latka a scris:
Logic e ca în cazul în care majoritatea proprietarilor de pe scară sunt împotriva, lucrarea respectivă să nu se facă. Mi se pare de cea mai joasa speță, ca minoritatea de pe o scara să dorească reparația interfonul ui pe care scara respectivă și numai ea dintre toate scările blocului să-l aibă și plata să se facă de către toți din bloc.
Asa că nu aveți absolut nici un pic de dreptate, codul civil este foarte clar.
Nu asociația repară, ci intermediază un serviciu executat de o firma, asociația nu face pe banii ei și de plătit vor plăti prostii care nici măcar nu folosesc asa ceva.
Ti se pare insa cum legea 230 din 2007 a plecat se aplica legea 196 din 2018. Care precizeaza ceva de genul in definitiile de la inceputul ei : condominiu:imobil format din teren si una sau mai multe constructii..., cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată....
din condominiu, părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care
nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate
folosinței tuturor proprietarilor sau
unora dintre aceștia,art.35 lit.e din legea 196 din 2018 precizeaza scarile nu doar scara ce constituie parte comuna a condominiului, Art.75.(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune,
în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar
din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
art.49, alin.4 legea 196/2018....Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv
Art.49, alin.4 se aplica doar cand este vorba de proprietarii unei singure scari si face referire la cazurile acestea in mod izolat, de exemplu se poate aplica in cazul prevederilor art.75 alin.5 din legea 196 din 2018 in cazul platii energiei electrice pentru lift de catre proprietarii de la parter sau mezanin/etajul 1 al scarii. Nu se extinde prin incalcarea prevederilor art.75, alin.4 din legea 196 din 2018 in ce priveste intretinerea , repararea partiilor comune. Iar legea 196 din 2018 este cadrul legal special. Codul civil este cadrul legal general. Specialul are prioritate generalului potrivit principiilor de Drept. De altfel art.654 , alin.1 din Codul Civil precizeaza ca prvederile lui nu se aplica decat atunci cand nu sunt alte prevederi speciale cum , in cazul nostru exista prin legea 196/2018. Prevederile art.654 alin.2 excepteaza plata in sarcina tuturor proprietarilor numai in conditiile aplicarii prioritare a art.654.alin.1 din Codul Civil nu al art.75,alin.4 al legii 196 din 2018. In plus, prevederile art.654 nici macar nu au mai fost republicate dupa 2018, ori legea 196 din 2018 clar specifica la art.110 ca orice alta prevedere contrara se abroga, desi prevederile codului civil nici macar nu sunt contrare atata vreme cat ele reglementeaza cadrul general al aplicarii altul decat legislatia deja existenta speciala a condominiilor.