avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie catre nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie catre nepot

se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani?
ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui minorului (fiul celor ce fac donatia) ceilalti copii din prima casatorie a tatalui si respectiv nepotul acestuia( provenit de la sora decedata) sa nu poata avea pretentii la acest apartament?
sau este mai bine ca ,macar nepotul provenit de la sora decedata , sa faca o declaratie notariala cum ca renunta la acest apartament ?
Cel mai recent răspuns: roxana12 , utilizator 16:14, 8 August 2014
Da, este posibila perfectarea donatiei, cu autorizarea instantei de tutela si cu numirea unui curator special.

Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal.

Art. 502. - (1) Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător

Regimul juridic al actelor de dispoziţie
Art. 144.
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.

Art. 124.
(2) În cazul ocrotirii minorului prin părinţi, (...) nu se va institui consiliul de familie.

Cazurile de numire a curatorului special

Art. 150. - (1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.

Succes.

Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cine numeste curatorul special? poate fi unul din parinti ....?imi cer scuze dar nu inteleg foarte bine ....
este recomandat si ca nepotul ( provenit de la sora decedata) sa faca declaratie cum ca renunta la acest ap.?
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
roxana12, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator minor la vanzarea unui imobil tabangina tabangina buna ziua,copiii mei minori mostenesc de la tatal lor decedat un imobil,curatorul a semnat in locul lor pt dezbterea succesiunii.Intrebarea mea este curatorul ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Donaþie cãtre minor ela76 ela76 Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal. ... (vezi toată discuția)