Doresc sa stiu , daca cineva in aceasta situatie a primit un raspuns valid legal, deoarece nu este clar, apar tot felul de raspunsuri pe forum, dar nici unul clar in context, respectiv semnificatia "acces pentru informare". normal acces pentru informare este sa am acces la extrasul de cont bancar al asociatiei ca banii proprietarilor sunt in discutie si nu ale administratiei. in cazul in care proprietarii nu au "acces pentru informare", atunci administratia poate opera de buna voie orice in detrimentrul proprietarilor, in acest sens este aceasta stipulatie legislativa, dar foarte neclara. mai mult art , art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, este foarte ambiguu. totusi cine ne lamureste pe noi proprietarii si va rog fara raspunsuri aberante de genul "acces pentru informare"= "acces la plata intretinerii". multumesc
art 64 (2) Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației
prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009,
republicată (~/../../../Public/DetaliiDocumentAfis/187262), cu modificările ulterioare, toți proprietarii.
[ link extern ]
Capitolul XV Contul bancar curent şi alte contracte bancare
Secţiunea 1 Contul bancar curent
Articolul 2184
Dreptul de a dispune de soldul creditor
În cazul în care depozitul bancar, creditul sau orice altă operaţiune bancară se realizează prin contul curent, titularul contului poate să dispună în orice moment de soldul creditor al contului, cu respectarea termenului de preaviz, dacă acesta a fost convenit de părţi.
Articolul 2185
Compensarea reciprocă a soldurilor
În cazul în care între instituţia de credit şi client există mai multe raporturi juridice sau mai multe conturi, chiar şi în monede diferite, soldurile active şi pasive se compensează reciproc, afară de cazul în care părţile au convenit altfel.
Articolul 2186
Cotitularii unui cont curent
În cazul în care un cont curent are mai mulţi titulari şi s-a convenit că fiecare dintre aceştia are dreptul să dispună singur efectuarea de operaţiuni în cont, cotitularii sunt consideraţi creditori sau debitori în solidar pentru soldul contului.
Articolul 2187
Contul curent indiviz
(1) În cazul în care titularul contului decedează, până la efectuarea partajului, moştenitorii sunt consideraţi titulari coindivizari ai contului, pentru efectuarea operaţiunilor în cont fiind necesar consimţământul tuturor coindivizărilor.
(2) Creditorul personal al unuia dintre comoştenitori nu poate urmări silit prin poprire soldul creditor al contului indiviz. El poate doar să ceară partajul.
(3) Comoştenitorii sunt ţinuţi divizibil faţă de instituţia de credit pentru soldul debitor al contului, dacă prin lege sau prin convenţie nu se stabileşte altfel.
(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile în mod corespunzător şi în alte cazuri de indiviziune între titularii contului curent, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Articolul 2188
Denunţarea unilaterală
În cazul în care contractul de cont bancar curent este încheiat pe durată nedeterminată, oricare dintre părţi poate să denunţe contractul de cont curent, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 zile, dacă din contract sau din uzanţe nu rezultă un alt termen, sub sancţiunea de daune-interese.
Articolul 2189
Executarea împuternicirilor primite
(1) Instituţia de credit este ţinută, potrivit dispoziţiilor prevăzute în materia contractului de mandat, pentru executarea împuternicirilor primite de la client.
(2) Dacă împuternicirea primită trebuie executată pe o piaţă unde nu există sucursale ale instituţiei de credit, aceasta poate să împuternicească la rândul ei o filială a sa, o instituţie de credit corespondentă sau o altă instituţie de credit ori o altă entitate agreată de titularul de cont şi instituţia de credit.
Articolul 2190
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în restituirea soldului creditor rezultat la închiderea contului curent se prescrie în termen de 5 ani de la data închiderii contului curent.
(2) În cazul în care contul curent a fost închis din iniţiativa instituţiei de credit, termenul de prescripţie se calculează de la data la care titularul sau, după caz, fiecare cotitular al contului a fost notificat în acest sens prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunoştinţa instituţiei de credit.
[ link extern ]