avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tulburare de posesie

Am o problema cu Consiliul local sau primaria. Detin un teren de 4200mp cu titlul de prorietate. Consiliul local sau Primaria nu stiu exact cine a construit o cabana in vecinatate...drumul de acces spre acesta era mai lung ...iar ei ca sa il scurteze sau nu stiu ce au vrut sa faca ..au ocupat aproximativ 1000mp din terenul meu lau pietruit si lau amenajat ca si drum ..fara sa fiu anutat fara nimik. Acum am aflat ca sa emis o hotarare de Consiliul local prin care acea parte de teren ar fi trecuta in domeniul public. Iar cand am intrebat ce sa intamplat acaolo la primarie mi sau adus si injurii la adresa mea. Va rog sa ma ajutati sa imi ziceti ce pot sa fac ca sa imi recuperez terenul si daca se poate si daune? .
Cel mai recent răspuns: Julian1 , utilizator 21:34, 13 Ianuarie 2009
Acea hotarare emisa de catre Consiliul Local este nelegala, intrucat exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarire judecatoreasca.
Prin urmare, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata pentru anularea acelei hotarari.

Conform art.220 Cod Penal alin.1, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Alineatul 2 prevede ca daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 7 ani.
Daca imobilul este in posesia unei persoane private, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In aceasta situatie, aveti posibilitate sa depuneti plangere penala pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie.
Daca sunteti sigur ca exista o hotarare a Consiliului Local care prevede acest fapt, solicitati instantei de judecata anulare acelei hotarari pe motiv ca aceasta este ilegala si ca ocuparea terenului dumneavoastra s-a facut fara a respecta dispozitiile legale privind exproprierea.
In caz contrar adresati-va organului de cercetare penala cu o plangere prealabila privind savarsirea infractiunii de "Tulburare de posesie " (art 220 cod penal).
Problema dumneavoastra este mai dificila decat pare la prima vedere. In primul rand fiind vorba de o expropriere pentru cauza de utilitate publica ar trebui in mod normal sa determinam ,,dedesubturile'' acelei cabane adica : cine este proprietar al acelei cabane ori Primaria ori Consiliul Local, pentru ca daca este vorba de o cabana si aceasta ar apartine domeniul privat al localitatii dvs. automat nu exista o utilitate publica in sensul dreptului administrativ. Altfel spus o astfel de hotarare nu ar putea fi data daca acea cabana ar fi, sa zicem, o locuinta de vacanta a unui consilier local apartinand exclusiv acestuia. Aici ar interveni un interes personal al unei persoane lipsit vadit de caracterul public. Totodata va sfatuiesc sa studiati ambele carti funciare daca se poateadica atat Cartea Funciara a terenului dumneavoastra cat si a respectivei cabane si verificati daca nu cumva dintrodata ,,s-a nascut" o alta carte funciara a parcelei de 1000 mp pe care dumneavoastra o detineti. Iar daca din studiul CF-ului dumneavostra referitor la terenul actual pe care il detineti observati o diminuare a terenului in comparatie cu extrasele dvs. si solicitati registratorului de CF actul juridic pe baza caruia exista aceasta diminuare. Asta ar putea constitui o proba in civil, daca mergeti pe imobiliare. Daca mergeti pe penal imi este foarte greu sa cred ca instanta penala va va da castig de cauza cu toate ca daca v-ati constitui parte civila pana la citirea actului de sesizare o eventuala hotarare favorabila ar rezolva problema cu daunele interese si alte despagubiri.

Daca doriti in schimb sa utilizati o alta ramura de drept, v-as putea recomanda procedura contenciosului administrativ reglementata de Legea Contenciosului Administrativ nr .554/2004 si sa introduceti o actiune impotriva Consiliului Local care a emis hotararea de expropriere pentru cauza de utlitate publica. Va atentionez insa ca actiunea impotriva acestei hotarari este conditionata de parcurgerea OBLIGATORIE procedurii administrative prealabile. Aveti 30 de zile de la data comunicarii actului privind exproprierea care este data mentionata la Consiliul Local ( mergeti si vedeti la CL data de pe hotararea de expropriere) . Odata parcursa procedura prealabila puteti introduce actiune la instanta de contencios administrativ tribunal sau curtea de apel de care apartine terenul respectiv.( vedeti articolul referitor la instanta competenta art 13 din lege daca nu ma insel ).

Parerea mea referitoare la speta este ca atata vreme cat dumneavoastra nu v-ati dat consimtamantul la expropriere, cea mai eficienta solutie pentru ei ar fi fost sa va falsifice semnaturile ( la actul de expropriere, procesele verbale aferente , etc. ) . Va spun asta ca nu cumva in proces sa va treziti ca dvs. ati semnat ceva sa vedeti actul si sa suferiti cine stie ce soc. V-am spun ca sa va previn. Cam asa vad eu speta.

P.S. cat despre functionarii de la primarie solutia este una simpla plangere la politie pentru savarsirea infractiunii de insulta, dar nu stiu daca v-ati dat seama miza este cu totul alta: terenul dvs. Succes in rezolvarea diferendului.
Acum o sa incep toate demersurile impotriva acestora. Nu am semnat nici un act de expropiere nimik..iar daca apar semnaturi false ..o sa plateasca si pt ele.
Prin ce metode se poate sutine ca au incalcat dreptul de propritate .. Titlul de proprietate , cartea funciara ..mai sunt si altele? Ei vor cere sa le dovedesc ca nu a fost drum pe acolo si ca e terenul meu.

Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Julian1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot proceda? Mikaleta Mikaleta Parintii mei au o gradina cu pomi fructiferi, iar in aceasta gradina bunicul meu a facut un drum ptr a facilita accesul in gradina, ptr a nu distruge pomii ... (vezi toată discuția)
Expropriere .....fara despagubire criscris19 criscris19 Sunt proprietara unui teren intravilan de 700 mp. De la primarie mi/au spus ca am nevoie de intocmirea unui PUZ pentru a primi autorizatie de constructie. Pana ... (vezi toată discuția)
Abuz printr-o hotarare a consiliului local cristidumitrescu cristidumitrescu sunt proprietar in cf pe o suprafata de 3600mp,terenul nu a fost expropriat niciodata.in anul 1991 printr-o hotarare a unui consiliu local 600mp sunt trecuti ... (vezi toată discuția)