avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REORGANIZARE JUDICIARA-revenire din CIC-unde?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REORGANIZARE JUDICIARA-revenire din CIC-unde?

Ce este REORGANIZAREA JUDICIARA a unei firme? Care sunt efectele ei privind CIM?

Revin cu situatia mea: sunt in CIC pana in 21 feb. 2009. Am aflat de reorganizarea activitatii sapt. trecuta(inchiderea unui magazin si concedierea a doua dintre colegele mele), dar de abia astazi liderul de sindicat m-a informat ca nu e vorba de o simpla restructurare interna, ci de una judiciara. Imi facusem iluzii ca voi beneficia de salar compensatoriu, de preaviz de 20 zile, dar se pare ca nu voi primi nici macar somaj. E adevarat?

Firma la care sunt angajata exista, dar are doar partea de birouri si de aceea nu pot activa pe post de Consilier Vanzari. Magazinele sunt acum la o alta firma care se numeste la fel ca cealalta, dar cu SHOP la coada.

Ce drepturi am? CUM SA PROCEDEZ? Cand se reorganizeaza judiciar o firma?

Ar fi bine sa iau legatura cu un avocat ? HELP!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 26 Ianuarie 2009
În cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului , acesta poate decide concedierea salariatului.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare,iar in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Liderul de sindicat mi-a spus ca nu am nici un drept!

As dori sa-mi spuneti unde sa caut in Codul Muncii sau CCM national prevederi despre drepturile angajatilorin cazul [/b]restructurarii judiciare. Nu am gasit nicaieri.

Stiam despre drepturile amintite de dumneavoastra, dar nu stiu daca se alica si in cazul meu, in conditiile in care mi s-a spus ca nu am nici un drept. Cu toate acestea, CIM este suspendat
. Eu oricum trebuie sa fac cerere pentru reluarea activitatii. Problema mea e ca nu am unde, magazinele sunt la alta firma.

Ce ar trebui sa mai intreb in leg. cu acesta restructurare? Nu am gasit detalii tehnice nicaieri. Sper sa ma informati dumneavoastra (asa cum ati facut-o si in trecut).
Multumesc.
Restructurarea activitatii face parte din situatiile pentru care se pot concedia salariatii pentru motive care nu tin de persoana lor (motive neimputabile cum este prevazut in Legea nr.76/2002). prin urmare, sunt aplicabile fie dispozitiile art.65 si art.66 din C.mun. (concediere individuala), fie dispozitiile art.68 si urm din C.mun. privind concedierea colectiva.

In CCMN , dispozitiile aplicabile sunt cele de la art.74 alin.2 si 3, art.78 -82.
Buna ziua, si societataea unde lucrez este in restructurare judiciara, dar situatia mea ca angajat este putin diferita, sunt singura angajata la departamentul unde lucrez, respectiv financiar contabil, intrebarea mea ar fi, daca firma nu are resursele financiare necesare pentru a-mi plati salariul de acum incolo, iar eu nu doresc sa-mi dau demisia pt ca doresc daca se poate sa beneficiez de ajutorul de somaj, lichidatorul poate decide concedierea mea si angajarea altcuiva pe acelasi post, exista vreo lege care stipuleaza obligativitatea platii salariatilor ale caror posturi nu pot fi desfiintate in cazul reorganizarii judiciare?Va multumesc
Art.156 C.mun. prevede ca, salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, una dintre conditiile prevazute de lege, este ca incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura concediere ioanatm ioanatm Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? ... (vezi toată discuția)
Concediere gravida Cornelia2016 Cornelia2016 Sunt insarcinata in 17 saptamani iar de curand sindicatul a primit notificare ca firma la care lucrez va intra in reorganizare administrativa si restructurare. ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare in timpul concediului de crestere copil Ioana Catalina Pipirigeanu Nechita Ioana Catalina Pipirigeanu Nechita Buna ziua, As dori sa aflu care sunt sansele de anulare in instanta a unei decizii de concediere, atata timp cat preavizul de concediere cat si decizia de ... (vezi toată discuția)