avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce drepturi are o proaspata mama care incepe serviciul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce drepturi are o proaspata mama care incepe serviciul dupa ce a nascut si este salariata bugetara

Buna ziua
De curand am nascut,si vreau sa va intreb:vreau sa solocit de la locul de munca reducerea programului de lucru cu o patrime fara afectarea drepturilor salariale si trecerea de la programul de activitate de 3 ture si garzi intr un singur schimb-tura de zi pe o perioada de 2 ani de la nastetrea fiului meu.Lucrez in spital si am avizul sefului de sectie dar la RESURSE UMANE cei de acolo nu stiu inca daca exista aceasta legislatie in cazul meu.Am renuntat la concediul pt ingrijirea copilului si am inceput serviciul la o luna de la nasterea lui.Am depus actele la primarie pt stimulentul de insertie si pt alocatia lui,Astept raspuns.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:44, 27 August 2015
OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului.
În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
.....
MULTUMESC MULT.Dar am dreptul si la trecerea la un sungur schimb si sa fiu scutita si de garzi?Lucrez la un spital,cadru medical.
REGULAMENT din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar

art. 40
(1) Medicii care se află în una dintre situaţiile nominalizate mai jos, pe timpul cât durează aceste situaţii, sunt scutiţi de a fi incluşi în graficul de gărzi:
- pensionarii de invaliditate gradul III;
- femeile gravide începând cu luna a 6-a cele care alăptează;
- medicii care au program redus cu o pătrime din durata normală a timpului de lucru, pe bază de certificat medical.
(2) Medicii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) nu vor putea efectua nici gărzi în afara programului normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile mamei lauze la reinceperea activitatii criseug criseug Buna ziua, Ce drepturi are o mamica care alapteaza,la reinceperea activitatii? Pentru a obtine reducerea programului de lucru cu 2 ore este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Lege pt mame necasatorite letitziaS letitziaS Exista o lege conform careia mamele singure(necasatorite) au program mai scurt la serviciu?va multumesc (vezi toată discuția)
Intreruperea concediului de ingrijire al copilului pana la 2 ani lili2003stoica lili2003stoica exista vreo reglemntare pt. medici, care sa le dea dreptul , daca intrerup concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani si reincep activitatea ... (vezi toată discuția)