avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Activitate anonimavocatnet

Activitate anonimavocatnet

apel/recurs, cedo. cautati o organizatie nonguvernamentala care va poate ajuta. avocatul poporului, ombusamanul european, petitie la comisia europeana . plangere la inspectia judiciara si impotriva judecatorului, petitie presedintele romaniei, prim ministrului. incercati sa scrieti cum puteti singur. foarte trist. poate va ajuta info asta: Prin urmare, prevederile O.G. nr. 22/2002 nu pot fi invocate selectiv, in scopul de a conduce la exonerarea debitoarei de la executarea creantei stabilite printr-o hotarare definitiva. De altfel, asa cum a retinut si Judecatoria Sectorul 4 Bucuresti - Sectia Civila, prin Sentinta civila nr. 9546/2014, ``interpretarea dispozitiilor O.G. nr. 22/2002 nu poate fi de natura sa conduca la o imunitate de executare silita, iar art. 2 din O.G. nr. 22/2002 prevede o obligatie in sarcina debitorilor. Pe de alta parte, interpretarea contrara, a inlaturarii posibilitatii executarii silite a obligatiilor in cazul institutiilor bugetare, ar constitui o incalcare a principiului egalitatii in fata legii, precum si a dreptului de proprietate al creditoarei``. Executarea unei hotarari judecatoresti trebuie considerata ca facand parte integranta din proces, in sensul art. 6 din Conventia europeana pentru stabilirea drepturilor omului. Dreptul la instanta ar fi iluzoriu daca ordinea juridica interna din cadrul statului contractant ar permite ca o hotarare judecatoreasca definitiva si obligatorie sa ramana inoperanta in detrimentul uneia dintre parti (Cauza Sacaleanu vs. Romania, Hotararea din 6 septembrie 2005; Cauza Virgil Ionescu vs. Romania, Hotararea din 28.06.2005). Asadar, intemeindu-se cu buna-credinta pe dispozitiile Codului de procedura civila, dar si pe cele ale O.G. nr. 22/2002, mai sus analizate, creditorul urmaritor poate obtine o hotarare judecatoreasca de validare a popririi, care sa ii permita, in limitele legii, sa recupereze cel putin o parte din creanta cuvenita.

