avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Temei legal - emiterea deciziilor administratorului ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Temei legal - emiterea deciziilor administratorului unei societatii srl

Buna ziua
Suntem o societatea de transport intern si international de marfa si am o mica problema. Administratorul societatii doreste sa emit o decizie sau o nota interna cu privire la remuneratia salariatilor adica modificarea acestora in raport de cursele efectuate. De exemplu : in cazul salariatul efectuaeza un nr. de 2 curse pe luna primeste un salarul minim pe economie iar in cazul in care efectueaza un nr. de 3 curse pe luna primeste salariul minim pe economie la nivel de ramura de transport.

Nu stiu ce temei se aplica in acest caz si daca este posibil asa ceva si nu se incalca vreo norma !

Daca este posibil sa ma ajutati , va multumesc anticipat!

P.S. Mi-a cam expirat termenul in care tb sa-i dau sefului un raspuns concret #-o
#-o
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 12:16, 28 Iunie 2009
Nu are voie in mod unilateral sa schimbe modul de salarizare.
Citez din Codul Muncii:
Art. 17 alin (2)
Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ca urmare, modificarea salariului se poate face doar cu acordul fiecarui salariat.

Salariul minim prevazut pe ramura transport este obligatoriu sa fie acordat fiecarui salariat.
Legea 130/1996:
Art. 11. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
pakos, utilizator
Va multumesc f. mult
Dar acest aspect nu poate fi stipulat in Fisa postului de care fiecare salariat sa ia la cunostiinta si prin urmare sa semneze Fisa Postului ?
Sau societatea noastra cu nr. 14 de salariati nu am putea incheia un contract colectiv de munca in care sa inseram problema mai sus mentionata!
Nu exista o posibilitate de a ocoli legea sub acest aspect?

Va multumesc anticipat
Va citez din Codul Muncii, iar dvs, fiind consilier juridic veti concluziona daca se poate sau nu:
Art. 11.
Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Art. 38.
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Legea 130/1996:
Art. 8. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 24. - (1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanţa judecătorească competentă, la cererea părţii interesate.
(3) În cazul constatării nulităţii unor clauze de către instanţa judecătorească, partea interesată poate cere renegocierea drepturilor respective.
(4) Până la renegocierea drepturilor, clauzele a căror nulitate a fost constatată sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior, după caz.
Ce spuneti, se poate?
Bineinteles ca administratorul poate emite o decizie de modificare a salariului.
Are aceste atributii in virtutea prevederilor Legii 31/1990 si a Codului Muncii.

Dar, atentie ! Are nevoie de acordul salariatului, adica
Actul aditional la contractul individual de munca trebuie semnat si de salariati.
Si trebuie modificat si contractul colectiv de munca, daca ai mai mult de 21 salariati.

Singurul act unilateral pe care il poate face este majorarea salariului la nivelul minim cerut de Lege, ori de cite ori apare o noua ordonanta.

Daca salariatii nu vor, nu poti sa le majorezi :D salariul cu forta.
DAr nici nu poti sa il diminuezi fara voia lor. #-o

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca anymaryh anymaryh Buna seara! va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: 1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca? atlantiana atlantiana Sunt o profana in ale dreptului si am nevoie de ajutor. Va rog mult sa-mi acordati un pic din timpul dumneavoastra.Situatia mea este urmatoarea: sunt ... (vezi toată discuția)