Buna ziua! Vreau sa va rog, pe cei care stiu, unde pot gasi un model de actiune in pretentii pt un debitor si unde as putea gasi cum se calculeaza taxa de timbru. Ar fi un procent din datoria pe care o pretindem nu???? Si ce anume ar mai trebui sa anexam acestei actiuni?... Va multumesc din suflet pt ajutor!!
Buna ziua! Vreau sa cer ajutor cu privire la demersurile ce trebuie facute pt a chema in judecata un client care nu si-a achitat datoria fata de societatea noastra. Mentionez ca in prima faza s-a emis o somatie de plata pt respectivul debitor insa judecatoria a respins cererea pe motiv ca "datoria s-a prescris". Datoria intr-adevar este din anul 2007, insa pe parcurs aceasta a mai achitat din suma, fapt ce duce la prelungirea perioadei de prescriere.(conf cu art.16 alin1 lit.a) din Decretul 167/1958). M-am mirat ca judecatoria a respins cererea, fiindca mai aveam un caz asemanator cu un alt client, datoria fiind chiar mai veche, din anul 2006 si in acest caz mi s-a admis totusi cererea pt somatia de plata.
De aceea acum doresc sa incep o alta actiune impotriva debitoarei, insa nu cunosc demersurile. As vrea totusi sa am putin habar inainte sa ma prezint la un avocat. V-as fii foarte recunoscatoare daca m-ati ajuta. Mii de multumiri
Buna ziua! Unde as putea gasi, daca exista, un articol de lege in care se confirma faptul ca factura fiscala semnata este un document care atesta o obligatie de plata. Am nevoie de acest lucru, intrucat, la emiterea unei somatii de plata catre un client am primit o intampinare in care el se apara spunand ca nu exista un contract incheiat intre noi si de accea nu trebuie sa-si asume obligatii. Factura fiscala semnata nu este un act recunoscut de lege care sa angajeze debitorul sa-si indeplineasca obligatiile?? Sunt contabila de meserie si nu ma princep, as avea nevoie de o "lumina" din partea voastra inainte de a apela la un avocat. Va multumesc
Firma doreste sa acorde unui client o reducere de pret ulterior facturarii. Clientul a ramas pe stoc cu niste pantofi d-ai nostri si ca sa-l ajutam i s-a facut o reducere de pret, de aceea nu stiu daca se incadreaza in una din reducerile comerciale cunoscute (rabat,remiza, risturn). Am vazut ca s-au introdus 2 conturi noi pt reducerile comerciale acordate (609, 709) care functioneaza invers clasei lor. Ce trebuie mentionat pe factura? Si inregistrarile contabile cum vor fii daca factura e cu minus??
E corect asa?
% = 4111 +281,23 lei
709 +226,80 lei
4426 +54,43 lei
sau
4111 = % -281,23 lei
709 -226,80 lei
4427 -54,43 lei
Exemplu: Firma suporta cheltuiala cu abonamentele de autobuz salariatiilor care se delaseaza la si de la locul de desfasurare a activitatii. Valoarea unui abonament de persoana este de 92lei/luna, pentru care firma de transport emite factura din care se deduce si Tva-ul. In schimb, avem 2 salariati care se deplaseaza de la domiciliu si pana la locul de munca cu masina proprietate personala si carora li se deconteaza un bon de benzina lunar in contravaloarea unui abonament de autobuz de 92 lei( pt amandoi 92*2=184lei).Intrebarea mea este daca acest bon de combustibil este deductibil? dar Tva-ul aferent??Mentionez ca ambii salariati se deplaseaza impreuna cu acelasi autoturism (sunt sot si sotie) si de la domiciliu si pana la locul de munca sunt 22km dus/intors.
Sau se poate deduce daca se incadreaza in 7,5litri/100km??si acesti 7,5litri/100km se acorda pt fiecare salariat??
atunci calculul ar fi: 7,5l.....................100km
x.......................22km*20zile lucr = 440km => 33 litri deductibili/persoana???
Tinand cont de pretul benzinei care este de 5lei/litru de 92 lei de pot alimenta 18,4litri < 33 litri (limita). Astept pareri si sfaturi. Va multumesc
P.S : Pe ce cont ar trebui evidentiat combustibilul in contabilitate ? Pe 6022? sau 624??