Sursa: EuroAvocatura.ro, Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi, Publicare la data de 11 Feb 2022, Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati. [ link extern ]
art art 64 (2) legea 196/2018 face referire la dreptul tuturor proprietarilor, dar nu la un drept colectiv, ci unul individual, nu face referire nici la presedintele asociatiei, nici la adunarea generala. acest articol are un scop precis alfel nu ar fi scris. "acces pentru informare", chiar daca nu este clar stipulat/este neclar si ambiguu, face strict referite la contul bancar al asociatiei , si la "accesul pentru informare " la acest cont. nu la altceva, nu la actele contabile, sau orice alte acte/documente ale asociatiei. face referire strict la "contul curent"(bancar se subintelege) dar e un drept al fiecarui propritar in parte, si nu unul colectiv, daca ar fi altfel ar fi stipulat , de exemplu "presedintele asociatiei", etc. Totusi ce insemana "acces pentru informare" (articolul se refera la " să folosească pentru plățile curente și pentru încasări " care se fac in acel cont ) Normal ca si eu ca proprietar am dreptul sa stiu ce "plățile curente și pentru încasări" se fac, care sunt reflectate in extrasul de cont. Cum justificati ca eu ca proprietar nu am dreptul sa stiu cum se cheltuie banii asociatiei din contul bancar?! tocmai de aceea legiuitorul a scris acest articol, pentru a preveni abuzurile din asociatii din banii proprietarilor (care sunt bunuri proprii) ce nu intelegeti este ca eu ca proprietar am drepturi si am dreptul sa stiu ce s-a intamplat cu banii pe care eu ii platesc(banii-un bun propriu) si am dreptul sa imi exercit acest drep , respectiv "acces pentru informare", dar apare conditia (pe care nu o inteleg , de aceea ma cerut explicatii) în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, care le-am detaliat anterior in postarea initiala). va rog cine poate sa imi raspunda : ce inseamna: 1)- "acces pentru informare", si 2)- ce se intelege prin art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009
Doresc sa stiu , daca cineva in aceasta situatie a primit un raspuns valid legal, deoarece nu este clar, apar tot felul de raspunsuri pe forum, dar nici unul clar in context, respectiv semnificatia "acces pentru informare". normal acces pentru informare este sa am acces la extrasul de cont bancar al asociatiei ca banii proprietarilor sunt in discutie si nu ale administratiei. in cazul in care proprietarii nu au "acces pentru informare", atunci administratia poate opera de buna voie orice in detrimentrul proprietarilor, in acest sens este aceasta stipulatie legislativa, dar foarte neclara. mai mult art , art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, este foarte ambiguu. totusi cine ne lamureste pe noi proprietarii si va rog fara raspunsuri aberante de genul "acces pentru informare"= "acces la plata intretinerii". multumesc
art 64 (2) Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației
prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009,
republicată (~/../../../Public/DetaliiDocumentAfis/187262), cu modificările ulterioare, toți proprietarii. [ link extern ]
Capitolul XV Contul bancar curent şi alte contracte bancare
Secţiunea 1 Contul bancar curent
Articolul 2184
Dreptul de a dispune de soldul creditor
În cazul în care depozitul bancar, creditul sau orice altă operaţiune bancară se realizează prin contul curent, titularul contului poate să dispună în orice moment de soldul creditor al contului, cu respectarea termenului de preaviz, dacă acesta a fost convenit de părţi.
Articolul 2185
Compensarea reciprocă a soldurilor
În cazul în care între instituţia de credit şi client există mai multe raporturi juridice sau mai multe conturi, chiar şi în monede diferite, soldurile active şi pasive se compensează reciproc, afară de cazul în care părţile au convenit altfel.
Articolul 2186
Cotitularii unui cont curent
În cazul în care un cont curent are mai mulţi titulari şi s-a convenit că fiecare dintre aceştia are dreptul să dispună singur efectuarea de operaţiuni în cont, cotitularii sunt consideraţi creditori sau debitori în solidar pentru soldul contului.
Articolul 2187
Contul curent indiviz
(1) În cazul în care titularul contului decedează, până la efectuarea partajului, moştenitorii sunt consideraţi titulari coindivizari ai contului, pentru efectuarea operaţiunilor în cont fiind necesar consimţământul tuturor coindivizărilor.
(2) Creditorul personal al unuia dintre comoştenitori nu poate urmări silit prin poprire soldul creditor al contului indiviz. El poate doar să ceară partajul.
(3) Comoştenitorii sunt ţinuţi divizibil faţă de instituţia de credit pentru soldul debitor al contului, dacă prin lege sau prin convenţie nu se stabileşte altfel.
(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile în mod corespunzător şi în alte cazuri de indiviziune între titularii contului curent, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Articolul 2188
Denunţarea unilaterală
În cazul în care contractul de cont bancar curent este încheiat pe durată nedeterminată, oricare dintre părţi poate să denunţe contractul de cont curent, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 zile, dacă din contract sau din uzanţe nu rezultă un alt termen, sub sancţiunea de daune-interese.
Articolul 2189
Executarea împuternicirilor primite
(1) Instituţia de credit este ţinută, potrivit dispoziţiilor prevăzute în materia contractului de mandat, pentru executarea împuternicirilor primite de la client.
(2) Dacă împuternicirea primită trebuie executată pe o piaţă unde nu există sucursale ale instituţiei de credit, aceasta poate să împuternicească la rândul ei o filială a sa, o instituţie de credit corespondentă sau o altă instituţie de credit ori o altă entitate agreată de titularul de cont şi instituţia de credit.
Articolul 2190
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în restituirea soldului creditor rezultat la închiderea contului curent se prescrie în termen de 5 ani de la data închiderii contului curent.
(2) În cazul în care contul curent a fost închis din iniţiativa instituţiei de credit, termenul de prescripţie se calculează de la data la care titularul sau, după caz, fiecare cotitular al contului a fost notificat în acest sens prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunoştinţa instituţiei de credit. [ link extern ]
Răspuns la discuția Legea 196/2018, art. 65, alin.3
foarte urat vocabular. Tot nu ati raspuns ce inseamna acces la informare. ynocentta peste tot rasspunde, dar aici a raspuns incorect. Oare de ce. si eu sunt interesat sa stiu ce inseamna acces la informare. In nici un caz nu inseamna acces pentru plata!