avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Activitate nicu_eden

Activitate nicu_eden

Domnul avocat de răspunsuri generale sunt sătul!
Răspundeți punctual și MOTIVAT cu articole din Noul Codul civil și Codul de procedură civilă.
Lăsați căutările mele pentru un avocat din orașul meu Constanța, că acest lucru poate să-mi spună și un șofer de taxi.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Radpunsul primit este pertinent100% astfel încât nu trebuie sa ne convingeți pe noi de interpretarile dvs despre drept.Cautati un av în orașul dvs dacă doriți o confirmare suplimentara și vedeți ce o sa vi se spună..,

Este singurul răspuns care răspunde obiectiv și punctual la întrebările subsemnatului!
Aprecierea mea pentru persoana care mi-a răspuns!
Lupta cea mare va fi să formez convingerea instanței că testamentul autentic a avut la bază o adeverință medicală falsă, eliberată fără va fratele meu să fie examinat psihiatric, nici măcar doctorul nu l-a văzut în viata lui pe fratele meu, darămite să-l examineze.
Din actele medicale depuse la dosarul penal rezultă că fratele meu a fost consultat psihiatric la cabinetul medical individual din Constanta, pe când soția supraviețuitoare susține sus și tare că medicul a venit la domiciliul fratelui meu, care era muribund, însoți de asistenta medicală, care a declarat că martor că niciodată nu a fost la domiciliul vreunui pacient din Mangalia, pe care să-l fi consultat medicul psihiatru.
Doamna Jane2 este adevărat că o caracteristică juridică a rezervei succesorale este că acesta se atribuie la partajul judiciar ÎN NATURĂ și nu sub forma echivalentului bănesc, sulta?
Am scris cu majuscule ca să subliniez importanța anumitor afirmații făcute, nicidecum în ideea că este cine chior pe acest forum.
Vă mulțumesc frumos anticipat pentru răspuns și mulțumesc administratorilor acestui site care oferă pro bono, nu contra sumei de 400 lei pentru o consultație juridică de 1 oră, cum fac domnii avocați din mun.Constanța.
Vă doresc multă sănătate și An Nou cu sănătate și împliniri profesionale!


gi-jane2 a scris:

@ nicu eden, nu mai scrieți cu majuscule ca nu e nimeni chior pe aici!

Ce nu vreti sa pricepeti neam, e ca testamentul se refera nu numai la bunurile care se vor afla în patrimoniul decedatului la data decesului lui, ci și la ce a moștenit deja, nu contează ca nu dezbătuse mostenirea, ci contează ca mama dvs era deja decedata la data decesului fratelui.
Dvs sa va bateți ca testamentul sa fie anulat, nu mai insistati intr-o direcție greșită.


