avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Numire curator prin instanta de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Numire curator prin instanta de judecata

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea demara la registrul comertului procedura de continuare a societatii cu mostenitorii si pentru ca minora sa poata fi reprezentata ca si asociat pana cand implineste varsta legala?

Mentionez faptul ca din partea primariei nu am primit niciun ajutor in acest sens iar notarul care a facut succesiunea la acel moment spune ca nu ma mai poate ajuta deoarece nu mai sunt in procedura succesiunii, insa nici la momentul succesiunii nu s a sesizat in acest sens din oficiu potrivit art. 150 (3) NCC.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 14:48, 20 Martie 2017
Prin certificatul de mostenitor, minora a preluat o parte din partile sociale ale societatii ?

Statutul societatii permite continuarea acesteia cu mostenitorii asociatului ?

In opinia mea, parintele nu are nevoie de o numire ca si curator pt a reprezenta interesele legale ale minorului.

Temeiuri legale

Art. 483 C.civ - Autoritatea părintească
(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.


Art. 501 - Administrarea bunurilor copilului

(1) Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz.
(2) După împlinirea vârstei de 14 ani minorul îşi exercită drepturile şi îşi execută obligaţiile singur, în condiţiile legii, însă numai cu încuviinţarea părinţilor şi, după caz, a instanţei de tutelă.

Art. 507- Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

da minora a preluat prin certificatul de mostenitor o parte din partile sociale pe care le detinea mama ei in instanta. Statutul societatii prevede continuarea cu mostenitori.

Si totusi ONRC ul cere act numire curator pentru tatal minorei.

Ce ese de facut in acest caz?

Va multumesc mullt de tot!
ONRC ul e dobitoc. Mergeti in audienta si aratati-le articolele de lege mentionate. Nu puteti merge in instanta sa cereti ce deja aveti, se respinge ca inadmisibil..
multumesc mult!
Si... cine mai are parti sociale la acea societate? Tatal? Caci in acest caz, pare un conflict de interese pe undeva.

Alte discuții în legătură

Cine este reprezentantul legal al copilului?! cher cher Un copil ce provine din relatia de concubinaj a parintilor( recunoscut de tata), mosteneste dupa moartea tatalui jumatate dintr- o casa si suma de bani. Casa ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Tutela acordata bunicilor atunci cand un parinte e in viata Iuliaiudit Iuliaiudit Buna seara. In acest an mi-a decedat sotul. Cei doi copii minori pe care ii avem au ramas in grija mea. La cateva luni dupa moartea lui am vrut sa vand ... (vezi toată discuția)