avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Activitate iza_corbu

Activitate iza_corbu

Multumesc pt raspuns.

"Potrivit dispozitiilor art. 213 alin. (2) lit. c)

din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul

sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

persoanele care se afla in concediu pentru cresterea

copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in

cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de

catre copil a varstei de 3 ani, sunt asigurate in

sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe

durata acestui concediu, cu plata contributiei din alte surse.



Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari

sociale de sanatate se constituie si din insumarea

perioadelor pentru care plata contributiei de

asigurari sociale de sanatate se suporta din alte

surse in conformitate cu dispozitiile art. 8

alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta nr. 158/2005

privind concediile si indemnizatiile de asigurari

sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.



In concluzie, perioada in care salariata a beneficiat

de concediu pentru ingrijirea copilului si de indemnizatia

aferenta acestui concediu constituie stagiu de cotizare

in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Astfel,

aceasta salariata are dreptul la concediu medical 08.



In conformitate cu dispozitiile art. 10 alin. (1) lit. b)

din O.U.G nr. 158/2005 la stabilirea bazei de calcul a

indemnizatiei de concediu medical se ia in considerare

salariu de baza minim brut pe tara in vigoare in

ultimele 6 luni din perioada in care salariata a

beneficiat de concediu pentru cresterea copilului. "



Aceasta este lamurirea colegilor de la HR.
Ma poate ajuta cineva cu aceasta Lege 95/2006 si cu OUG 158/2005?
Voi cauta si eu pe net sa le gasesc, ma intereseaza daca exista categorii de personal pentru care baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical este alta decat salariul mimim brut pe tara.

Inca o data multumesc.

revin cu o completare la mesajul anterior:
-de la HR mi s-a spus ca indiferent de valoarea salariilor mele pe contractele de munca , din cauza faptului ca am fost in CIC 2 ani, la reincadrarea in munca mi se poate plati pt concediu medical (in cazul meu prenatal pt a doua sarcina) numai 85% din salariul minim pe economie (85% din 1200 RON, salariul minim pt studii superioare, in cazul meu)
-din alte surse mi s-a spus ca acest lucru e valabil numai pentru anumite categorii de personal,dar nu se aplica in cazul meu, ci trebuie sa cer la primarie o adeverinta cu veniturile mele pe ultimele 6 sau 12 luni si pe baza acestei adeverinte mi se va calcula la serviciu suma pe care am dreptul sa o primesc (in cazul acesta ar fi vorba de o suma mult mai mare)
Imi puteti confirma vreuna din aceste informatii?
Multumesc anticipat pt raspuns.
Buna seara, in primul rand imi cer scuze ca va cer din nou ajutorul, dar nu stiu cu sa ma adresez.
Problema este urmatoarea:
-sunt angajata cu contract de munca pe norma intreaga ca farmacist sef la firma X, cu salariul brut 2273 RON
-sunt angajata cu contract pe 2 ore la firma Y, (apartinand aceluiasi holding), cu salariul brut de 440 RON
-ambele contracte de munca sunt momentan suspendate deoarece in perioada 22.10.2007-22.10.2009 am fost in concediu de crestere si ingrijire copil (am beneficiat de alocatia maxima, deoarece in afara de salarii am avut diverse sporuri si prime impozitate)
-am depus la serviciu cererile de reincadrare pentru ambele contracte de munca, conform legii,deoarece ar trebui sa-mi reiau activitatea pe 23.10.2009
-sunt insarcinata cu al doilea copil, nasterea urmand sa aiba loc pe 10.12.2009, cei de la serviciu au fost anuntati din timp si am convenit ca dupa ce voi depune cererile de reincadrare sa intru in concediu prenatal in perioada 23.10.2009-10.12.2009 si apoi sa iau cele 42 de zile de postnatal
-in aceste zile de concediu pre si post natal , din cate stiu eu , conform legii, angajatorul trebuie sa imi plateasca 85% din salariu, dar am fost instiintata de cei de la HR ca voi primi numai 85% din salariul minim pe economie, fara alte explicatii
-intrebarea mea este daca legal au dreptul sa-mi suspende contractul de munca pe norma intreaga in conditiile in care eu am fost pana acum in CIC si sunt si gravida ?In mod normal ar trebui luate in calcul ambele contracte de munca.
Nu stiu exact care sunt drepturile mele si din pacate firma se bazeaza pe ignoranta mea ca sa nu mi le respecte.
Mentionez ca nu stiu ce mi s-ar putea reprosa ca angajat, farmacia pe care o conduceam era prima pe tara ca vanzari si nu am avut nici vreun alt fel de probleme, dar cred ca au fost deranjati de faptul ca voi intra in concediu pentru al doilea copil.
Pe mine m-ar interesa sa mi se plateasca suma corecta atat pentru intretinere cat si pentru calculul indemnizatiei pentru al doilea copil (85% din media veniturilor mele pe ultimele 12 luni inainte de nastere), iar o suma foarte mica evident ca m-ar dezavantaja.
In masura in care ma puteti ajuta cu un sfat astept raspunsul dvs si inca o data imi cer scuze ca mi-am permis sa va cer ajutorul.Credeti ca as putea sa reclam la ITM ?








