Am o întrebare referitoare la Declarația privind beneficiarii reali ai unui ONG.
Detalii:
ONG deschis în luna mai 2024.
Cod CAEN 9499 (activități culturale, educative, promovarea culturii etc)
3 membri fondatori (nu avem alți membri).
Înregistrat în registrul asociațiilor, înregistrat la ANAF.
Am încercat să deschidem un cont bancar astăzi și ni s-a spus că nu putem deschide fără să avem dovada de la Ministerul Justiției conform căreia am declarat beneficiarii reali. Noi nu știam că este nevoie de așa ceva.
Ne puteți spune vă rog:
1. Este obligatoriu să facem această declarație?
2. Dacă da, unde o putem face și ce trebuie să spunem în declarație?
3. Este un termen limită de depunere a acestei declarații?
4. Există alte considerente pe care trebuie să le luăm în considerare?
Am deschis un ONG, asociație culturală - organizare expoziții, organizare de lecții de pictură, de muzică, etc.(toate documentele au fost scoase săptămâna asta). Asociația nu va avea angajați, iar singurul profit va proveni din donații, sponsorizări și contribuții ale membrilor. De asemenea, asociația are doar 3 asociați și am câteva întrebări legate de contabilitate:
1. Dpdv legal, suntem obligați să angajăm un contabil lunar? Toți contabilii abordați ne-au prezentat un plan lunar de plată (plus încă o sumă ptr bilanțul anual).
2. Este posibil ca administratorul asociației (în acest caz președintele ONG-ului) să țină contabilitatea?
3. Este posibilitatea de a depune toate actele necesare la finalul anului fiscal la ANAF fără fie nevoie de contabil? (Desigur, verificate de un cenzor)