avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Activitate Tenc

Activitate Tenc

Răspuns la discuția Pensie limita de varsta 60 ani

Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare ! (nu specifică CONTRIBUTIV) pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 3 (q) - stagiu de cotizare - perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate ...

Inteleg ca au aparut normele de aplicare a legii si este in ordine aceasta iesire la pensie de limita de varsta si apoi continuarea activitatii cu cumul de salariu si pensie. La inceputul anului nu credeati in aceasta varianta.

Va multumesc.
Am 60 de ani, 35 de ani stagiu complet de cotizare contributiv, 5 ani facultate si 9 luni armata. Pot iesi la pensie de limita de varsta si apoi ca ma mai angajez si sa cumulez pensia cu salariul?
Buna ziua,
Conform OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, in vigoare de la 1 ianuarie 2006, din indemnizatiile de concediu medical se retine contributia pentru pensie asa ca aceste perioade sunt stagii de cotizare la pensie.
In luna decembrie 2012 am avut un salariu brut de 10000 lei si am lucrat doar 7 zile, 12 fiind in concediu medical. Deci 10000 lei a fost pentru perioada lucrata si pentru perioada de concediu medical.
In tabelul cu stagii lunare de la CNPP imi apare la Venituri in conditii normale 7491 lei si la Venit total asigurari platit BASS 468 lei.
De ce diferenta pana la 10000 lei nu se ia in considerare la calculul pensiei?
Aceasta perioada este stagiu de cotizare, da?
Răspuns la discuția Data iesire la pensie
Depun cerere de pensionare anticipata fara penalizare. Indeplinesc conditiile din noiembrie. Pana cand trebuie sa lucrez?
Daca depun cererea de pensionare pe 03.01.2025 cu ce data ies la pensie?
De la 1 septembrie punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv..
Are cineva tabelul cu salariul mediu brut utilizat la fundameentarea bugetului asigurarilor sociale din 1990 pana astazi?
Da, facultatea a fost inainte de a ma angaja, deci anii nu se suprapun.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

In noiembrie implinesc 60 de ani. Am 35 de ani vechime in munca, 5 ani facultate la zi si 9 luni armata. Pot iesi la pensie fara penalizare?