Daca sotia decedeaza lasand printr-o donatie unuia dintre cei doi copii un teren care respecta rezerva succesorala atunci sotul ,ramas in viata, are dreptul sa lase testamentar aceluiasi copil,gratificat deja de mama decedata, 1/3 in plus din avere comparativ cu celalalt copil?
Fiecare dintre cei doi parinti poate gratifica acelasi copil,dezavantajandu-l pe cel de-al doilea,chiar daca nu se incalca rezerva succesorala ? Adica e legal ca mama sa gratifice cu 1/3 in plus din averea ei si ulterior,la o distanta de cativa ani de la moartea sotiei sa gratifice la randul lui cu 1/3 in plus din averea lui, acelasi copil ?
Atita vreme cit nu este inclacata rezerva succesorala se pot face liberalitati in limita cotitatii disponibile de orice persoana, deci donatia unuia dintre parinti si testamentul celuiolalt sunt vabile pentru unbul dintre copii daca sunt facute in limitele cotitati disponibile, altfel, pentru a se pastra echilibrul intre mostenitori cel prejudiciat are posibilitatea sa solicite raportul donatie si/sau reducerea liberalitatatilor excesive
Testament
Vlad2013
O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)