avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Activitate cristina75

Activitate cristina75

Liderul de sindicat mi-a spus ca nu am nici un drept!

As dori sa-mi spuneti unde sa caut in Codul Muncii sau CCM national prevederi despre drepturile angajatilorin cazul [/b]restructurarii judiciare. Nu am gasit nicaieri.

Stiam despre drepturile amintite de dumneavoastra, dar nu stiu daca se alica si in cazul meu, in conditiile in care mi s-a spus ca nu am nici un drept. Cu toate acestea, CIM este suspendat
. Eu oricum trebuie sa fac cerere pentru reluarea activitatii. Problema mea e ca nu am unde, magazinele sunt la alta firma.

Ce ar trebui sa mai intreb in leg. cu acesta restructurare? Nu am gasit detalii tehnice nicaieri. Sper sa ma informati dumneavoastra (asa cum ati facut-o si in trecut).
Multumesc.
Ce este REORGANIZAREA JUDICIARA a unei firme? Care sunt efectele ei privind CIM?

Revin cu situatia mea: sunt in CIC pana in 21 feb. 2009. Am aflat de reorganizarea activitatii sapt. trecuta(inchiderea unui magazin si concedierea a doua dintre colegele mele), dar de abia astazi liderul de sindicat m-a informat ca nu e vorba de o simpla restructurare interna, ci de una judiciara. Imi facusem iluzii ca voi beneficia de salar compensatoriu, de preaviz de 20 zile, dar se pare ca nu voi primi nici macar somaj. E adevarat?

Firma la care sunt angajata exista, dar are doar partea de birouri si de aceea nu pot activa pe post de Consilier Vanzari. Magazinele sunt acum la o alta firma care se numeste la fel ca cealalta, dar cu SHOP la coada.

Ce drepturi am? CUM SA PROCEDEZ? Cand se reorganizeaza judiciar o firma?

Ar fi bine sa iau legatura cu un avocat ? HELP!
Salut ilia2007.

Intra pe dgmsscj.ro (este directia de munca Cluj). Este site pt fiecare judet. Apoi intra in Anunturi . Vei gasi detalii privind recalcularea indemnizatiei: model cerere, model adeverinta si detalii lagate de veniturile suplimentare(PFA, venituri din agricultura etc.)
N-ai ce face. Trebuie sa iei legatura cu vechiul angajator.
Eu cred ca se va calcula asa( in cazul nostru): (MV job1+MV job2+venituri nete suplimentare):12 si apoi 85%.
MV=media veniturilor nete

Intra pe site, descarca-ti adeverinta si incepi sa umbli.
Mai vorbim.
Pa,pa.
Nu este valabila cartea de munca. Acolo este trecut salariul de incadrare. Pentru recalcularea indemnizatiei de crestere copil se specifica VENITUL NET. Du-te la primarie, la functionarul la care ai depus dosarul, si-ti va da cererea tip prin care soliciti recalcularea si modelul de adeverinta unde vor fi trecute veniturile nete. Ai lucrat in 2 locuri in anul anterior nasterii( ca mine). Ai nevoie de acea adeverinta completata de ambele societati. Ai fost si PFA-adeverinta si cu aceste venituri(daca ai platit impozit). Intreaba-l si pe functionarul de la primarie.
Eu am trimis modelul de adev., dar inca nu le-am primit. Nu inteleg de ce e atat de greu sa fie completate !?
Succes.
ilia2007

Nu conteaza ca ai fost in CM si CO. Ai fost impozitata pentru aceste venituri si indemnizatia de maternitate este 85 % din media veniturilor realizate. Si eu am tot citit ca n-ar trebui sa se retina 9,5%. Pana la urma am aflat da DA, SE RETIN, dar calculat la minimul brut pe tara.

In legatura cu indemnizatia de cresterea copilului, si eu am schimbat 2 joburi in anul anterior nasterii, voi duce adeverinta din ambele locuri(am folosit viitorul pentru ca inca nu le-am primit) si atentie: se cere VENITUL NET IN FIECARE LUNA.Tu ai fost si PFA. Daca ai platit impozit, duci si adeverinta cu acel venit lunar. Se aduna alaturi de celelalte.

pa,pa.
Important e ca se retine 9,5% , dar nu si altceva.
Multumesc tuturor pentru ajutor.
Domnule mihai_u aveti dreptate!!

In fiecare luna din CONCEDIU DE MATERNITATE se retine cass 9,5% calculati de salariul minim brut pe economie. Nu se retin somaj,impozit, cas 6,5%

M-am lamurit in sfarsit.
Multumesc.
Imi pare sincer rau daca am jignit pe cineva. Nu am avut aceasta intentie. Mi s-a atras atentia ca am deschis subiectul cu indemnizatia de mai multe ori. Poate. Va rog sa ma intelegeti: pana lunea trecuta n-am intrat niciodata pe vreun forum. Insa va multumesc tuturor ca exista aceste forumuri si ca m-ati luminat in multe probleme.

Pentru ilia2007- din cate stiu, toate primele se aduga la salariul brut si obtii salariul realizat brut, din care apoi ti se retin somajul, cas 6,5%, cass 9,5%, impozit...

Mod de calcul: sa zicem ca se intra in maternitate 1 ian. Ne intereseaza ultimele 6 luni lucrate, adica iulie-dec.
avem salariile brute realizate(cu tot cu prime,sporuri etc) b1,b2,...,b6
aduni zilele lucratoare din cele 6 luni-sa zicem ca obtii 130 zile
se determina IZ=indemnizatia zilnica
IZ=(b1+b2+b3+b4+b5+b6)/130 -ramane aceeasi pe toata perioada concediului de maternitate
In fiecare luna din concediu de maternitate se inmulteste IZ cu nr. zile lucrat.din luna respectiva
Pe luna ian avem: 21xIZx85%=i[b]ndemnizatie de maternitate, din care se retine 9,5% cass calculati din salariul minim pe economie
Nu se retine somaj, impozit, cas.
Nu stiu exact daca in ian sunt 21 sau 20 zile lucrat. N-am numarat.

Daca am gresit algoritmul, rog sa fiu corectata.

Multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-a mai venit inima la loc.
Domnule Mihai_u, am inteles bine: concediului de maternitate nu se alica 9,5%, dar concediului de boala da?
Stiti temeiul legal?
Multumesc pentru raspuns si pentru ca ati fost alaturi de mine(cu sfaturi competente) in acesta perioada grea.
Am aflat de multe drepturi de care habar nu aveam pana acum.
Voi face cerere pentru recalcularea indemnizatiei de maternitate. Am inteles acum si cum se calculeaza indemnizatia zilnica(pe aceasta nu au gresit-o).
Doresc sa va mai rog ceva. Mi-ati spus ca pot face cererea in decurs de 3 ani. In temeiul carei legi? Ma astept la orice de la ei, mai ales ca ma vor da afara.
Daca nu se retine nici CAS, ei de ce au facut-o? Banuiesc ca e o reglementare in acest sens in codul fiscal. Daca stiti art. respectiv, rog comunicati-mi-l.
Oare de ce se greseste atat la calculul acestei indemnizatii?!:-/
Va multumesc.