avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donaþie cãtre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donaþie cãtre minor

Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal. Daca parintii vor sa doneze un apartament copilului lor minor de 6 ani, se poate ca ei sa figureze in contract si ca donatori, in nume propriu si ca donatari, in calitate de reprezentanti legali ai fiului lor. In acest caz, se poate inscrie in CF ca proprietar copilul, in baza contractului de donatie?
Nu ,parintii nu pot fi si donatori si donatari totodata.
Daca parinti sunt donatorii, este necesara numirea unui curator care sa asiste sau reprezinte minorul la perfectarea actelor de donatie.
...in ncc nu am gasit un text care sa precizeze numirea curatorului decat in cazul succesiunii in care parintii cu minorii au interese contrare...la curatela nici atat...
Sincer, nici eu, insa am uzat atat de vechea reglementare care, in materie raman valabile cat si prin analogie de la succesiune.
Am mai gasit niste reglementari care spun ca minorul fara capacitate de exercitiu poate primi liberalitati , singur, dar dintre cele care nu presupun act autentic...ceea ce inseamna ca in cazul donatiei el n-ar putea-o accepta singur, ci prin reprezentantul legal sau, dupa caz, cu acordul lui, dar daca donatorul este chiar parintele-ocrotitor legal, nu exista oare interes contrar? ...
@Daca parintii vor sa doneze un apartament copilului lor minor de 6 ani, se poate ca ei sa figureze in contract si ca donatori, in nume propriu si ca donatari, in calitate de reprezentanti legali ai fiului lor.

Copilul este donatarul, chiar dacă primeşte donaţia prin reprezentanţii săi legali (care, în speţă, sunt chiar părinţii donatori).
Nici în vechiul Cod civil (v. articolul 815), nici în cel nou (v. articolul 987) nu este prevăzută vreo incapacitate de a primi în astfel de cazuri, consecinţa fiind aceea că donaţia este legală.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
Adevarat ca in lege, cea veche si cea noua nu exista incapacitatea despre care vorbim, dar nici nu se face vreo referire la situatia in care donatorul este chiar parintele .Daca donator ar fi o alta persoana , parintele poate accepta in numele minorului donatia. Eu asa stiu ca se procedeaza si vedeti si accesand link-ul , ca idee, ca Autoritatea tutelara cere numirea unui curator in situatii de gen.

[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Pot transfera proprietatea, prin vânzare, copilului din a doua căsătorie? doresc să fac acest lucru pentru a nu împărți, mai târziu, moștenirea cu fratele lui vitreg datcumitica datcumitica Pot sa dau intreaga propietate cpilului cu care locuiesc?Mentionez ca dintr-o alta casatorie am un copil care este major,cu care nu am nici un fel de relatie ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea situație: sunt căsătorită și împreuna cu sotul meu avem doi copii: un băiat in ... (vezi toată discuția)