Multumesc pentru raspuns.
Motivul il stiu si este neintemeiat. Nici macar nu tine de persoana mea, sau de starea financiara a firmei.
Intrebarea este alta: Pot sa amenint, avand temei legal, ca plec fara preaviz? sau trebuie neaparat sa fac scrisori prin care sa cer explicatii, etc?
Buna ziua,
Art. 79 din Codul Muncii prevede ca "(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.".
La ce se refera fraza "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă"?
Faptul ca angajatorul nu mi-a platit efectiv o parte din salariu, fara a motiva vreo penalizare sau imputare, si fara a semna act aditional la CIM imi da dreptul de a demisiona fara preaviz?
Ce inseamna practic "demisie fara previz"? Imi dau depun demisia, eventual anexand dovada neplatii salariului, si a doua zi nu ma mai prezint la locul de munca?
Va multumesc.
Nu exista nici o lege care sa impuna obligativitatea efectuarii concediului de odihna stabilit prin CIM ntr-un an? Legat de timpul de odihna, sau cam asa ceva ...
Pentru "amanarea" concediului in anul urmator trebuie incheiat un act intre cele doua parti in anul in care nu s-a efectuat concediul?
Adica este legal ca eu sa cad la intelegere cu angajatorul (fara sa se explice sau sa se detalieze motivele, de exemplu) si sa imi efectuez concediul/o parte din concediu in anul urmator?
Prin act aditional la CIM se poate diminua salariul ?
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri :).
Acum m-am lamurit ca actul incalca legea. Unii dintre colegii mei cred ca, o data semnat actul, renunt de buna voie - si nu mai beneficiez - de drepturile prevazute de lege. Nu mi se pare o gandire corecta avand in vedere fraza din art. 38 din Codul Muncii care prevede ca "Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate."
Cine are dreptate in acest caz?
Probabil ca stie ca prevederile sunt ilegale.
Sa spunem ca imi dau demisia. Imi vad de treaba, respect preavizul, dupa 15 zile nu ma mai prezint la munca si solicit eliberarea cartii de munca. Ma refer la varianta in care dupa aceea se insista sa-i platesc cine stie ce sume, eu nu i le platesc, si atunci ma da in judecata. In mod normal nu ar trebui sa aiba sanse de succes.
"chiar are de gand sa ma dea in judecata" se refera si la faptul ca stiind ca sunt prevederi ilegale si nu are sanse de castig nu ma va da oricum in judecata.
Articolul 38 din codul muncii nu anuleaza prevederile ilegale din acest act?
Ma gandeam ca daca aceste prevederi nu sunt legale, actul este nul.
Ideea este ca daca nu semnez mi se vor face "zile negre" si probabil voi fi nevoit sa plec, ceea ce in momentul de fata nu ma avanjeaza. In plus, ma gandeam ca daca plec si chiar are de gand sa ma dea in judeacata pentru pagubele produse, ma poate da indiferent daca semnez sau nu.
Impresia mea era ca acest act este o problema de intimidare, acum nu stiu ce sa mai cred.
Ce parere aveti?
Multumesc inca o data pentru raspunsuri
Multumesc pentru raspuns.
Cred ca este greseala mea in legatura cu ITM-ul, sunt inginer, nu jurist :)
Clauzele se refera la:
-obligativitatea angajatului de a anunta firma la care eventual ar putea sa plece (????????) (in domeniul in care lucrez se practica obiceiul de a se pune "bete'n roate")
-obligativitatea angajatului de a semna o anexa care contine prevederea: "Mă angajez să nu reziliez unilateral, prin depunerea demisiei, Contractul Individual de Muncă în perioada de derulare a contractelor de producţie la realizarea cărora sunt responsabil, pe întreaga perioadă de derulare a respectivelor contracte şi nu mai puţin de un an de la data negocierii, în caz contrar urmând a suporta daunele cauzate de rezilierea contractului de munca"
Credeti ca sunt legale aceste prevederi? Mie prima mi se pare chiar hilara...:)
Multumesc pentru raspunsuri, sunt in dilema: sa semnez, sa nu semnez.....