avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 6 saptamani din concediul pentru sarcina, platit 100%?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

6 saptamani din concediul pentru sarcina, platit 100%?

Buna ziua,
Ma poate lamuri cineva despre existenta unei legi prin care salariata gravida poate beneficia timp de 6 saptamani din concediul de sarcina de 100% salariu in loc de 85% ? In ce conditii poate beneficia? Ce acte trebuie sa aduca anagajat la firma?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 14 Ianuarie 2009
a. Daca intreprinderea nu are un contract colectiv de munca, atunci se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care mai confera unele avantaje femeii gravide. In primul rand, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut. Asta inseamna ca minim 6 saptamani vei primi “in mana” salariul brut 100%: cca 85% indemnizatia de maternitate + restul de cca15% compensati de intreprindere.

b. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010

Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Multumesc frumos pentru lamurire...
O zi buna!!!
As mai avea o intrebare: ce acte trebuie sa aduca angajatul la firma pentru a beneficia de acest drept?
Ma intereseaza subiectul fiind in situatia respectiva. Nu am inteles calculul: daca ai salariul brut 2.000 lei, indemnizatia este de 600 lei, inseamna ca trebuie sa primesti 1.400 lei /4 sapt.de la firma? Banii se impoziteaza?
Multumesc.
cristina75 a scris:

Ma intereseaza subiectul fiind in situatia respectiva. Nu am inteles calculul: daca ai salariul brut 2.000 lei, indemnizatia este de 600 lei, inseamna ca trebuie sa primesti 1.400 lei /4 sapt.de la firma? Banii se impoziteaza?
Multumesc.


Este vorba despre concediul de maternitate si de indemnizatia de maternitate.
Pe perioada cat o salariata se afla in concediu de maternitate, angajatorul va compensa pe o durata de cel putin 6 saptamani diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Este vorba, in acest sens, despre indemnizatia de maternitate. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical. Deci, diferenta dintre salariul de baza si aceasta indemnizatie se va compensa de catre angajator, potrivit prevederilor CCMN.

Alte discuții în legătură

Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal este un venit impozabil? gheru1 gheru1 Revin cu o intrebare legata de concediu prenatal. Ce anume se retine din concediu prenatal? Somaj, sanatate, pensie si de asemenea impozit de 16% sau doar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Lian Iacob Lian Iacob Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ? Va multumesc. (vezi toată discuția)