avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutela acordata bunicilor atunci cand un parinte e in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutela acordata bunicilor atunci cand un parinte e in viata

Buna seara. In acest an mi-a decedat sotul. Cei doi copii minori pe care ii avem au ramas in grija mea. La cateva luni dupa moartea lui am vrut sa vand autoturismul. Pt a putea finaliza actele mi s-a cerut ancheta sociala. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca doamna de la asistenta sociala propune instituirea ca tutore a bunicii paterne cu care locuim in acelasi imobil. Nu mi-e clar din formularea doamnei de la asistenta:de ce ar avea nevoie copii mei de tutore?este ancheta sociala ok din punct de vedere legal?va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters81470 , utilizator 09:09, 1 Decembrie 2015
Pt a vinde autoturismul trebuie dezbatuta succesiunea, pt a dezbate succesiunea copii minori au nevoie de un curator care sa le reprezinte interesele, curator nu puteti fi dvs pt ca aveti totodata si calitatea de mostenitor (cred ca asta e pozitia celui de la autoritatea tutelara).
Tutela minorilor se instituie doar in anumite conditii, limitativ prevazute de ele. Nu este cazul dumneavoastra. Pentru a se institui tutela trebuie ca ambii parinti sa fie decedati, disparuti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti
Probabil era vorba despre o curatela, nu tutela
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2015
Consuela Scarlat, Avocat
Este vorba de o formalitate pentru apărarea intereselor minorului pentru moștenire.
Dvs. doamnă, in calitate de părinte, de UNIC părinte in viaţă, exercitaţi SINGURĂ autoritatea părintească.

Copiii dvs. nu au nevoie de tutore câtă vreme dvs. sunteţi vie, nedispărută, cunoscută, nedecăzută din drepturile părinteşti etc. (vi s-a scris mai sus în ce condiţii se instituie tutela)

Nu-i vorba de tutelă aici. (aş putea să ghicesc ...cât de departe v-aţi gândit, dar nu-i vorba despre asta în speţă. A fost o nefericită exprimare a cui a grăit).

Copiii dvs. sunt moştenitori ai tatălui lor, alături de dvs., în calitate de soţie supravieţuitoare. Copiii sunt proprietari, alături de dvs., asupra bunurilor moştenite de la tatăl lor.

Pentru a dezbate moştenirea este nevoie de un curator - o persoană, alta decât dvs. - care să reprezinte interesele minorilor. Între dvs. şi minori există un ... conflict de interese (fie el doar teoretic) cu privire la succesiune.

Exact părintele adevărat este ...izbit de cuvântul conflict. :)
Dar dacă vă gândiţi că există pe lume şi "părinţi" care, prin comportamentul lor, dovedesc că nu prea îşi merită numele de părinţi, veţi întelege de ce legea ii protejează astfel pe copii.

Misiunea curatorului se rezumă la afacerea pentru care a fost numit.





Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
Aceasta deoarece autoturismul era inregistrat pe numele sotului. Daca era pe numele sotiei, nu mai era nevoie de niciun fel de formalitati prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu minor noul cod civil cristeagabriela cristeagabriela Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea:cum dezbat succesiunea daca unul dintre mostenitori este minor iar celalalt mostenitor ,parintele supravietuitor, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt cetatean italian, rezident in romania, locuiesc ... Antonio70 Antonio70 Buna ziua, sunt cetatean italian, rezident in Romania, locuiesc in stare de concubinaj si am un fiu recunoscut. As dori sa fac testament lasand bunurile ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)