Daca sotia decedeaza lasand printr-o donatie unuia dintre cei doi copii un teren care respecta rezerva succesorala atunci sotul ,ramas in viata, are dreptul sa lase testamentar aceluiasi copil,gratificat deja de mama decedata, 1/3 in plus din avere comparativ cu celalalt copil?
Fiecare dintre cei doi parinti poate gratifica acelasi copil,dezavantajandu-l pe cel de-al doilea,chiar daca nu se incalca rezerva succesorala ? Adica e legal ca mama sa gratifice cu 1/3 in plus din averea ei si ulterior,la o distanta de cativa ani de la moartea sotiei sa gratifice la randul lui cu 1/3 in plus din averea lui, acelasi copil ?
In actul de v-c al apartamentului scrie ca persoana in cauza intra in stapanirea de drept asupra apartamentului vandut chiar din acea zi,iar in stapanirea de fapt va intra la data decesului procuratorilor de fonduri,pentru care vanzatorul rezerva drept de habitatie viagera asupra intregului apartament.
In acesta situatie este nevoie de acordul tatalui pentru a deschide acea persoana cabinet in apartamentul in care locuieste?
Pentru deschiderea unui cabinet individual intr-una din camerele apartamentului in care persoana care se privatizeaza locuieste si tatal ei are drept de habitatie viagera asupra intregului apartament(dar n-a locuit si nu locuieste in acest apartament,deoarece are casa,proprietate personala,) trebuie acordul tatalui?
Este necesar acordul notarial al tatalui sau e suficient un acord semnat de tata,fara legalizare,notar etc?
Asa este.Pacat ca in cei doi ani ,fiica s-a gandit sa profite la maxim de pensia tatalui,asa ca pana si cu o luna inainte de a muri,ii spunea ca pana nu se termina mancarea de varza nu primeste altceva. Socrul ne multumea spunandu-ne ca numai noi stim ce sa-i aducem de mancare.
.Ne duceam aproape zilnic, ii deschideam caloriferul electric iar fiica il inchidea,motivand ca o costa prea mult curentul electric,desi pana-n ora 16,batranul ,in ultimele luni de viata,ramanea singur ,ud si in frig,deoarece o"costa"prea mult sa -i puna o femeie.
Ba mai mult, tatal ei a murit in spital si pentru a fi ridicat de la morga trebuia achitata o suma de bani.Fiica lui a zis ca n-o intereseaza,ca n-are bani,desi abia ii ridicase pensia.Desigur ca problemele astea le-am rezolvat si achitat noi,inclusiv inmormantarea si altelel de care avea nevoie batranul ,insa in acea vreme,foarte tineri fiind,nu ne-am dat seama de motivul pentru care batranul traia in lipsuri desi avea pensie cat salariul meu din acea vreme.Acum am inteles cum stau lucrurile ,faptul ca ea platea "din greu" la apartament si nu mai conta nimic decat sa profite la maxim de pensia tatalui.
Mai sunt multe altele de povestit, inclusiv ca am lasat o singura data copilul nostru in varsta de 2 ani la ea,deoarece eram invitati la o aniversare si cand ne-am intors pe la ora 23 noaptea sa-l luam,ea motaia in fotoliu in hol si copilul statea in fund pe cimentul din hol ,sprijinit de perete.A raspuns la reprosul meu,ca nu vroia sa-i murdareasca patul,de-aceea l-a pus sa stea pe jos pana venim sa-l luam.
In orice caz, norocul ei ,ca ne-am luminat cum e cu una cu alta,prea tarziu ca sa se mai poata face ceva:)
Desigur ca nu de cateva milioane este vorba . Avansul de .30% din pretul unui apartament cu 3 camere ,plus contravaloarea ratelor lunare timp de doi ani,valoreaza mult mai mult.
Contractul de inchiriere a fost trecut de pe numele mamei decedate a sotului meu pe numele fiicei,doar cu acordul tatalui,deoarece in apartament ramasesera sa locuiasca doar tatal cu fiica,sotul mutandu-se cu un an in urma,prin casatorie.
Cum se poate face dovada platii,contributiei tatalui la plata avansului pentru apartament si a ratelor?
Singura dovada a contributiei lui este ca locuia impreuna cu fiica lui necasatorita in acest apartament,in intervalul celor doi ani batranul ramas vaduv,dandu-i fiicei pensia sa o administreze,el fiind in varsta si diagnosticat cu cancer,din cauza caruia dupa doi ani a murit.
Multumesc pentru raspuns.
In cei doi ani de cand fiica si-a transferat contractul de inchiriere de la stat de pe numele mamei decedate pe numele ei, tatal cu care locuia a contribuit baneste la avansul de 30% din pretul apartamentului si la ratele lunare,timp de doi ani,dupa care a murit.
Firesc ar fi ca jumatate din suma achitata pentru apartament,partea de contributie a tatalui care avea pensie cat salariu mediu pe economie la acea vreme, sa fie impartita in trei,intre cei trei copii ai lui,inclusiv cu fiica necasatorita ramasa propietara in apartament.
Sunt sanse de reusita cu vreun demers in acest sens?
In 1983,pe numele mamei sotului meu,este repartizat un apartament cu 3 camere,oferti prin IJTL,intreprinderea de transport la care lucra, lunar platind chirie la stat.In acest apartament,din anul primirii acestuia,s-a mutat familia compusa din mama sotului,sotul dansei si cei doi copii necasatoriti din trei.(Al treilea copil,casatorit, locuia deja de peste 20 ani,in alta parte,cu familia lui.)
In 1989 mama sotului decedeaza. si cu cateva luni inainte de-a muri, unul din cei doi copii care locuiau cu ea se casatoreste si se muta din apartamant.
In apartament ramane sotul ramas vaduv avand calitatea de pensionar si fiica lui necasatorita,salariata.
In 1991 ,fiica isi duce tatal la notariat si doar cu acordul tatalui,in calitate de colocatar cu ea, trece contractul apartamentului dat de stat cu chirie de pe numele mamei ei decedate,pe numele ei ca fiica a decedatei,fara sa ceara acordul celor doi frati,care in acel moment locuiau fiecare la casa lui,fiind casatoriti.
Din 1991, fiica incepe sa plateasca ratele la apartamentul dat de stat,dandu-se legea conform careia chiariasii isi pot cumpara locuinta data de stat,pe un pret de nimic.Pe-atunci era baneste vorbind ,un pret simbolic ,cat un televizor un astfel de apartament.
In 1993 decedeaza si tatal sotului meu,fiica necasatorita,ramanand singura in acest apartament.
Intrebarea este: sotul meu si respectiv fratele lui n-au niciun drept la o cota parte din acest apartament,avand in vedere ca acel contract de chirie era pe numele mamei decedate cand a fost transferat pe numele fiicei doar cu acordul tatalui?
Avand in vedere ca fiica si-a platit mare parte din pretul apartamentului din pensia tatalui ei,(cei doi frati ramasi fara absolut nimic ca mostenire dupa moartea parintilor,fiica ramanand cu apartamentul si bunurile toate din el),ar avea dreptul macar la o cota parte din banii achitati pentru apartament in cei doi ani,cat tatal traia si locuia cu fiica,pensia lui fiind administrata integral de fiica lui?
Pentru taierea unui nuc crescut razlet pe proprietate privata este nevoie de autorizatie? Legea din 2008 care completeaza legea pomiculturii din 2003 ce modificari aduce in aceasta problema?
Pentru taierea unui nuc crescut razlet pe o proprietate privata este nevoie de autorizatie?