avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca?

Sunt o profana in ale dreptului si am nevoie de ajutor. Va rog mult sa-mi acordati un pic din timpul dumneavoastra.Situatia mea este urmatoarea: sunt medic rezident, incadrata la SCJU Constanta din 1 martie 2006. Am nascut pe data de 22 martie 2006, iar intre 1 martie si 3 mai am fost in concediu de maternitate si am beneficiat de indemnizatie de maternitate, de 85% din salariul de baza.

Am aflat de pe un forum ca am dreptul la plata, de catre unitatea angajatoare, pentru o perioada de cel putin 6 saptamani, a diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate. Am adresat o cerere directorului, prin care ceream acest drept, invocand:

- art.66, art.100 şi art. 3 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, pe anii 2005 – 2006
- art.238, art.239 şi art.241 din Codul Muncii.

Jurista spitalului a dat aviz negativ, pe motiv ca dreptul acesta nu e prevazut de contractul colectiv de munca la nivel de unitate. Un raspuns scris nu am primit nici de la jurista, nici de la director, desi au trecut mai mult de 30 zile de la inregistrarea cererii mele (din cunostintele mele, termen legal pentru a raspunde unei cereri).

Am intrebat si la MMSSF si raspunsul primit a fost de asemenea negativ:

Referitor la adresa dvs. prin care solicitaţi relaţii privind acordarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a diferenţei dintre salariul de bază şi indemnizaţia de maternitate, vă facem cunoscut următoarele:

Potrivit art.1 din Legea 130/1996 republicată, privind contractul colectiv de muncă, contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată între patron sau organizaţia patronală, pe de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.

În conformitate cu prevederile art.11 alin (1) lit.c) din acelaşi act normativ, clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă.
Potrivit prevederilor art. 12 din Legea 130/1996, contracte colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale. Contractele colective de muncă ale salariaţilor instituţiilor bugetare se pot încheia la nivelul unităţilor, la nivelul administraţiei sau al serviciilor publice locale, pentru instituţiile din subordinea acestora, şi la nivel departamental, pentru instituţiile subordonate.

La nivel de ramură sanitară este în vigoare contractul colectiv de muncă înregistrat sub nr.2678/14/12.12.2005, cu valabilitate doi ani de la data înregistrării acestuia la MMSSF şi este publicat în Monitorul Oficial, Partea a V-a, Nr. 2 din 31.01.2006.

Faţă de prevederile legale menţionate mai sus şi de faptul că în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară nu este prevăzută compensarea diferenţei dintre salariul de bază individual şi indemnizaţia legală de maternitate pentru o persoană care se află în concediu de maternitate, apreciem că nu puteţi beneficia de diferenţa dintre salariul de bază şi indemnizaţia legală de maternitate pentru perioada 01.03.2006- 03.05.2006
.“

Am avut senzatia ca persoana care mi-a raspuns nu a citit articolele de lege pe care le-am mentionat eu, fiindca nu a facut nici o referire la ele:

Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2005-2006 nr. 2001/2005 din 31/01/2005 Publicat în Monitorul Oficial, Partea V nr. 1 din 22/02/2005
Încheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2001/31.01.2005


Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Art. 100. - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.

Codul Muncii

Art.238. (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior. (2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
Art 239. Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. (1) Clauzele contractelor colective de muncã produc efecte dupã cum urmeazã:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tarã, în cazul contractului colectiv de muncã la nivel national
. “

Raspunsurile pe care le-am primit nu le inteleg, mi se par ilogice. Eu am gandit asa: Codul muncii are caracter de lege si prevede ca pentru toti angajatii din tara sa se aplice prevederile CCMN. CCMN prevere dreptul pe care il solicit si este superior contractelor colective la nivel de unitate si de ramura, care nu il prevad, deci ar trebui sa beneficiez de acest drept. Va rog sa imi spuneti, daca se poate in limbaj comun, unde am gresit.

