe luna. Garda insemnand de la ora 13:00 la ora 8:00 din ziua urmatoare ( deci munca de noapte). Plecam de acasa la ora 8:00 dimineata si mai ajungeam inapoi a doua zi dupa ora 9:00 sau chiar mai tarziu ( 13:00). Mentionez ca nu exista alta varianta de orar de a face garzi, neexistand alte forme de ture de garda. Intrebarea mea este daca, acum, fiind familie monoparentala/mama singura, cu copil asa mic, ma mai poate obliga angajatorul la a face garzi/munca de noapte? Ce spune legislatia muncii? In conditiile in care, intr-o zi de garda, ar trebui sa plec de acasa dimineata la ora 8 si m-as intoarce a doua zi, la ora 9:00, cel mai devreme, si in mod obisnuit, ar trebui sa fac 3-4 astfel de garzi pe luna, nu am cu cine lasa copilul. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
Monamonicam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Monamonicam , utilizator 03:15, 14 Septembrie 2024
Buna ziua

Incepand cu 1 iunie 2024, codul muncii a fost modificat prin legea 161/2024 astfel incat sa includa fix situatia expusa de dvs.

Prin urmare, nu puteti fi obligata sa efectuati ture de noapte.

Codul Muncii (legea 53/2003)
Articolul 128
(2) Femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează, precum și persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
legislatia muncii nu prevede astfel de situatii...
Buna ziua

Ba da, incepand din 1 iunie anul acesta.

Verificati Art 128 din Codul Muncii si legea 161/2024

Femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează, precum și persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Cornel Vasile a scris:

legislatia muncii nu prevede astfel de situatii...

Corect..scuze pentru eroare.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca de noapte gravida andreea_uri andreea_uri Bună ziua, Am o nelamurire si sper ca ma va putea ajuta cineva sa înțeleg. Am citit și câteva articole de lege pe internet, dar nu reușesc sa ... (vezi toată discuția)
Medicul este obligat sa faca garzi in timp ce inca alapteaza? the_mask the_mask Buna ziua! Sotia mea, medic, sa reintors la servici (policlinica si spital) dupa ce baietelul nostru a implinit varsta de 6 luni. Ideea este ca fiind angajata ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul ... HelleneNico HelleneNico Bună ziua! Sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul meu presupune muncă de noapte și ture de 12 (lucrez 12/24, 12/48). Astăzi, am depus ... (vezi toată discuția)