Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
Este o cerere necontencioasa si aveti dreptate, opinia difera de la instanta la instanta, dispozitiile fiind recente. Pentru orice eventualitate solicitati si citarea Primariei ca autoritate tutelara, unele instante considerand totusi ca trebuie pastrate partile din procesul civil, fiind astfel complinit cadrul procesual. Temei in drept pentru situatia dumneavoastra: art. 43, art. 265, art 502 coroborat cu art. 144, alineat 2 și art. 145 Cod civil. Daca exista cel putin un parinte in viata eu personal consider ca nu trebuie numit un tutore sau curator, cazurile in care se numeste fiind clare. Oricum, ma conving pe 12 decembrie la primul dosar introdus de mine cu acest obiect, similar spetei dumneavoastra. Nu uitati, in motivare este foarte important sa aratati cum printr-o astfel de incuviintare va fi respectat principiul interesului superior al copilului.
Multumesc pentru raspuns, in masura in care puteti, va rog sa ma informati cu privire la concluziile instantei in cauza dvs. din data de 12, ar fi de mare ajutor, pana acum nu am gasit niciun coleg care sa fi obtinut o solutie intr-o o cauza similara
Nu se numeste consiliu de familie daca ocrotirea minorului se face prin PARINTI.
Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la BUNURILE copilului sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile de la tutela fiind aplicabile "in mod corespunzator". (vedeti art 500 si ceva 1,2,3 - nu-l am acum in fata).
Dar daca am dispozitie speciala care imi spune ca nu se instituie consiliu de familie atunci cand ocrotirea se face prin parinti (art 124 pe care l-ati citat mai sus) atunci il aplic si pe 144 alin 2 tot "in mod corespunzator". Adica tutorele are nevoie ATAT de avizul consiliului de familie CAT SI de autorizarea instantei de tutela, iar PARINTELE are nevoie numai de autorizarea instantei de tutela. (pentru ca nu exista consiliu de familie in acest caz)
Eu, personal, vad toate aceste cereri de autorizare ca fiind NEcontencioase, dar...ne lasam surprinsi. Si chiar in rog pe colegul @Smarian sa ne povesteasca si noua ce se va intampla la termenul din 12.12.