avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate renunta la drepturi garantate prin lege?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate renunta la drepturi garantate prin lege?

Buna ziua,

Angajatorul ma forteaza sa semnez un angajament care prin care renunt la drepturi garantate de Codul muncii. Acest angajament, o data semnat de mine, este valabil? Cu alte cuvinte, ceea ce semnez eu este mai puternic decat Codul Muncii? Sau semnez linistit si la o infatisare in instanta, de exemplu, am castig de cauza, conform prevederilor din Codul muncii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AlbertGeorge , utilizator 16:26, 17 Ianuarie 2009
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
ART. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Am verificat Articolul mentionat de dvs. in Codul Muncii, asa ca m-am linistit :)
În temeiul art. 38 din Codul muncii, îi este interzis salariatului să renunţe nu numai la drepturile consacrate prin lege, ci şi la cele negociate prin contract colectiv sau individual de munca.
Având în vedere intepretarea gramaticală, precum şi sancţiunea nulităţii absolute, rezultă că norma instituită de art. 38 din Codul muncii are caracter imperativ.
Contractul Colectiv de Munca contine, la randul lui, prvederi interzise de Codul Muncii. Nu stiu cum a reusit sa fie inregistrat la In spectoratul Teritorial de Munca, sau daca a fost inregistrat sub forma prezentata angajatilor. Presupunand ca a fost inregistrat cu clauze contare prevederilor din Codul Muncii, si eu semnez un angajant in concordanta cu Contractul Colectiv de Munca, dar in neconcordanta cu Codul Muncii care lege are "castig de cauza"?
Contractul colectiv de munca nu se inregistreaza la ITM, ci la Directia de Munca ;)
Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. În cazul în care se constată că în contractele colective de muncă există clauze care exced legii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sau, după caz, direcţia generală teritorială de muncă şi protecţie socială are obligaţia să sesizeze acest fapt părţilor contractante.

Depinde care clauze sunt in neconcordanta cu Codul Muncii .... :)

Alte discuții în legătură

Cerere constatare nulitate prevederi cim aidu aidu Vreau sa solicit instantei sa constate nulitatea prevederii din actul aditional care spune ca angajatul delegat nu primeste diurna cat timp i se asigura masa ... (vezi toată discuția)
Art 57 alin 4 nulitatea unei clauze se inlocuieste cu dispozitiile legale aidu aidu Nu inteleg prea bine ce inseamna asta. Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă] În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, ... (vezi toată discuția)
Temei legal - emiterea deciziilor administratorului unei societatii srl Alina Alina Alina Alina Buna ziua Suntem o societatea de transport intern si international de marfa si am o mica problema. Administratorul societatii doreste sa emit o decizie sau o ... (vezi toată discuția)