avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot transfera proprietatea, prin vânzare, copilului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot transfera proprietatea, prin vânzare, copilului din a doua căsătorie? Doresc să fac acest lucru pentru a nu împărți, mai târziu, moștenirea cu fratele lui vitreg

Pot sa dau intreaga propietate cpilului cu care locuiesc?Mentionez ca dintr-o alta casatorie am un copil care este major,cu care nu am nici un fel de relatie si nici nu am mai avut de la divort respectiv de cand avea varsta de 6 ani.Intre intre timp mi-am refacut viata si am un copil minor.Toate bunurile pe care le detin inclusiv propietatile sunt realizate de catre mine impreuna cu actualul sot dar le detin pe numele meu el nefiind in nici un contract cel putin nominalizat.Pentru ca la toate acestea a participat si copilul nostru minor vrem ca sa transferam intreaga propietate si toate bunurile pe numele copilului nostru pentru ca mai tarziu sa nu aibe probleme cu impartirea averii cu fratele vitreg pe care de altfel nici nu il cunoaste si care nu a contribuit si nu va contribui nici la intretinerea noastra si nici in gospodarie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MARIA VIZITIU , Avocat 10:46, 10 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (la notar) atunci cand copilul va deveni major. Cu donatia e mai complicat.
Cu donatia e mai complicat pentru ca fiul din prima casatorie va putea cere reductiunea donatiei, in cazul care nu raman de mostenit dupa dvs bunuri de o valoare suficient de mare in comparatiile cu bunurile pe care le donati fiului din cea de-a doua casatorie.
Totusi, nici cu vanzarea catre un minor nu e tocmai simplu, minorul neavand fonduri proprii din care sa plateasca pretul vanzarii. De asemenea, aveti in vedere ca chiar daca faceti vanzare, dar o faceti cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei, contractul va fi considerat o donatie deghizata, putand fi supus reductiunii.
Deci, ca sa fiti sigur ca fiul din prima casatorie nu va pute emite pretentii, ar trebui sa faceti un contract de donatie prin care cineva (un bunic, sa spunem) doneaza fiului minor o suma de bani cu care acesta sa cumpere de la dvs imobilul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de intretinere are prostul obicei sa imobilizeze bunurile mentionate acolo pentru intreaga viata a celui ce va beneficia de intretinere (in speta, dvs).
Adica ii dati copilului ceva ce va putea folosi abia dupa moartea dvs (imobilul nu se mai poate vinde / schimba / ipoteca intre timp), cu conditia ca pana atunci sa va asigure in mod constant alimente, imbracaminte, medicamente si acces la ingrijiri medicale, menaj si sa suporte si cheltuielile de inmormantare. Nu se pot inlocui aceste obligatii cu plata periodica a unor sume de bani, in practica va trebui sa locuiasca mai degraba cu dvs ca sa isi poata indeplini obligatiile contractuale si sa beneficieze de imobil dupa deces.
Stiu multi parinti care s-ar bucura de o astfel de atentie dar care nu ar impune-o copiilor lor prin contract.
Pe de alta parte stau sa ma intreb cum ar putea in practica copilul sa incheie un astfel de contract in perioada minoritatii. Este un act de dispozitie adica functie de varsta, actul va trebui fie semnat de tutore in numele lui, fie aprobat de tutore. Iar tutorele legal sunteti dvs, cealalta parte contractuala, cu interese personale in principiu contrarii si de altminteri oprit de lege de a incheia contracte cu minorul cand va afla in astfel de situatii.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2018
CaraD, utilizator
Se numeste un curator special de catre autoritatea tutelara, in scopul incheierii actului de dispozitie intre reprezentantul legal si parinte. In cadrul procedurii de autentificare a contractului, parintele nu are calitatea de reprezentant a minorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord. Atunci cand primeste mosteniri sau donatii. In cazul acesta isi asuma obligatii prin contract fata de tutorele legal, cred ca e putin diferit. Convingeti-ma va rog.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil catre minor de 10 ani dinu1970 dinu1970 Buna ziua , va rog mult sa, mi raspunde-ti daca se poate la urmatoarea antrebare. Sunt divortat din anul 2007 , fetita mea minora mi-a fost incredintata mie. ... (vezi toată discuția)
Donaþie cãtre minor ela76 ela76 Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal. ... (vezi toată discuția)
Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)