Bună ziua.
Prin acest mesaj mă adresez doamnelor și domnilor administratori ai acestui site, care cred că este singurul site care oferă consultanță juridică pro bono zecilor de mii de apelanti ai acestui site.
Rugămintea mea adresată administratorilor acestui site este de a crea posibilitatea celor care se adresează acestui site să poată să posteze fotocopii de documente și înscrisuri de la dosare civile și penale anonimizate, așa cum se pot posta pe What's app, pentru a crea posibilitatea doamnelor și domnilor moderatori de a fi în temă și a dat răspunsuri cât mai aproape de adevăr.
Doresc să știu cum pot posta fragmente din hotărâri judecătorești, încheieri de ședințe de judecată, rapoarte de expertize criminalistice ale scrisului, rapoarte de expertiză imobiliară, citate din tratate de drept civil și penal.
Am observat că singura posibilitatea de a trimite un mesaj este să-l tehnoredactez cuvânt cu cuvânt.
Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor și înțelegere!
Eu am o problemă cu moștenirea lăsată de mama mea decedată, care a lăsat moștenire imobilul succesoral care constituie obiectul dosarului de succesiune și pe care instanța de fond Judecătoria Mangalia, l-a atribuit nelegal și netemeinic soției supraviețuitoare a fratelui decedat și subsecvent cu testamentul autentic lăsat de fratele meu, care nu avea niciun bun imobil în proprietate sa la data decesului său 21.04.2019.
Eu nu sunt în litigiu cu niciun bun imobil al fratelui meu decedat, care nu avea niciun bun imobil în proprietate sa, eu sunt în litigiu cu imobilul succesoral al defunctei mame și față de care am calitatea de moștenitor acceptant legal rezervatar și sezinar.
Imobilul succesoral în litigiu este proprietate defunctei mame și nu a fratelui decedat.
Fiind moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată, m-i se cuvine rezerva succesorala ÎN NATURĂ și nu sub forma echivalentului bănesc, sulta și de aceea am făcut referire la rezerva succesorala și caracteristicile juridice ale rezervei succesorale.
Nu citez aiurea din manuale, dumneavoastră habar nu aveți ce este aceea o rezerva succesorală și că aceasta trebuie să fie atribuită moștenitorilor legali rezervatari și nu moștenitorilor testamentari care nu beneficiază de rezerva succesorală.
Asta nu vreți să înțelegi dvs.neam, așa cum mi-ați scris în primul mesaj de pe forum.
Prof.univ.dr Francisc Deak nu mai este profesor la Universitatea București, din simplu motiv că decedat în 2004, dar, faptul că a decedat nu înseamnă că opera lui in domeniul succesoral nu este de actualitate.
Prof.univ.dr Romeo Popescu a tipărit tratatul său de drept succesoral în 3 volume in anul 2017, iar Prof.univ.dr Liviu Stanciulescu in anul 2012 și nu în anul 2002.
De ce trebuie citați domnii profesori universatari de la Cluj și Iași, că așa vreți dumneavoastră, ca mare specialistă în drept civil succesoral?
Am scris în precedentul mesaj că frații și surorile decedatului ( eu fiind frate cu cel decedat) NU SUNT MOȘTENITORI REZERVATARI ( vă scriu cu majuscule că poate așa înțelegi, cu toate că la primul mesaj mi-ati făcut observația că " nicu_eden nu mai scrieți cu majuscule că nu este nimeni chior aici"), ci sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după defuncta mamă.
De fapt, ați avut grijă să mă jigniți la fiecare mesaj, făcând pe atotștiutoarea,
Altă " perlă" de la dumneavoastră citire "Prezența sau absența adeverinței medicale nu afectează valabilitatea testamentului"
Pe data de 01.02.2023 instanța de apel a suspendat judecarea cauzei în temeiul art.413 alin.1 pct.2 din Codul de procedură civilă până la darea unei soluții definitive în dosarul penal privind săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prev.si ped.de art.321 alin.1 C.pen de către medicul psihiatru care a eliberat adeverința medicală care atestă capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale a fratelui meu, care nu l-a examinat psihiatric.
Adeverința medicală a fost solicitata de notarul public care i-a spus soției supraviețuitoare că nu întocmește testamentul autentic dacă nu aduce această adeverință medicală.
Notarul public nu a solicitat certificatul medico-legal de la comisia medicală, nu de ka medicul legist, venind la domiciliul fratelui meu și văzând starea medicală gravă în care se afla și fiți sigură că dacă acestuia era bună, îi solicitat soției supraviețuitoare să-l ducă de la Mangalia la Constanța la comisia medico-legală pentru examinare și eliberarea certificatului medico-legal.
Ce face aici, încurcăm merele cu perele, eu am spus că fratele era în stare gravă, având cancer cu metastaze, nu mai putea vorbi și manca, nu se mai mișca din pat, nu mai recunoaștea pe nimeni, situație descrisă de martorii audiați de instanța de fond, nu de către mine.
Și dumneavoastră susțineți că un bolnav de Alzeimer nu poate scrie.
Fratele meu nu avea Alzeimer.
Eu nu am dorit să vă țin dumneavoastră prelegeri de drept, nu pentru că dumneavoastră apreciați că nu sunt în măsură, dezinformand cititorii de pe acest forum, ci am dorit să vă spun că nu știți lucruri elementare, ca de exemplu caracteristicile juridice ale rezervei succesorale, pe care le găsiți în toate cărțile și tratatele de ,,Drept civil.Succesiuni" scrise și în Cluj și in Iași și la București și la Constanța și unde vreți dumneavoastră, în 2023, 2024 și in 2012 și in 2014 de profesori universatari, juriști, avocați, etc.
Vă doresc un An Nou cu sănătate și succes în continuare în activitatea dumneavoastră profesională!
Cum puteți afirma că "citez dintr-un manual, care nu mai este de actualitate"?
Prof.univ.dr.Francisc Deak, părintele dreptului civil succesoral românesc, prof.univ.dr Dan Chirică, prof.univ.dr Romeo Popescu nu mai sunt de actualitate?
Nu sunt manuale, ci sunt tratate de drept civil,succesiuni.
Nu ați auzit de caracteristicile juridice ale rezervei succesorale?
Afirmați că subsemnatul ca descent direct al mamei mele defuncte, nu sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată?
Și de ce discutăm despre rezerva succesorală, că nu are nici relevanță în speța subsemnatului?
Spuneți de ce și pentru ce motiv discutăm de rezervă succesorală?
Pentru simplu motiv că subsemnatul am calitatea de moștenitor legal rezervatar și sezinar după defuncta mamă, proprietara imobilului succesoral și conform Noului Codului Civil, rezerva succesorală se atribuie în natură și nu sub forma echivalentului bănesc ( sulta).
Moștenitorii testamentari ( cum este cazul soției supraviețuitoare a defunctului frate, este moștenitor testamentar, care nu beneficiază de rezerva succesorala, numai moștenitorilor legali li se cuvine rezerva succesorală și care trebuie atribuită în natură.
Cu tot respectul, m-a mirat foarte tare, că dumneavoastră care sunteți moderator pe acest site nu știți niște chestiuni elementare despre moșteniri și ați dat mii de răspunsuri, pe care lumea le-a luat drept pertinente, legale și concludente.
Să afirmați că subsemnatul fiind fiul în viață al defunctei mame nu sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată!
Cum este posibil așa ceva?
Și după cum răspundeți la întrebările cititorilor site-ului bănuiesc că aveți studii juridice.
Și dacă instanța un cadrul dosarului penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual de către medicul psihiatru dispune desfiinţarea adeverinței medicale care atestă discernământul testatorului, mai afirmați, că fratele care era cu un picior în groapă, avea discernământ deoarece putea să scrie?

