avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Medicul este obligat sa faca garzi in timp ce inca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Medicul este obligat sa faca garzi in timp ce inca alapteaza?

Buna ziua!
Sotia mea, medic, sa reintors la servici (policlinica si spital) dupa ce baietelul nostru a implinit varsta de 6 luni. Ideea este ca fiind angajata intr-un orasel mic, nevoia de medici care sa faca garzi este extraordinar de mare iar in ultimile zile se vehicula "zvonul" ca ar pune-o si pe ea pe lista de garzi, chiar daca inca alapteaza.
Intrebarea mea este urmatoarea: este legala aceasta decizie? Poate fi obligata sa faca garzi atata timp cat inca alapteaza? Este arhicunoscut faptul ca din cazul stresului si al puhoiului de pacienti, exista riscul ca mama (medic) sa nu mai poata alapta. Iar sincer sa fiu, si gandind ca si un parinte, e normal sa-i ofer copilului meu tot ce este mai bun, inclusiv laptele maternal.
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 20:03, 28 August 2013
Nu este legal si nici nu se va intampla asa. Sotia Dvs trebuie sa duca la spital adeverinta de la medicul de familie prin care se certifica ca alapteaza.
Art. 128. codul muncii: [interzicerea muncii de noapte pentru minori, gravide şi mame care alăptează]
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
In plus, pana la un an (al copilului), trebuie sa beneficezie si de program redus.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
Bojan I.M., Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are o proaspata mama care incepe serviciul dupa ce a nascut si este salariata bugetara ionescumaria13 ionescumaria13 Buna ziua De curand am nascut,si vreau sa va intreb:vreau sa solocit de la locul de munca reducerea programului de lucru cu o patrime fara afectarea ... (vezi toată discuția)
Protecþia maternitãþii la locul de muncã Valias Valias Bună ziua, aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!sotia a început serviciul după 1 an și 11 luni și ... Hypyaa27 Hypyaa27 Buna ziua!sotia a început serviciul după 1 an și 11 luni și încă alăptează?poate fi scutita de schimbul 3?dacă da ce acte trebuie duse la munca sau ... (vezi toată discuția)