berty a scris:

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie speciala si pana acum nu am gasit niciun raspuns la problema mea: sunt in concediu de crestere copil pana la doi ani (nascut in pe 14 aprilie 2007) si sunt insarcinata din nou urmand sa nasc tot in luna aprilie, dar, 2009. Nu stiu cum trebuie sa procedez in continuare pentru a beneficia de toate drepturile legale impuse de o asemenea situatie. Ar trebui sa ma intorc la serviciu pentru a putea beneficia de concediul post natal (cele 42 de zile dupa nasterea copilului) dupa care sa solicit intrare in concediul de crestere copil pana la doi ani sau pot intra direct in acesta?
De asemenea nu mi-e clar care ar fi in aceasta situatie baza de calcul a indemnizatie pt crestere copil : cea avuta la primul copil (care s-a majorat incepand cu 1 ianuarie 2009) sau va avea alta valoare?

Buna, sunt in aceeasi situatie, as fi si eu foarte interesata de un raspuns ceva mai clar decat cel primit.
Multumesc anticipat!


Va multumesc!
Răspuns la discuția lege mamici in CIC
Multumesc pentru raspunsurile date, revin cu alte intrebari:
La acest moment am 2 contracte de munca, unul pe functia de baza, pe norma intreaga, la firma X , care face parte din grupul de firme Y, si inca unul part-time, la firma Y. Ambele contracte sunt suspendate deoarece ma aflu in CIC.
Firma X va iesi din grupul de firme Y, astfel incat mi se cere sa inchei colaborarea cu aceasta.
Care este modalitatea legala prin care o persoana aflata in CIC poate incheia de comun acord colaborarea cu o firma?
Mie mi se cer urmatoarele:
-reincadrarea pe firma X si demisionarea in aceeasi zi
-reincadrarea pe firma Y pentru a modifica contractul de munca de la 4 ore la 8 ore pe zi si suspendarea acestui contract peste o luna sau chiar in aceeasi zi (pentru a putea beneficia de aceasta noua lege pentru mamici pana la incheierea celor 2 ani)
Si eu sunt interesata sa inchei colaborarea cu firma X si sa reintru in firma Y cu contract de munca pe norma intreaga, dar as dori sa fac aceste lucruri fara sa fiu afectata la plata indemnizatiei conform noii legi.
Daca inchei colaborarea cu X si raman doar cu 4 ore la Y (chiar daca contractul e suspendat pe perioada CIC) nu cred ca este avantajos pentru mine.
Daca ma reincadrez la Y cu norma intreaga, dupa o perioada de o luna pot sa fac o suspendare pentru reintrare in CIC? Daca da, in acest caz, cum s-ar calcula indemnizatia, ar fi media ultimelor 11 luni cu 600 RON si a 12-a luna cu noul salariu de incadrare?
La calcularea indemnizatiei se porneste de la salariul de baza din cartea de munca sau se tine seama de venitul net impozabil realizat, reflectat de fisa fiscala (cu sporuri,etc)?

Din cate stiu inca nu au aparut normele de aplicare a acestei legi.

Nu ma pricep la aceste chestiuni legislative si sunt putin ingrijorata si as dori sa aflu si parerea cuiva din afara firmei.
Poate ma puteti ajuta dvs.

Cu stima,

Isabelle Barabas
Buna ziua,

Va rog ,in masura in care se poate, sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Am un copil de 1 an si 1 luna, am lucrat pana cu 7 zile inainte de nastere.
Am beneficiat apoi de cele 126 de zile in care mi s-a platit 85% din salariu, apoi am intrat in concediul de crestere si ingrijire a copilului, beneficiind de 600 RON (si 200 RON alocatia copilului).
1.Daca in timpul CIC inchei un contract de angajare part-time, lucrand de acasa , mai pot beneficia de indemnizatia de 600 RON? (acest contract nu are legatura cu serviciul meu de baza, unde am cartea de munca si unde urmeaza sa ma intorc dupa CIC) Care ar fi modalitatea prin care pot incheia un contract de colaborare care sa nu-mi afecteze primirea indemnizatiei?
2.In ce masura pot beneficia de aceasta noua lege pentru mamici, daca eu sunt in CIC?
Care este suma dupa care mi se va calcula venitul : salariul meu din ultimele 12 luni inainte de nastere sau veniturile din ultimele 12 luni calendaristice (care inseamna 4 luni in care am primit 85% din salariu si 8 luni in care am primit indemnizatia de 600 RON)?

Cu stima,

Isabelle Barabas