raluk0207 a scris:

În primul rand, citați dintr-un manual care nu mai e de actualitate. Fratele dvs a decedat în 2019, astfel încât dezbaterea succesiunii intra sub incidența noului Cod civil, im vigoare de la 1 octombrie 2011.
În al doilea rand, este doar o interpretare a unui profesor universitar. Nicidecum literă de lege.
În al treilea rand, dvs nu sunteți moștenitor rezervatar.
De ce și pentru care motiv discutăm de rezervă succesorală?
În al patrulea rand, sunt bolnavi de cancer care mor perfect conștienți psihic. În esența, se moare de insuficienta reparatorie. Faptul ca era cu metastaze, nu este de natura a-i afecta discernământul. Fratele dvs e la 2 metri sub pământ. Ar trebui sa dovediți ca fix exact la momentul semnării testamentului, nu avea discernământul necesar și sa aveți la baza o expertiza medicala care sa aprecieze dacă medicația administrata atunci i-ar fi putut afecta luciditatea. Mai trebuie sa luați în considerare și faptul ca exista o cerere scrisa de frate și un testament semnat tot de el.
Persoanele cu un picior în groapă, nu scriu.


Bună ziua.
În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru amabilitatea că mi-ați răspuns.
În răspunsul dvs.ati specificat că " nu știu de unde ați citat, dar nu are legătură cu situația dvs."
Am citat din " Curs de drept civil. Succesiuni" de prof.univ.dr. Liviu Stanciulescu , Editura Hamangiu, 2012, la paginile 151-153 se arată că la paragraful ,,Caracteristicile juridice ale rezervei succesorale " că:
Rezerva succesorală se particularizează prin cele două caracteristici juridice: este o parte a moștenirii și este lovită de indisponibilitate ( pagina 151, ultimul paragraf).
Rezerva succesorală este o parte a moștenirii pe care legea o atribuie unor persoane apropiate defunctei (moșteniri rezervatari) chiar împotriva dispunătorului " manifestată prin liberalităţi ori dezmoșteniri ( art.1086 C.civ).

