Răspuns la discuția
Somaj
In niciun caz sa nu va dati demisia!
Cu permisiunea doamnei care nu trece prin momente dificile. Am intalnit multe raspunsuri gen, cautati art.x alin. y. Raspuns de aruncat la gunoi, parerea mea. Apoi sunt multi care nu dau sfaturi practice, dovada cea mai clara in acest sens...este careva de mai sus, care se declara mediator. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar daca raspunsul , CONSULTATI UN AVOCAT este unul practic eu devin presedintele tarii. Si, stimata doamna, va zic din start ca avocatul dumneavoastra care v-a zis ca totul este ok... este un mic escroc de duzina....pe care nu l-ati platit destul... . Un om are nevoie atat de raspunsuri juridice cat si de RASPUNSURI TACTICE.
Poate ar fi bine de aflat de la vecini sau alte persoane din zona respectiva, detalii despre adevaratii proprietari. Din cazul asta reiese ceva aproape sigur. Este posibil ca respectivii sa fie ceva chiriasi. Daca nu, ei au intrat ilegal in posesia imobilului respectiv. Ce ati mai putea incerca este sa aflati de la un birou de carte funciara, detalii despre imobilul respectiv. Cat despre problema uzucapiunii, ramane sa ne spuneti cam de cata vreme acele persoane stau acolo. Ideea e ca pana la aspectul legat de ARENDA...mai aveti de parcurs ceva etape. Adica sa stiti de fapt cu cine stati de vorba. Pana mai puteti oferi alte detalii, cam atat pot sa va spun. O zi buna.
Ceea ce ar interesant de aflat totusi este care este incadrarea juridica a faptei savarsite. Daca este vorba de lovire sau alte violente acolo exista plangere prealabila. Cum in cazul nostru plangerea prietenului dumneavoastra a fost retrasa dar organele de urmarire penala au continuat practic procesul penal, nu ma face decat sa cred ca e alta incadrare juridica cum ar fi vatamarea corporala, vatamare corporala grava. Asta este parerea mea. Nu de alta dar daca era vorba de lovire si alte violente retragerea plangerii ar echivala cu incidenta art 10 lit h) din Codul de procedura penala si procesul inceteaza. Oricum ar fi cel mai bine ar fi sa va prezentati in instanta si sa declarati tot ce stiti. Cat despre protectia martorilor va sugerez sa va folositi de ea ca nu degeaba exista, mai ales daca credeti ca invinuitul/inculpatul va poate aduce vreo atingere fizica/psihica, etc. Mult bafta si noroc.
Problema dumneavoastra este mai dificila decat pare la prima vedere. In primul rand fiind vorba de o expropriere pentru cauza de utilitate publica ar trebui in mod normal sa determinam ,,dedesubturile'' acelei cabane adica : cine este proprietar al acelei cabane ori Primaria ori Consiliul Local, pentru ca daca este vorba de o cabana si aceasta ar apartine domeniul privat al localitatii dvs. automat nu exista o utilitate publica in sensul dreptului administrativ. Altfel spus o astfel de hotarare nu ar putea fi data daca acea cabana ar fi, sa zicem, o locuinta de vacanta a unui consilier local apartinand exclusiv acestuia. Aici ar interveni un interes personal al unei persoane lipsit vadit de caracterul public. Totodata va sfatuiesc sa studiati ambele carti funciare daca se poateadica atat Cartea Funciara a terenului dumneavoastra cat si a respectivei cabane si verificati daca nu cumva dintrodata ,,s-a nascut" o alta carte funciara a parcelei de 1000 mp pe care dumneavoastra o detineti. Iar daca din studiul CF-ului dumneavostra referitor la terenul actual pe care il detineti observati o diminuare a terenului in comparatie cu extrasele dvs. si solicitati registratorului de CF actul juridic pe baza caruia exista aceasta diminuare. Asta ar putea constitui o proba in civil, daca mergeti pe imobiliare. Daca mergeti pe penal imi este foarte greu sa cred ca instanta penala va va da castig de cauza cu toate ca daca v-ati constitui parte civila pana la citirea actului de sesizare o eventuala hotarare favorabila ar rezolva problema cu daunele interese si alte despagubiri.
Daca doriti in schimb sa utilizati o alta ramura de drept, v-as putea recomanda procedura contenciosului administrativ reglementata de Legea Contenciosului Administrativ nr .554/2004 si sa introduceti o actiune impotriva Consiliului Local care a emis hotararea de expropriere pentru cauza de utlitate publica. Va atentionez insa ca actiunea impotriva acestei hotarari este conditionata de parcurgerea OBLIGATORIE procedurii administrative prealabile. Aveti 30 de zile de la data comunicarii actului privind exproprierea care este data mentionata la Consiliul Local ( mergeti si vedeti la CL data de pe hotararea de expropriere) . Odata parcursa procedura prealabila puteti introduce actiune la instanta de contencios administrativ tribunal sau curtea de apel de care apartine terenul respectiv.( vedeti articolul referitor la instanta competenta art 13 din lege daca nu ma insel ).
Parerea mea referitoare la speta este ca atata vreme cat dumneavoastra nu v-ati dat consimtamantul la expropriere, cea mai eficienta solutie pentru ei ar fi fost sa va falsifice semnaturile ( la actul de expropriere, procesele verbale aferente , etc. ) . Va spun asta ca nu cumva in proces sa va treziti ca dvs. ati semnat ceva sa vedeti actul si sa suferiti cine stie ce soc. V-am spun ca sa va previn. Cam asa vad eu speta.
P.S. cat despre functionarii de la primarie solutia este una simpla plangere la politie pentru savarsirea infractiunii de insulta, dar nu stiu daca v-ati dat seama miza este cu totul alta: terenul dvs. Succes in rezolvarea diferendului.