Am urmarit cu interes discutiile despre incetarea CIM in cazul angajatilor care isi dau demisia si care nu doresc sa respecte cele 20 de zile de preaviz..
Am o situatie similara si va rog frumos sa-mi spuneti daca am inteles corect.
Daca un angajat isi da demisia si nu doreste sa respecte 20 de zile de preaviz, angajatorul , pentru a evita situatia complicata a cercetarii disciplinare, poate sa procedeze astfel:
- incheiere CIM la data expirarii perioadei de preaviz
- Pontare zile de absente nemotivate , pentru toate zilele nelucrate de angajat pana la termenul de expirare a preavizului
- eliberare adeverinta de vechime cu mentionarea zilelor de absente nemotivate.
Imi puteti confirma, va rog frumos, ca in acest caz nu mai este nevoie de cercetare disciplinara?
Suntem o societate cu un numar mai mare de 50 de angajati, asadar intram sub incidenta legii privind angajarea unui procent de 4% persoane cu dizabilitati/handicap.
As avea urmatoarele intrebari:
- In situatia in care nu avem angajati cu dizabilitati/handicap platim o contributie la fondul de handicap ?
- Este optional sa angajam persoane cu dizabilitati sau este o obligativitate legala?
- Daca nu angajam persoane cu dizabilitati care este suma pe care o platim?
- Daca angajam sau avem persoane cu dizabilitati dar sub procentul prevazut de lege, primim o deducere fiscala?
- Pentru beneficierea de deducere fiscala trebuie documentat un dosar in acest sens? Exista o procedura?
M-ar ajuta mult un raspuns pe punctele mentionate.
In ultma perioada am primit mai multe solicitari privind acordarea facilitatii platii unei sume pana in 1500 lei pentru salariatii care au copii la gradinita si cresa...
Exista cineva care a aplicat aceasta facilitate? Este la latitudinea angajatorului sau este obligatorie?
Multumesc.
Buna ziua!
In cadrul companiei in care activez se doreste sa se ofere posibilitatea de "shadowing", respectiv de observare a activitatii desfasurate in companie, fara implicare directa si fara remuneratie. Ce tip de document ar trebui sa semneze aceste persoane?
Contract de colaborare? Exista un model? Ce imi sugerati ?
Multumesc frumos.
exista un numar limita de zile de absente motivate pe care si le poate lua un angajat pe parcursul unui an?
In cazul unui raspuns pozitiv, imi puteti indica si referinta legala? articol lege etc.