avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Activitate AdrMa_Ro

Activitate AdrMa_Ro

Va multumesc mult!
Da, inteleg ca sunt aceste optiuni.
Intrebarea mea este ca daca se ajunge in instanta, cum ar imparti instanta sa zicem o casa ca sa dea 80% la o persoana si 20% la alta? Se merge sa se masoare fiecare camera si daca sunt 3 camere va rezulta ca 2 sunt ale unuia (cam 70%) si o camera a celuilalt (restul de 30%). Ce se intampla cu coridoarele, baile din casa, bucataria?
Vreau doar sa inteleg care ar fi rezultatul final al optiunii de a folosi hotararea judecatoreasca... cum arata acest rezultat - aceasta impartire fortata a unui imobil?
Intreb pentru mine dar si pentru partea cealalta ca sa ii pot explica unde ajungem daca mergem in instanta... ca sa vada si ei in mod concret care va fi rezultatul acelui demers.
Va multumesc!
Cum s-ar face partajul in instanta in cazul unui teren pe care exista 2 case.
Cotele pe casa mai noua (si mai mare) sunt de 50% pentru fiecare din cei 2 co-proprietari. Casa asta e usor de impartit ca are 2 etaje - pe fiecare etaj locuieste un proprietar, si parterul e impartit in 2 garaje. Casa scarilor ma gandesc ca va fi loc comun, pentru ambii proprietari - dar nu stiu ce drepturi au fiecare pt locurile comune... De asemenea va fi acoperisul casei la comun? Cine are datoria sa il repare?
Cotele pe terenul intreg pe care sunt construite casele si pe casa veche sunt de 80%, respectiv 20%.
Casa veche e la strada, casa noua e in capatul din spate al terenului.
Casa noua are 2 garaje de masini si intrarea spre garaj se face de la strada dea lungul casei vechi (este doar destul loc sa intre o masina si pentru un trotuar de lungul casei vechi care duce la casa mai mare din spate).
Cum ar face sens sa se iasa din indiviziune cu asa cote?
Ce indatoriri au co-proprietarii cat timp sunt in indiviziune - ei pot altera sau construi fara acordul in scris al celuilalt proprietar?
Va multumesc.
Va multumesc mult de tot!
Ma voi uita pe site-urile pe care le pomeniti.
Cum se poate afla valoarea unui imobil/teren?

Se folosesc grilele notariale (dar nu stiu in ce "zona" notariala e - cum aflu zona daca am adresa)?
Pe de alta parte am auzit ca la un imobil notarul a spus ca bazat pe grile e 250 mii euro dar acel imobil s-a vandut cu doar 150 mii... nici pe departe sa fie 250 mii!

Intrebarile mele sunt:
1) cine si cum se face evaluarea unui imobil
2) cat costa o evaluare
3) evaluarea oficiala e totdeauna bazata pe grile notariale? Pe baza ei se platesc impozite, taxe notariale (cum ar fi de succesiune)?
4) cum se poate face o evaluare reala - adica cum se poate stii daca vinzi o casa la cat se poate vinde in mod real la momentul respectiv (nu locuiesc in RO deci nu stiu).

Va multumesc!
Multumim! Acum avem o idee de cat ar fi :)... pentru oricine altcineva ar fi usor sa scoata profitul, noi fiind in varsta si cu probleme de sanatate, si nestiind nimic despre legi/bani nu dorim decat sa iesim mai repede din amestecatura asta si sa traim in pace...
Multumesc mult, nu am stiut ca se poate vinde si fara partaj! Am inteles ca va fi pe nimic!
Multumesc de lamuriri.
Pe site-ul asta https :// notari.pro / contract / taxe-donatie (am spatiat ca sa ma lase sa postez) zice ca impozitul ar fi 1% din valoare... am incercat cu mai multe valori de imobil, si am pus "persoane fizice neinrudite" (caci suntem de gradul 4) si imi da impozit exact 1% din valoare... nu 3%...
Nu stiu care e corect, si e mare diferenta cu cat imobilul e valorat la mai mult.
Da, cotele sunt clare, nu exista nici un dubiu. Scopul nostru e sa iesim cat mai repede (din. motive de sanatate) si cat mai ieftin din treaba asta, fara sa punem multi bani jos pe care nu ii avem.

Am vinde daca putem, dar dupa cate inteleg trebuie facuta partajarea prima oara si nu avem sa punem jos taxele de partajare (30 mii euro, adica 3% din valoarea pe hartie - nu reala - a imobilului+teren).
Partajarea va duce la instanta caci nu avem cu cine ne intelege (desi am incerca totul inainte sa donam), care inseamna alti bani pe care nu ii avem... Plus ca fiind la comun, cine va dori sa mearga acolo sa cumpere daca partea comuna (curtea, zona scarilor, coridoarele) e murdara si arata groaznic (au facut depozit de tot felul de obiecte, masini de spalat vechi, mobile vechi, colaci de sarme, calorifere care nu mai merg, etc - arata ca un depozit de second hand). Trebuie sa faci slalom sa urci pe scari sau sa intri de pe strada pana la casa.
Deci nu avem mari sperante ca va cumpara cineva...ne-am muta afara si sa inchiriem etajul nostru dar am mai incercat sa inchiriem si le-au facut viata amara la chiriasi, dupa care au plecat in cateva luni.

Se pot vinde cotele si fara partajare???
"Ridicol" in sensul ca ei iau totul gratis si noi pe deasupra mai trebuie sa platim ceva sa le dam totul pe tava... nu in sensul ca statul n-ar trebui sa ia, sau notarul sa nu fie platit... m-am gandit doar la situatia noastra.

Cred ca nu suntem pana la gradul 2 - e vorba de varul meu si unchiul (tatal varului, cumnatul mamei) - eu sunt cu mama iar varul cu tatal lui pe cealalta parte. Deci se pare ca va fi inca 3% impozit...

Da, avem cotele pe CF, daca asta inseamna "documentatie cadastrala si intabulare"...???

De fapt cat e tariful de intabulare pe care il mentionati d-voastra? Cat e TVA?

Cred ca bunul imobiliar/teren va fi valorat la 1 mil euro pe hartie (grila notariala), dar nu se va putea vinde nici pe jumate...

Deci la cat am putea ajunge daca donam? 50mii euro???? Acum mi se pare si mai ridicol...