avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donaþii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donaþii

Daca sotia decedeaza lasand printr-o donatie unuia dintre cei doi copii un teren care respecta rezerva succesorala atunci sotul ,ramas in viata, are dreptul sa lase testamentar aceluiasi copil,gratificat deja de mama decedata, 1/3 in plus din avere comparativ cu celalalt copil?
Fiecare dintre cei doi parinti poate gratifica acelasi copil,dezavantajandu-l pe cel de-al doilea,chiar daca nu se incalca rezerva succesorala ? Adica e legal ca mama sa gratifice cu 1/3 in plus din averea ei si ulterior,la o distanta de cativa ani de la moartea sotiei sa gratifice la randul lui cu 1/3 in plus din averea lui, acelasi copil ?
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 07:09, 7 Aprilie 2009
Atita vreme cit nu este inclacata rezerva succesorala se pot face liberalitati in limita cotitatii disponibile de orice persoana, deci donatia unuia dintre parinti si testamentul celuiolalt sunt vabile pentru unbul dintre copii daca sunt facute in limitele cotitati disponibile, altfel, pentru a se pastra echilibrul intre mostenitori cel prejudiciat are posibilitatea sa solicite raportul donatie si/sau reducerea liberalitatatilor excesive

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)