"a) Rezerva succesorală este o parte a moștenirii și anume, aceea pe care legea o deferă în mod imperativ moștenitorilor rezervatari, împotriva voinței defunctului.
Din caracteristica rezervei de o parte a moștenirii rezultă următoarele consecințe juridice:
-moștenitorii rezervatari au dreptul la rezerva succesorală ÎN NATURĂ ( nu sub forma unui echivalent bănesc.
Dacă prin actele liberale ale titularului s-a încălcat rezerva, aceasta va fi reîntregirea, de asemenea, în natură și nu prin echivalent.
În cazuri de excepție și numai în condițiile exprese prevăzute de lege, rezerva va putea fi atribuită sub forma unui echivalent în bani.De exemplu, dacă bunul donat a fost înstrăinat de donatar înainte de deschiderea moștenirii.

b) Rezerva succesorală este indisponibil în sensul că partea din moștenire care constituie rezerva succesorala " nu poate fi știrbit prin donații sau legate" ( Mihail Elinescu, Succesiuni, pag.325).
În speța noastră, imobilul succesoral aparține defunctei mele mame, care a avut 2 descendenți, fratele decedat încheiat un testament autentic universal, care avea la bază o adeverință medicală falsă, eliberată de un medic primar psihiatru, care nu k-a examinat psihiatric pe fratele meu, care atesta că la la data de 01.04.2019 fratele avea capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale, iar pe data de 02.04.2019 soția supraviețuitoare cheamă la domiciliul acestuia notarul public, pentru încheierea testamentului, deoarece fratele era bolnav de cancer cu multiple metastaze, muribund,nefiind transportabil, iar pe 21.04.2019 decedează.
Pe data de 16.06.2019 am formulat cerere de chemare în judecată a soției supraviețuitoare prin care am solicitat dezbaterea succesiunii după mama mea și după fratele meu și ieșirea din indiviziune.
Fără să analizeze și să motiveze respingerea excepțiilor invocate de subsemnatul privind neacceptarea moștenirii nici expres și nici tacit după defuncta mamă, de către fratele meu instanța de fond a considerat că fratele a acceptat tacit moștenirea lăsată de mama noastră.
La fel am invocat neacceptarea moștenirii legale a defunctului meu frate și a testamentului autentic universal de către soția supraviețuitoare nici expres și nici tacit, iar instanța a constatat că soția supraviețuitoare este unic mostenitor al fratelui meu, fără să motiveze această decizie și fără să țină cont de apărările invocate de subsemnatul.
La partajul , cu toate că subsemnatul fiind moștenitor legal acceptant rezervatar și sezinar, aveam dreptul la atribuirea rezervei succesorale în natură după moștenirea mamei decedate ,iar soția supraviețuitoare nu avea nici măcar vocație succesorală la moștenirea mamei mele, instanţa i-a atribuit în totalitate în natură imobilul, obligând-o să-mi plătească sultă, adică contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral.
Mentionez că subsemnatul am plătit prețul integral al imobilului succesoral, am efectuat reparații și îmbunătățiri, am plătit taxele și impozitele aferente imobilului, m-am comportat ca un proprietar adevărat, fratele nu a plătit nimic pentru cumpărarea imobilului succesoral la fel și soția supraviețuitoare.
In perioada 1997-2001, când s-a plătit prețul integral al imobilului de către subsemnatul, fratele meu nu era căsătorit cu aceasta soție supraviețuitoare, abia în anul 2007, l-a obligat să se căsătorească cu ea.
Fratele meu și soția supraviețuitoare au mai fost căsătoriți, fratele a pierdut apartamentul la divorț, soția supraviețuitoare a avut în proprietate un apartament în mun.Mangalia, care era ipotecat la bancă, pentru un credit și pentru a nu fi executată silit, că nu plătise ratele lunare, l-a vândut în 1998,iar în 19 octombrie 2007, neavând unde locui, l-a forțat pe fratele meu, la vârsta de 60 de ani să facă act de căsătorie, pentru a putea să-l moștenească.
De asemenea soția supraviețuitoare a avut casă părintească în județul Olt, pe care a vândut-o in anul 2000.
În hotărârea nr.153/03.02.2022 a Judecătoriei Mangalia se arată: " Amândouă părțile au solicitat atribuirea în natură a imobilului succesoral, dar, văzând că aceasta este locuința pârâtei ( adică a soției supraviețuitoare, care era un detector precar, neavând niciun titlu de proprietate al imobilului succesoral) și că a efectuat reparații și îmbunătățiri se atribuie în deplină proprietatea și deplină posesie imobilul succesoral...", să observați că nu sunt aplicate criteriile prevăzute la art.988 C.proc.civ. și nu se motivează de ce au fost respinse apărările formulate de subsemnatul și acceptate apărările invocate de pârâta, care este soția supraviețuitoare a fratelui decedat.
Despre rezerva succesorală puteți citi și in tratatul ,,Drept civil.Succesiuni " de prof.univ.dr Francisc Deak, Editura Actami, București, 2002.
După toate cele prezentate mai susțineți că soluția instantei este legală?
Dacă susțineți acest lucru vă rog să aduceți argumente.
Vă mulțumesc anticipat!



