avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina@58

Activitate Cristina@58

Pana acum, prin vot in adunarea generala a proprietarilor de bloc se stabilea daca la plata consumului de agent termic se vor monta repartitoarele de cost sau se face prin plata pausal.
Aparent, de acum in colo, este posibil ca pe aceeasi scara de bloc, apartamentele pot opta fie pentru repartitoare de cost fie pentru pausal.
In aceasta situatie, presedintele asociatiei va intocmi un contract separat pentru cei care doresc repartitoare cu firma care contorizeaza acest consum?
Exista o lege care sa specifice astfel de situatii in care plata consumului de caldura se face hibrid, pausal si repartitoare de cost?
Multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult.
La bloc, s-a trecut de la repartitoarele de cost la pausal.
In bloc sunt apartamente care si-au schimbat caloriferele punand altele noi care au mai multe elemente decat cele pe care le-au inlocuit (suprafata echivalent termic este crescuta) sau si-au pus chiar un calorifer in plus (in balcon).
Cat timp am avut repartitoarele de cost, aceste apartamente plateau lunar pe timpul iernii in jur de 600 lei. La pausal, unde plata caldurii se repartizeaza dupa suprafata locuibila, platesc 300 lei lunar.
La pausal nu sunt puse la calculul platii caldurii aceste calorifere in plus sau care au mai multi segmenti decat caloriferele initiale.
Aparent, cei de la primarie nu verifica aceste modificari din apartamente iar locatarii acestor apartamente pretind ca nimeni nu are de ce sa cunoasca ce anume este la ei in apartamente.
Este clar o situatie de inechitate. Prin pausal, cei care au facut aceste modificari la caloriferele din apartament beneficiaza de o plata mult redusa pentru caldura si chiar altii le suporta acestora parte din costul real al caldurii in apartamentele lor.
Ce se poate face?
Exista un folclor larg raspandit referitor la incorectitudinea indicatiilor date de repartitoarele de cost care se transmite cu usurinta printre locatarii de la bloc.
Sunt persoane care spun ca blocul s-a stricat din cauza repartitoarelor de cost, caci sunt apartamente in care este frig. De aceea, prefera pausal caci toata lumea lasa caloriferul pe pozitia de maxim de debit pentru agentul termic.
Alte persoane afirma ca cei care isi pun robinetii de la calorifer pe pozitiile 1 sau 2 si pastreaza o temperatura mai scazuta in apartament sunt de fapt incalziti de apartamentele adiacente care sunt nevoite sa consume mai multa caldura (pentru ca pierd caldura catre cei care pastreaza temperaturi mai joase).
Au fost facute calcule care sa simuleze astfel de situatii?
Care este adevarul?
Este acceptat de lege ca pe scara unui bloc incalzirea sa se faca mixt, pausal si repartitoare de cost? Daca da, cat la suta dintre apartamente ar fi eficient sa aiba repartitoare de cost?