In luna august 2017, am cumpărat un apartament prin programul Prima casa.
După aprox. 2 luni am fost chemat în judecată de fostul soț al uzufructuarei pe motiv că contractul de vânzare nu este valabil, deoarece contractul apartamentului pe care l-am cumpărat este nul, nefiind un contract de v-c ci un contract de donație simulată.
În speță, reclamantul a fost căsătorit cu uzufructuara, iar în anul 2016 acesta a mandatat-o pe aceasta sa vândă apartamentul oricui dorește și la ce preț consideră că este satisfăcător intereselor lui. Aceasta a vândut apartamentul fiicei sale, păstrând dreptul de uzufruct viager, pentru suma de 50.000 lei. Pentru acest motiv, că prețul de vânzare este mai mic fata fata de cel cu care l-am cumpărat eu (38000 eur) și a faptului că și-a păstrat dreptul de uzufruct, reclamantul consideră că de fapt actul de vânzare către fiica acesteia este de fapt o donație ascunsă și ca urmare este nul, el mandatand-o pe uzufructuara doar pentru vânzare. Ca urmare cere anularea acestui act și ulterior toate actele intocmite.
Nu mai știu ce să fac. Este posibil să rămân fără apartament? Actele au fost verificate și de notarul public și de compartimentul juridic al băncii și de FNGIMM. Chiar pentru a putea încheia contractul cu banca uzufructuara a renunțat de bunăvoie la uzufruct.
Va rog foarte mult să-mi dați un sfat. Mi-e frica să rămân fără casă.
In fapt nu mai locuiam impreuna cu sotia de mai mult de un an, urmand sa divortez. Lucru pe care il stia f. bine si reclamantul care imi era vecin si fost coleg.
Intr-o zi fost sotie m-a intrebat daca stiu pe cineva care are nevoie de bani si doreste sa scoata un credit, deoarece ar dori sa scoata si ea un credit cu cineva, neputand sa-l obtina singura.
Am luat legatura telefonic cu reclamantul si i-am spus sa stabileasca o intilnire cu aceasta, pentru a discuta in legatura cu creditul, dar i-am atras atentia si lui si fostei sotii, ca nu doresc sa cunosc detaliile, nu ma implic si nu raspund in nici un fel de intelegerea lor.
Au vorbit, nu stiu cum au procedat, daca au luat credit, cat, cum au impartit, cum urmau sa plateasca, daca au platit dar, m-am trezit chemat in judecata ca intimat pe motiv ca fosta sotie nu a achitat partea ei de credit, ce a fost luat pe numele reclamantului.
Mentionez ca am si finalizat divortul dupa aprox 6 luni de la aceasta poveste.
Cum sa procedez si ce inscrisuri sa trimit la urmatoarele citari? (la prima citare am trimis o intampinare).
Ce forma trebuie sa aiba inscrisurile la citari pentru judecarea in lipsa?
Buna ziua,
In urma cu aprox 2 ani, vecinii mei au daramat gardul dintre proprietatile noastre, deoarece era degradat si au construit un altul, pe vechiul amplasament. Anul acesta am fost chemati in instanta deoarece, sustin ei ca, prin constructia gardului proprietatea lor s-a micsorat cu 0,5 cm la strada, deci triunghiular. S-a efectuat o expertiza topografica judiciara, care a stabilit ca intr-adevar la strada este o diferenta de 0,5 cm, dar, in partea opusa, casa vecinilor care este pe hotar, se afla cu 30 cm pe proprietatea noastra. Drept urmare, instanta a hotarat sa se stabileasca linie dreapta, deci, noi castigam cei 30 cm in spate si ei 0,5 cm in fata, urmand ca cheltuielile de judecata sa compenseze cu cele de stabilire a hotarului. Interesant este faptul ca hotararea a fost cu drept de recurs si nu de apel.
Deoarece nu le-a fost pe plac situatia, vecinii au facut recurs, de data acesta in baza unei expertize extrajudiciare si sutin ca gardul trebuie mutat cu 25 cm la strada, nu cu 0,5 cm. S-a dispus efectuarea unei alte expertize topografice, cu toate ca reclamanta nu a efectuat nici un fel de obiectii la prima expertiza si nici nu a avut un alt expert.
Mentionez ca de o parte si de alta a gardului se afla plantata vita de vie de aprox 30 de ani - se poate vedea grosimea care este ca "pe mana", si nu putea fi mutat gardul deoarece vita este la cativa cm de acesta, de care este sudata si bolta de vie, atat la mine cat si la vecini.
Cum ma sfatuiti sa actionez mai departe, mai ales ca am convingerea, ca unul din judecatori este partinitor vecinei mele, a carei cumnata este, din cate am inteles procuror, lucru cu care aceasta se lauda cu alte ocazii. Lucru care mi s-a parut ciudat a fost ca s-a convenit ca expertul sa fie tras la sorti dar cand am ales biletul nr. 5, la nr corespunzator din registru, unul din judecatori a spus mai incet un nume de expert, iar presedintele a spus un altul.
Va rog, as dori o parere, un sfat, cum ar trebui sa procedez mai departe, pt. a ma putea apara?
Va multumesc.