gi-jane2 a scris:

Dvs ati facut partaj , nu știu de unde ati citat, dar nu are legatura cu situația dvs, asa că soluția instantei e legala.

La tot ce am scris până acum pe acest forum, aș dori să aud și punctul de vedere al doamnei avocat Nicoleta Romașcanu din București, căreia îi mulțumesc anticipat.
Fiind moștenitor legal rezervatar și sezinar după defuncta mamă la partajul judiciar instanța i-a atribuit imobilul succesoral neparatajabilin natură al defunctei mame, sotiei supraviețuitoare a fiului decedat iar fiului în viață a obligat-o pe soția supraviețuitoare să-i plătească sultă reprezentând contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, cu toate că, unul din caracterele rezervei succesorale este că " rezerva succesorală se atribuie în natură și nu sub forma echivalentului bănesc, sulta.
Este legală și temeinică hotărârea instanței de fond din acest punct de vedere?
Mai adaug că înainte de a deceda pe 21 aprilie 2019, fratele meu era bolnav de cancer cu metastaze, iar pe data de 2 aprilie 2019, cu 19 zile înainte de a deceda era un MURIBUND, NEDEPLASABI, NETRANSPORTABIL, fapt atestat de martorii audiați de instanța de fond, soția supraviețuitoare a chemat la domiciliul fratelui meu, notarul public Matei Iulia-Raluca pentru a încheia testamentul autentic nr.237/02.04.2019.
Fratele meu la data decesului NU AVEA NICIUN BUN IMOBIL IN PROPRIETATE SA ȘI DUMNEAVOASTRĂ SPUNEȚI CĂ NU CONTEAZĂ ACEST LUCRU, CĂ SOȚIA SUPRAVIEȚUITOARE VA ADUCE DOVEZI PRIVIND BUNURILE MOBILE ȘI IMOBILE AFLATE ÎN PROPRIETATE SA LA DATA DECESULUI.
NU EXISTA LA DATA DECESULUI NICIO HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ CARE SĂ-I DEA IN PROPRIETATE COTA PARTE DE 1/2 DIN IMOBILUL SUCCESORAL AL DEFUNCTEI MAME, IMOBILUL SUCCESORAL ȘI ACUM ESTE ÎN PROPRIETATEA DEFUNCTEI MELE MAME, PENTRU CĂ NU EXISTĂ O HOTĂRÂRE DEFINITIVĂ CU PRIVIRE LA IMOBILUL SUCCESORAL AL DEFUNCTEI MAME!