Sunt divortata si am un copil in varsta de 2 ani. Am un serviciu in domeniul sanitar, la care, pana cand am ramas insarcinata, eram obligata sa fac minim o garda pe luna. In medie, imi reveneau cam 3-4 garzi pe luna. Garda insemnand de la ora 13:00 la ora 8:00 din ziua urmatoare ( deci munca de noapte). Plecam de acasa la ora 8:00 dimineata si mai ajungeam inapoi a doua zi dupa ora 9:00 sau chiar mai tarziu ( 13:00). Mentionez ca nu exista alta varianta de orar de a face garzi, neexistand alte forme de ture de garda. Intrebarea mea este daca, acum, fiind familie monoparentala/mama singura, cu copil asa mic, ma mai poate obliga angajatorul la a face garzi/munca de noapte? Ce spune legislatia muncii? In conditiile in care, intr-o zi de garda, ar trebui sa plec de acasa dimineata la ora 8 si m-as intoarce a doua zi, la ora 9:00, cel mai devreme, si in mod obisnuit, ar trebui sa fac 3-4 astfel de garzi pe luna, nu am cu cine lasa copilul. Multumesc!
Incepand cu 1 iunie 2024, codul muncii a fost modificat prin legea 161/2024 astfel incat sa includa fix situatia expusa de dvs.
Prin urmare, nu puteti fi obligata sa efectuati ture de noapte.
Codul Muncii (legea 53/2003)
Articolul 128
(2) Femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează, precum și persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.