Daca rationamentul meu este corect, refuzul unitatii de a-mi acorda dreptul solicitat poate fi considerat conflict de munca? Citeam pe un forum ca un conflict de munca se solutioneaza rapid, ca nu se platesc cheltuieli de judecata si nu e nevoie de reprezentare de catre un avocat (salariul unui rezident de anul I este de 420 RON). E adevarat?
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2006
atlantiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:29, 21 Decembrie 2006
Dupa parerea mea, nu ati gresit nicaieri.
Cei de la MMSSF au trecut foarte repede de la art 1 din Legea 130/1996 la art 11, trecand peste art 8.

Art. 8.
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(4) La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

Art. 24.
(1) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca negociate cu incalcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constata de catre instanta judecatoreasca competenta, la cererea partii interesate.
(3) In cazul constatarii nulitatii unor clauze de catre instanta judecatoreasca, partea interesata poate cere renegocierea drepturilor respective.
(4) Pana la renegocierea drepturilor, clauzele a caror nulitate a fost constatata sunt inlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse in lege sau in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, dupa caz.


Problema este ca in contractul colectiv de munca care se aplica in unitatea dvs nici nu este prevazuta respectiva clauza

Art. 27. din acelasi lege spune ca:
(1) La inregistrarea contractelor colective de munca, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau, dupa caz, directiile generale teritoriale de munca si protectie sociala vor verifica daca acestea contin clauze negociate cu nerespectarea dispozitiilor art. 8.

Cred ca sesizarea pe care ati facut-o la MMSF trebuia indreptata catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Parerea mea este sa faceti o noua sesizare catre Ministerul muncii si in cazul unui raspuns negativ sa mergeti pe instanta.
Va multumesc pentru raspuns. Am sa urmez sfatul dumneavoastra si le mai scriu o data.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2006
atlantiana, utilizator
Am urmat sfatul dumneavoastra si am scris inca o data la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu rugamintea de a lua in considerare articolele din Codul Muncii si CCMN. Am primit urmatorul raspuns:

Referitor la adresa dvs. prin care solicitaţi relaţii privind acordarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a diferenţei dintre salariul de bază şi indemnizaţia de maternitate, vă comunicăm că ne menţinem punctul de vedere transmis prin adresa nr.421/09.11.2006 cu precizarea că, potrivit dispoziţiilor art. 67 lit.a) din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă sunt conflicte de drepturi şi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente.

Sa inteleg ca si MMSSF imi sugereaza sa ma adresez instantei?
Cum fac acest lucru? Care sunt pasii ce trebuie urmati? Daca m-ati putea ajuta, v-as fi recunoscatoare.
Cum trebuie sa procedez mai departe?
Trebuie neaparat sa apelez la un avocat? Situatia financiara nu-mi prea permite acest lucru.... Pot sa merg in instanta singura, fara avocat?
Cum ma adresez instantei? Ma pot lega de lipsa unui raspuns scris din partea angajatorului, in termenul legal de 30 zile? Trebuie sa obtin totusi un raspuns scris de la angajator? Semnatura juristei pe raspuns e suficienta, sau e nevoie de semnatura directorului(cererea am adresat-o directorului)?
Cer anularea contractului colectiv de munca individual, a celui colectiv la nivel de ramura sau a celui colectiv la nivel de unitate?

Va rog mult, ajutati-ma cu sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2006
atlantiana, utilizator
Mergeti la judecatorie si depuneti o cerere de deschidere actiune. In instanta actiunea poate fi incadrata la "conflict de munca" si sunteti scutita de taxe judecatoresti. Nu cred ca este necesara angajarea unui avocat. Cu siguranta aveti castig de cauza.
Mult succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2006
mamalui matei, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)
"acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" pentru o discutie privind modalitatea de beneficia de acest drept ContSters50658 ContSters50658 Odata cu iesirea la pensie, conform cu prevederile CCM la nivel national, art. 50, ar trebui sa beneficiez de o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii avute ... (vezi toată discuția)