avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expropriere .....fara despagubire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expropriere .....fara despagubire

Sunt proprietara unui teren intravilan de 700 mp. De la primarie mi/au spus ca am nevoie de intocmirea unui PUZ pentru a primi autorizatie de constructie. Pana aici bine, dar ulterior aflu ca pentru aprobarea PUZ/ului de consiliul local trebuie sa cedez 5 metri din teren *(lungime 34m), adica sa cedez cca 150 mp pentru largirea drumului existent. Cand am intrebat de despagubiri mi-au spus ca nici vorba de asa ceva, pentru ca terenul va ramane pe numele meu, doar... nu pot sa/l mai folosesc. Dac[ stiti actul normativ care reglementeza asa ceva sau ati trecut prin asa ceva va rog sa-mi raspundeti, pentru ca eu am platit 700 mp, nu 550. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: criscris19 , utilizator 17:32, 5 Februarie 2009
Este absolit firesc ca prin normele de urbanism consiliul local să stabilească nu doar regimul de înălţime, regimul funcţional al imobilelor, coeficienţii de ocupare a terenului, ci şi lăţimea minimă a căilor de acces. În acest scop vă poate impune o retragere a frontului construcţiei proiectate cu acei cinci metri despre care vorbiţi, urmînd ca terenul rămas disponibil să primească destinaţia de drum.


Nu e chiar o expropriere, e mai degrabă un troc: eu îţi dau autorizaţia, tu îmi dai terenul pentru drum. B-)


Jmecher, consiliul local, nu? Cu j mare.

Iar la final terenul nu va rămîne al dumneavoastră. Va veni tot el, consiliul, ăla cu j mare, şi va spune că el vrea să asfalteze drumul, dar nu poate face investiţii pe terenul altuia.

Dacă drumul existent este însă un drum în proprietate privată, el îşi va păstra şi destinaţia, şi natura proprietăţii. Atîta doar că va deveni (tot pe cheltuiala dumneavoastră, a tuturor proprietarilor), un drum mai larg, care să răspundă normelor şi - de ce nu - necesităţilor.
multumesc pentru raspuns. Cam asa credeam si eu, dar totusi speram sa fie vreo portita de scapare. Multumesc oricum:(
In nici un caz consiliul local nu poate hotara "largirea unui drum public" prin ocuparea faptica a unei portiuni de teren proprietate privata . Daca cei de la primarie au aceasta pretentie, atunci ea nu se poate materializa decit prin procedura de expropriere pentru utilitate publica, cu justa si prealabila despagubire. In caz de refuz eliberare autorizatie de constructie, fara motive temeinice, puteti sa va adresati instantei de contencios administrativ.
multumesc pentru incurajare.
aici ii dau dreptate lui Paven Floren. Este adevarat ca prin legea nr.241/2006 art.26 se precizeaza ca se pot constituii servituti de trecere speciale , care sunt gratuite si care exista pe toata durata constructiei, dar aceasta se aplica numai in cazul lucrarilor de apa canal si deasemeni lucrarilor de mare interes public. Eu zic sa mai insistati pentru despagubirea in urma exproprierii caci Consiliul Local nu are dreptate. Mai mult de cat atat conform Legii nr.50/1991 au obligatia ca organ competent conf.art.4 din Lege sa va emita autorizatia de constructie. Daca refuza eliberarea ei si daca aveti toate actele puteti sa va indreptati la judecatorie cu o cerere de chem,are in judecata avand ca obiect obligatia de a face.

Alte discuții în legătură

Cedare teren tantrixuti tantrixuti Am achizitionat , anul acesta, un teren intravilan agricol pentru a construi o casa de locuit. Pentru a obtine autorizatia de construire mi s-a cerut sa fac ... (vezi toată discuția)
Teren vicii ascunse vioneica43 vioneica43 Am cumparat in 2018 un teren in Poiana Brasov in suprafata de 1000 mp , pe care in CF este mentionata o servitute aferenta unor imobile . Pe terenul nostru ... (vezi toată discuția)
Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)