Acum am vazut si prevederea alin 3 din art. 56 Codul muncii "Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai." Deci, in mod normal, angajatorul nu ii poate ingradi/conditiona acest drept (prin cerinta de a realiza treapta maxima la evaluarea anuala)
Multumesc! Intrebarea mea era si daca angajatorul poate sa conditioneze aprobarea cererii, de exemplu de realizarea unui anumit punctaj la evaluarea pe anul respectiv/anterior. Din formularea din text - "cu aprobarea angajatorului", "poate fi mentinut pe aceeasi functie", reiese ca angajatorul poate sa-i refuze angajatei acest drept. Am intrebat asta pentru ca din cele 2 articole publicate pe avocatnet.ro reiese ca angajatorul nu ii poate refuza sau conditiona acest drept angajatei - cel putin nu in situatii in care angajata nu a fost cercetata disciplinar, de exemplu. Adica, daca angajatorul poate conditiona aprobarea acestei cereri de obtinerea calificativului maxim la evaluarea anuala? Sa inteleg deci ca angajatorul are aceasta posibilitate?
va rog sa precizati daca prevederea legala referitoare la posibilitatea angajatelor de a-si prelungi activitatea pana la varsta de 65 de ani, daca indeplinesc conditiile de a iesi la pensie (in sistemul public), este valabila pentru toate angajatele si in toate domeniile, nu doar pentru functionare si angajatele din invatamantul preuniversitar.
Am gasit aceasta situatie in doua articole precedente ale Dvs. de pe acest site. Ma intereseaza in special prevederea ca angajatorul nu se poate opune sau nu poate conditiona acest tip de cerere.
Mai exact, care este temeiul legal?
Intrebarea mea era strict pentru pensionarea anticipata. Inainte de implinirea a 65 de ani, de ex la 60 de ani, nu se poate iesi anticipat la pensie daca nu s-au realizat 35 ani stagiu contributiv? Iar in calculul acestor 35 de ani intra doar perioadele de contributivitate in sistemul public, deci nu stagiul militar si nu studiile universitare?
Multumesc.
(lasam la o parte stagiul in avocatura, pentru ca am aflat ca acela oricum nu conteaza la pensia anticipata in sistemul public).
Multumesc, deci sa inteleg ca daca pentru aceste perioade nu se acorda puncte de stabilitate, atunci cu atat mai mult nu intra la calculul pensiei anticipate?
Mai exact: la calculul stagiului minim de cotizare (15 ani) stiu ca pot fi luate in considerare si perioadele asimilate. Asta inseamna ca aceste perioade nu se iau in calcul pentru stagiul complet de cotizare (35 ani)? Sau se iau, pentru ca stagiul complet oricum il contine pe cel minim?
Buna ziua, se poate adauga la stagiul contributiv din sistemul public de pensii, cativa ani realizati in sistemul de pensii al avocatilor (inainte de angajarea la stat), pentru a se realiza/depasi astfel stagiul complet de cotizare de 35 ani in sistemul public de pensii? Daca da, se mai poate adauga si perioada asimilata de 9 luni stagiu militar si 4 ani studii universitare la zi, pentru a realiza/depasi 40 ani contributivitate, pentru a obtine pensie anticipata fara penalizare? Am varsta de 60 ani si 4 luni. Multumesc.