avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau sa trec casa pe numele copilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau sa trec casa pe numele copilului

inpreuna cu sotia vrem sa trecem casa pe numele copilului minor,are 15 ani si este singurul copil.un notar ne-a spus ca trebuie un curator ptr.a fi reprezentat copilul dar nu vad de ce daca noi ca parinti suntem tutorii lui legali.mai exista si alte proceduri de a trece casa pe numele copilului?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 14:14, 29 Noiembrie 2011
Trebuie numit un curator, copilul nu poate face acte de dispozitie singur, inclusiv de a primi un bun imobil. Dvs puteti fie sa i donati casa, taxele fiind mai mici ca la vanzare , fie sa i vindeti casa, pastrand drept de uzufruct viager dvs ca parinti. Curatorul este desemnat de instanta de tutela si poate fi o ruda sau cineva de incredere din cercul dvs de prieteni. Acesta va incuviinta actul, avand la randul lui incuviintarea prealabila a instantei de tutela.
Nici eu vad de ce, nu este un act de dispozitie, si daca o ar fi, mai ales daca primeste prin donatia. Doar daca vrea sa vinde ar trebuie in anumite cazuri instanta judecatoreasca sa intervina, in cazul in care o sa-l vinda pe voi, ce aveti drept de representare minorului, precum de incuviintare actele minorului (arts. 501 si 502 ale noul cod civil) dar nu invers. Mai ales daca a implinit varsta de 14 ani (art 41 al noul cod civil), si in orice caz actul contrar este -ar fi dupa caz- sanctionat cu anulabilitate nu nulitate absoluta, conform art. 44 al NCC, si in aceste situatiile notari nu pot sa isi opuna, si daca o face puteti face o reclamatia la ei si dupa aia, la Camara Notarilor (legea notariatului), doar poate sa isi faca o advertisment la incheiere actului. Fiind o donatia, e obligat sa fie prin act notariat autentic, si puteti s-o inchiati doar ca oferta de donatia, care este aceptata de representantul legal, adica de dv., arts. 501 si 501 ale cod civil, in legatura cu art. 1013, al. (3) al NCC, in caz de lipsa de exercitiu si in cazul dv., prin el insusi cu incuviintare ocrotitorului legal, adica dv. daca n-are numit tutor in anumite cazuri legale , arts. 501 si 502 NCC in legatura cu art. 1013, alin (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care este solutia cea mai practica pentru ca bunicii sa treaca pe numele nepotului minor un imobil? (vezi toată discuția)