Buna ziua,
Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de executare s-au facut si inca se fac de catre executor pe legea veche. Contestatia la executare a fost inregistrata la data de 20.02.2013 deci dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila. Din punct de vedere al competentei (determinarea instantei de executare) sunt aplicabile regulile prevazute in vechiul cod sau cele din noul cod? Pun aceasta intrebare pentru ca executorul a avut in vedere o anume instanta careia i-a solicitat incuviintarea executarii silite iar noul cod indica o alta Judecatorie ca fiind competenta (dupa sediul executorului) iar prin contestatia la executare se solicita inclusiv anularea incheierii de incuviintare a executarii silite.
Va multumesc si astept cu interes pareri.
Multumesc pentru raspuns, in masura in care puteti, va rog sa ma informati cu privire la concluziile instantei in cauza dvs. din data de 12, ar fi de mare ajutor, pana acum nu am gasit niciun coleg care sa fi obtinut o solutie intr-o o cauza similara
Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
Da, litigiul exista pe rolul instantelor, insa intre un reclamant si un parat care au parcurs procedura concilierii. Faptul ca intervenientul nu are calitatea de parte in litigiul existent (pana la admiterea cererii sale in principiu) este lipsit de relevanta?
As dori sa pun in discutie urmatoarea problema:
In cazul formularii unei cereri de interventie in interes propriu (in cadrul unui litigiu comercial) este necesara parcurgerea in prealabil a procedurii concilierii directe, avand in vedere faptul ca prin intermediul acesteia se formuleaza o pretentie proprie? Putem privi aceasta cerere ca fiind similara, sub acest aspect, cererii reconventionale, pentru formularea careia nu este necesara parcurgerea procedurii prealabile a concilierii (art. 720 ind. 5 C.pr.civ.)?
Buna ziua.
As dori sa aflu diferite opinii cu privire la interpretarea expresiei consacrata in art. 263 alin. 2 Codul Muncii si anume "abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca". Interpretarea se face in sens larg sau in sens restrans? Astfel, daca un angajat aduce un prejudiciu firmei datorita faptului ca si-a decontat anumite cheltuieli in legatura cu concediul peste limita prevazuta de regulamentul intern si CIM, aceasta fapta poate fi calificata ca fiind o fapta in legatura cu munca? As aprecia daca mi-ati putea arata si care este opinia instantelor in materie. Va multumesc.